Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Νέο κανονιστικό πλαίσιο προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ



Το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης ενημερώνει τα μέλη του και όλα τα ΑμεΑ που είναι δικαιούχοι των προνοιακών (αναπηρικών) επιδομάτων ότι δημοσιεύτηκε το νέο κανονιστικό πλαίσιο προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ το οποίο αφορά σε:
• Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης Βαριάς Αναπηρίας.
• Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης με Βαριά Νοητική Υστέρηση
• Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με α) μεσογειακή αναιμία, θαλασσαιμία, αιμοσφαιρινοπάθεια, δρεπανοκυτταρική ανιμία, ομόζυγο δρεπανοκυτταρική αναιμία-μικροδεπανοκυτταρική αναιμία, β) αιμορροφιλία Α, αιμορροφιλία Β, συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις γ) Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS).
• Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρηκόων ατόμων.
• Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας.
Προς διευκόλυνσή σας ενσωματώνεται ο παρακάτω πίνακας ο οποίος παρουσιάζει μια σύνοψη του νέου κανονιστικού πλαισίου προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ.
Βαριά Αναπηρία: α) ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα που λόγω σοβαρής σωματικής, νοητικής ή ψυχικής ασθένειας ή αναπηρίας έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω και β) άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου τα οποία είναι ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα και έχουν ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, ανεξαρτήτως του διατροφικού επιδόματος γ) άτομα με διαβήτη τύπου 1 ινσουλινοεξαρτώμενα τα οποία είναι ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα και έχουν ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
Νοητική Υστέρηση: α) άτομα με βαριά νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30. β) άτομα με σύνδρομο Down με συνοδό βαριά νοητική υστέρηση και ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω γ) άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός), με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.




Αιματολογικές παθήσεις-AIDS: α) άτομα με μεσογειακή αναιμία, θαλασσαιμία, αιμοσφαιρινοπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιμία-ομόζυγο δρεπανοκυτταρική αναιμία-μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία. Για όλες τις παραπάνω παθήσεις απαιτείται ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω β) άτομα με αιμορροφιλία Α, αιμορροφιλία Β, συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις. Για όλες τις παραπάνω παθήσεις απαιτείται ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω γ) άτομα με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS) με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
Κώφωση-Βαρηκοΐα: α) άτομα με κώφωση-βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, ηλικίας μέχρι και 18 ετών, καθώς και μεγαλύτεροι των 65 ετών β) άτομα με κώφωση-βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, ηλικίας 19-65 ετών, που πάσχουν ταυτόχρονα με την κώφωση-βαρηκοΐα και από άλλη χρόνια σωματική, πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη. γ) άτομα με κώφωση-βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, από 19 έως 25 ετών, που φοιτούν σε σχολεία, κατώτερες, μέσες ή ανώτερες τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ ή σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε μονάδες επαγγελματικής καταρτίσης κ.λπ.
Τυφλότητα: Άτομα των οποίων πιστοποιείται η τυφλότητα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Πέραν των παραπάνω ρυθμίσεων, σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο: α) Προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δικαιούχοι του επιδόματος βρίσκονται εν ζωή θα πρέπει μια φορά το χρόνο κατόπιν σχετικής ειδοποίησης της αρμόδιας υπηρεσίας χορήγησης του επιδόματος να προσέρχονται με την ταυτότητά τους ή άλλο σχετικό έγγραφο στην ως άνω υπηρεσία. Σε περίπτωση αδυναμίας μετακίνησης ή άλλου κωλύματος στην αρμόδια υπηρεσία θα προσέρχεται ο νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του δικαιούχου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να πραγματοποιείται επίσκεψη κοινωνικού λειτουργού. β) Απουσία στο εξωτερικό για διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου επιφέρει διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης. γ) Οι αποφάσεις του νέου κανονιστικού πλαισίου ΑμεΑ έχουν αναδρομική ισχύ για τη δυνατότητα αναδρομικής χορήγησης των επιδομάτων, σε όσους σήμερα δεν λαμβάνουν το επίδομα, ενώ έχουν κάνει σχετική αίτηση στις αρμόδιες προνοιακές υπηρεσίες και το επίδομά τους βρίσκεται σε αναστολή. Όσοι λαμβάνουν ήδη επίδομα των οποίων οι γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών ή οι ιατρικές γνωματεύσεις βρίσκονται εν ισχύ, εξακολουθούν να λαμβάνουν το επίδομα έως της λήξης αυτών.