Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Aναγκαίο ένα «πλέγμα» δράσεων στην αυτοδιοίκηση για τη στήριξη Ατόμων με Αναπηρία


ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την παραχώρηση του ΚΕΓΕ στο Δήμο Ρεθύμνης
Αναγκαιότητα αποτελεί ένα νέο «πλέγμα» δράσεων που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών και υπηρεσιών στους Δήμους και τις Περιφέρειες για την αποτελεσματική στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία σε σημαντικούς τομείς της καθημερινότητας τους. 
Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικός είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού αφού η «επόμενη ημέρα» θα πρέπει να βρει έτοιμους τους φορείς για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών μέσα από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα λειτουργήσει σαν «οδηγός» για τον προγραμματισμό, την υλοποίηση έργων , τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες αλλά και την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών. 
Τα παραπάνω βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα «Ξενία» στο Ρέθυμνο με θέμα «Άτομα με αναπηρία και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού» με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Γιάννη Βαρδακαστάνη , παρουσία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του αναπηρικού κινήματος. Την ημερίδα διοργάνωσε το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου. 
«Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές , όπου η προετοιμασία των συνδυασμών και ο προγραμματισμός βρίσκονται σε εξέλιξη είναι καθοριστικός τόσο για την αναβάθμιση υπηρεσιών και υποδομών , όσο και για την μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα και την κοινωνία. Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης τονίζοντας : «Η αυτοδιοίκηση και ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός είναι σημαντικοί θεσμοί ανάπτυξης κοινωνικής , οικονομικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής. Η αυτοδιοίκηση , οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να εξελιχθούν ως σημαντικοί θεσμοί αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτού θα πρέπει να δούμε και το πώς αναπτύσσονται αυτοί οι θεσμοί γύρω από τα ζητήματα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού . Πρέπει να γίνουν η βάση που θα αλλάξει τη θεσμική λειτουργία της χώρας στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες τους. Πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο, ολοκληρωμένης , ολιστικής ανάπτυξης των δήμων στον προγραμματισμό , το σχεδιασμό τους , στην υλοποίηση έργων ,τις παρεμβάσεις, τις πρωτοβουλίες και την διαπαιδαγώγηση των πολιτών. Στην νέα εποχή που έχουμε μπει είναι πολύ σημαντικό η αυτοδιοίκηση , που είναι κοντά στον πολίτη να δημιουργήσουν εκείνες της δομές και υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους θα μπορούν να μένουν στον τόπο τους , να μετέχουν κανονικά σε όλες τις διαδικασίες της κοινωνίας, να διαβιούν στην κοινότητα , να μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, προσβάσιμα σχολεία, παιδικές χαρές, πόλεις , διαδίκτυο , προσβάσιμος πολιτισμός. Η αυτοδιοίκηση και αυτό είναι το μήνυμα της ημέρα πρέπει να γίνει η πραγματική θερμοκοιτίδα της νέας Ελλάδας και της νέας Ελληνικής κοινωνίας». 
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ 
Ερωτηθείς μάλιστα για το επίπεδο που ο ίδιος θεωρεί ότι βρίσκονται οι υποδομές και η συνεργασία του αναπηρικού κινήματος στο Ρέθυμνο με την τοπική αυτοδιοίκηση ο κος Βαρδακαστάνης χαρακτήρισε υποδειγματική την εν λόγω σχέση μέσα από την οποία παράγεται ένα θετικό αποτέλεσμα. «Πολλοί δήμοι της χώρας θα έπρεπε να εξετάσουν την σχέση και την παραγωγικότητα που έχει προκύψει από τη σχέση αυτή στο Ρέθυμνο, στην εικόνα της πόλης, την προσβασιμότητα που έχει βελτιωθεί σημαντικά, τη διαπαιδαγώγηση των πολιτών με τη συνδρομή του Σωματείου ΑμεΑ και του Δήμου. Είναι μια πόλη που έχει αλλάξει και είναι υποδειγματική για τα ΑμεΑ» επεσήμανε. 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ» 
