Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Mεγάλη συμμετόχη του σωματείου μας στο Παγκρήτιο συλλαλητήριο




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Παγκρήτιο παναναπηρικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο το Σάββατο. Άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, γονείς και κηδεμόνες φορέων και δομών απ' όλη την Κρήτη έδωσαν βροντερό παρόν σε μια πρωτόγνωρη και συγκλονιστική συγκέντρωση που γίνεται πρώτη φορά στην Κρήτη. Η καρδιά του αναπηρικού κινήματος χτύπησε δυνατά στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.
Παρευρέθηκαν οι βουλευτές Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου, Λ. Αυγενάκης και Συντηχάκης. Χαιρετισμό απέστειλαν φορείς και τοπικές αρχές, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γ. Μαρινάκης. Το Ρέθυμνο έδωσε δυναμικό παρόν με το σωματείο ατόμων με αναπηρία, το σύλλογο γονέων κηδεμόνων ατόμων με αυτισμό, το σύλλογο κωφών και βαρηκόων το Αρκάδι και το αθλητικό σωματείο ΑμεΑ Ίκαρος.
Ξεκίνησε με 5λεπτο χαιρετισμό από τους προέδρους των τεσσάρων νομαρχιακών σωματείων της Κρήτης, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνης ΔΤσαχάκη.
Βαρυσήμαντη και συγκλονιστική ήταν η 50λεπτη ομιλία του προέδρου της Εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία και του Ευρωπαϊκού φόρουμ ΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνη, ο οποίος ανέλυσε τη δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βρίσκονται τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας, τη φτωχοποίησή τους, συνέπεια των άδικων και παράλογων μέτρων που εφαρμόστηκαν όλα τα μνημονιακά χρόνια. Αναφέρθηκε στη στρατηγική και στους στόχους του αναπηρικού κινήματος και πρότεινε την εκπόνηση ενός Εθνικού προγράμματος δημόσιων πολιτικών που θα καλύπτει όλους τους τομείς της ζωής των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και τον εφαρμοστικό ν. 4488/2017. Τόνισε την ανάγκη ότι στην παρούσα συγκυρία η πολιτεία οφείλει να απλώσει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τα ΑμεΑ που πλήττονται ιδιαίτερα από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό άροντας συγκεκριμένα άδικα μέτρα.
Κυρίαρχο σύνθημα των ΑμεΑ που διαδήλωσαν ήταν: «Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια. Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς».

Μήνυμα περιφερειάρχη για την ημέρα ΑμεΑ
«Οι άνθρωποι με Αναπηρία έχουν μάθει να αγωνίζονται, να επιμένουν και τελικά να νικούν», επισημαίνει στο μήνυμά του με αφορμή την χθεσινή μέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο κ. Αρναουτάκης παρουσιάζει ως παράδειγμα θέλησης και επιτυχημένης παρουσίας την Ομάδα ΑΣΚΑ Ηρακλείου (Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων), την οποία υποστηρίζει ενεργά η Περιφέρεια Κρήτης, σημειώνοντας πως «τα μέλη της μας κάνουν όλους περήφανους για τη σπουδαία πορεία που κατέγραψαν στο Final 4 και τη συμμετοχή τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο «Αλεξάνδρειο» Θεσσαλονίκης. Με την πορεία τους κατάφεραν να μας συγκινήσουν, να μας γεμίσουν χαρά και αισιοδοξία. Σε όλους τους παίχτες, στην ομάδα των προπονητών ευχόμαστε πολλές επιτυχίες για τη συνέχεια», τονίζει ο περιφερειάρχης.
«H ημέρα είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, σε ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι έχουν μάθει να αγωνίζονται, να επιμένουν και τελικά να νικούν, αποτελώντας παράδειγμα για όλους μας για τη θέληση, την αποφασιστικότητα και τη δύναμή τους», κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.