Αναφερόμενος στην ευαισθησία που έχει δείξει ο Δήμος Ρεθύμνου για την δημιουργία υποδομών και την προσβασιμότητα για τα Άτομα με Αναπηρία και μάλιστα πολύ πρόσφατα έχει επιβραβευθεί, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης επεσήμανε πως ο προγραμματισμός μέχρι σήμερα έχει δώσει τη δυνατότητα στα Άτομα με Αναπηρία να έχουν διευκολύνσεις στην καθημερινότητά τους και να διαβιούν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Επεσήμανε , ωστόσο πως η προσπάθεια αυτή δεν σταματάει, αφού πολλά ακόμη βρίσκονται στον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής. Τόνισε μάλιστα πως μόνο μέσα από την συνδυαστική εφαρμογή προγραμμάτων , δράσεων και ατομικών συμπεριφορών, θα προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα. «Ο Δήμος Ρεθύμνης από πολύ νωρίς έχει χαράξει μια στρατηγική. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για μια ομάδα πληθυσμού που δεν είναι καθόλου μικρή , απλώς μέχρι τώρα ήταν κλεισμένη στα σπίτια. Της δίνουμε το δικαίωμα να βγει έξω να βρίσκεται σε επαφή με την υπόλοιπη κοινωνία , ισότιμα, με τα δικαιώματα που έχει. Δεν είναι πλέον θέμα ανθρωπισμού, αλλά Συνταγματικής Νομικής υποχρέωσης κάθε πόλης και κράτους να σέβεται τους ανθρώπους αυτούς , να παρέχει όσες διευκολύνσεις χρειάζονται για να είναι ενεργοί πολίτες και ανάμεσα στους υπόλοιπους ανθρώπους της κοινωνίας. Έχουμε κάνει αρκετά στο Ρέθυμνο, έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε κι άλλα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ποτέ αυτή η προσπάθεια τελειώνει. Θα τελειώσει όταν όλα τα κτήρια θα είναι προσβάσιμα , όλοι οι δρόμοι προσβάσιμοι και όλοι θα μπορούν να κυκλοφορούν. Βέβαια δεν φτάνει μόνο η πολιτεία και ο Δήμος , χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα της νοοτροπίας των πολιτών. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί αυτό που εμείς κάνουμε με ευκολία κάποιοι δεν μπορούν να το κάνουν ούτε δύσκολα. Είναι ένα θέμα εφαρμογής προγραμματισμών, δράσεων και ατομικών συμπεριφορών που θα φέρουν το καλό αποτέλεσμα» επεσήμανε ο κος Μαρινάκης. 
Οι υποδομές, όπως πρόσθεσε, είναι αναγκαίες, με το Δήμο Ρεθύμνης να δίνει έμφαση στη δημιουργία μιας δομής που θα μπορέσει να στηρίξει αποτελεσματικά τα Άτομα με Αναπηρία, όταν πλέον η οικογένειά τους δεν θα είναι στη ζωή , αλλά και μέσα από την υποστήριξη της λειτουργίας δομών όπως το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. 
ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ 
Τα όραμα που έχει ο δήμος Μυλοποτάμου παρουσίασε στη διάρκεια της ημερίδας ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Σαρρής ο οποίος στην ομιλία του τόνισε πως η καθολική προσβασιμότητα σε κτήρια , υπηρεσίες του Δήμου και σχολεία αποτελούν τον άμεσο στόχο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κος Σαρρής υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών απαιτείται να είναι να είναι καθημερινός και σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής μας ζωής». Παράλληλα ανέφερε πως ο Δήμος Μυλοποτάμου παραμένει προσηλωμένος στην κοινωνική ισότητα και αλληλεγγύη , μέσα από τις διαρκείς προσπάθειες για την δημιουργία συνθηκών προσβασιμότητας για ΑμεΑ. Όπως πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τον άμεσο προγραμματισμό έργων ο Δήμος έχει υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση και μελέτες για τη δράση: «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» στις παραλίες Πανόρμου, Σισσών και Μπαλί και υπογράμμισε: «Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος μας προσπαθεί για την εξεύρεση πόρων για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών όπως αποδυτήρια, χώρους υγιεινής, ειδικούς διαδρόμους και χώρους σκίασης στην ευρύτερη περιοχή των παραλιών κολύμβησης για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. Θεωρώ ότι έχουμε προχωρήσει και έχουμε ξεφύγει από τη λογική της φιλανθρωπίας , όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάζεται αγώνας σε συνεργασία με το σωματείο σας και τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να χτιστεί μια ισχυρή κοινωνική πολιτική. Οραματιζόμαστε ένα ισχυρό κράτος δικαίου και δίνουμε προτεραιότητα σε περεταίρω ουσιαστικές παρεμβάσεις , για την ανεξαρτησία και ισότιμη κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία». 
Αξίζει να σημειωθεί, όπως επεσήμανε ο κος Σαρρής πως ο Δήμος στοχεύει και στην αναβάθμιση του προγράμματος Βοήθειας στο Σπίτι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και ένταξή του στις κοινωφελείς επιχειρήσεις του Δήμου καθώς και τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής σύμπραξης και αλληλεγγύης.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει στο σχεδιασμό του δράσεις με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου υποδομών για τα Άτομα με Αναπηρία. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ένταξη στη δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων προορισμών εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ « μέσω του οποίου θα προχωρήσει η δημιουργία υποδομών στις παραλίες Αγίας Γαλήνης και Πλακιά για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ , όπως αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι μεταφοράς, χώροι σκίασης/προστασίας και μηχανισμοί Seatrac για την αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα. Παράλληλα, μέσω της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και του γραφείου παροχής κοινωνικής υπηρεσίας ο Δήμος παρέχει στα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες πληροφόρησης για τα επιδόματα που δικαιούται αλλά και τα δικαιώματά τους. Ο Δήμος, όπως τόνισε ο κος Ταταράκης στηρίζει τις δράσεις για ενίσχυση ενεργειών κοινωνικής αποδοχής της διαφορετικότητας και την άρση κοινωνικών ανισοτήτων. Παράλληλα, διεκδικεί την στήριξη και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσα από υπηρεσίες που παρέχει κατ’ οίκον σε ηλικιωμένους αλλά και άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κος Ταταράκης με την ενίσχυση των εν’ λόγω προγραμμάτων μπορούν να στηριχθούν και περαιτέρω δράσεις, όπως η συμβουλευτική σταδιοδρομίας, πληροφόρηση για εξειδικευμένες δομές απασχόλησης και κοινωνικής φροντίδας, υποστήριξη και προετοιμασία ανέργων ή υποαπασχολούμενων για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας , κοινωνική και νοσηλευτική φροντίδα , συνοδείες σε γιατρούς, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα αλλά και συνδρομή στην καθημερινότητα. «Ο τρόπος με τον οποίο μεριμνούμε για τις ευάλωτες ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρίες είναι βασικό κριτήριο της αποτελεσματικότητας μας. Ουσιαστική μέριμνα σημαίνει να διαμορφώνουμε συνθήκες ισότιμης συμμετοχής αυτών των ατόμων στην κοινωνία μας, στην καθημερινότητα , στη λήψη των αποφάσεων» Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε πως: «Στο δήμο αγίου Βασιλείου προσεγγίζουμε τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες πρακτικά και ουσιαστικά, αγγίζοντας τις πραγματικές ανάγκες τους και προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματά τους. Προγραμματίζουμε έργα και παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη , δημιουργώντας ένα πιο φιλικό περιβάλλον για όλους. Έχουμε δηλώσει κατ επανάληψη ότι αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας η στήριξη των ΑμεΑ». 
ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 
Σε τελικό στάδιο οι εγκρίσεις για την παραχώρηση του ΚΕΓΕ στο Δήμο Ρεθύμνης 
Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για την παραχώρηση του κτιρίου του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) στο Δήμο Ρεθύμνης, αφού εκκρεμεί η τελική υπογραφή από τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την διαμόρφωση και αξιοποίηση του κτηρίου, όπου θα στεγαστεί το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο. 
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης η παραχώρηση του κτηρίου του ΚΕΓΕ στο Δήμο Ρεθύμνης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει περάσει από όλα τα στάδια της επεξεργασίας και πλέον εκκρεμεί η τελική υπογραφή. «Θα επικοινωνήσουμε την επόμενη εβδομάδα για το θέμα αυτό και ο κος Γεωργαλής το έχει κάνει σκοπό ζωής να πάρουμε την υπογραφή για να ξεκινήσουμε μετά τον μεγάλο αγώνα για να βρεθεί το κονδύλι που απαιτείται και είναι πάνω από 1,5 εκ ευρώ για να κάνουμε κάτι που να είμαστε όλοι υπερήφανοι γι αυτό» ανέφερε ο κος Μαρινάκης. 
Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος για θέματα παιδείας και πρόεδρος της Επιτροπής παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης Γιώργος Γεωργαλής υπογράμμισε πως έχει δοθεί το «πράσινο φώς» από έξι υπηρεσίες και πλέον είναι αναγκαία η πολιτική παρέμβαση για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και την τελική υπογραφή από τον αρμόδιο Υπουργό. «Από εκεί και πέρα ανοίγει ο δρόμος, να αρχίσουμε να κάνουμε τις μελέτες ,να βρούμε τη χρηματοδότηση και να διαμορφωθεί το ΚΕΓΕ ώστε να στεγάσουμε εκεί το ΕΕΕΕΚ και το Ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο» ανέφερε ο κος Γεωργαλής. 
Ο ίδιος ανέφερε πως ο Δήμος έχει αναλάβει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει τη διαμόρφωση των χώρων του κτηρίου, αναζητώντας παράλληλα μέρος της χρηματοδότησης, λόγω του μεγάλου ύψους του ποσού που απαιτείται, από την Περιφέρεια και το πρόγραμμα Φιλόδημος. 
Πρόκειται για εγκαταστάσεις εμβαδού 1.200 τμ οι οποίες σύμφωνα με τους μηχανικούς επαρκούν για την διαμόρφωση των χώρων και την λειτουργία των δομών εκπαίδευσης.