Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Τουρισμός για όλους Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης


Πρόκειται για ένα  αγαπημένο προορισμό. Χιλιάδες ξένοi και ¨Eλληνες τουρίστες τον επισκέπτονται κάθε χρόνο για τις πολλές όμορφες παραλίες του, καθώς και για τα γραφικά χωριά  και τη γνωστή κρητική φιλοξενία. Η πόλη του Ρεθύμνου έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, συνδυασμός από ελληνικό, μουσουλμανικό και ενετικό στοιχείο. Αυτή η όμορφη και ρομαντική πόλη παρέχει πολλές διευκολύνσεις στα άτομα με αναπηρία όλων των κατηγοριών δίνοντας πολλές εναλλακτικές. Τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται το Ρέθυμνο πολλοί ξένοι και Έλληνες με αναπηρία μεμονωμένα ή με γκρουπ
Την παλιά πόλη διασχίζουν 2 από τους πιο εμπορικούς δρόμους, την εθνικής αντιστάσεως και την Αρκαδίου. Τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης είναι πεζόδρομοι και σε αυτά συνυπάρχουν καταστήματα τουριστικών ειδών ρακάδικα ρεμπετάδικα μπαρ καφέ εστιατόρια κ.α.  ολοι οι παραπάνω δρόμοι είναι προσβάσιμοι. Υπάρχουν και προσβάσιμες τουαλέτες σε 2 εισόδους τους. Στην καρδιά της ο Δήμος Ρεθύμνης δημιούργησε την πλατεία Μικρασιατών.  Είναι μια μεγάλη πλατεία με αισθητικούς και λειτουργικούς  διαδρόμους όδευσης τυφλών, ράμπες, οπτική σήμανση και προσβασιμο wc. Εκεί δημιουργήθηκε το σπίτι του πολιτισμού στο οποίο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συναυλίες  και άλλα δρώμενα. Είναι απόλυτα προσβάσιμο και διαθέτει αναπηρική τουαλέτα.
Σε όλη τη παλιά πόλη υπάρχουν μνημεία μουσουλμανικά τεμένη, μιναρέδες, μουσείο τα οποία είναι όμως δύσκολα προσβάσιμα.


Το ωραιότερο ίσως σημείο της παλιάς πόλης είναι το ενετικό λιμάνι με τον αιγυπτιακό φάρο του. Σε όλη την περίμετρο του λιμανιού υπάρχουν ψαροταβέρνες και νυχτερινά μπαρ που είναι προσβάσιμα.
Με τις αναπλάσεις που πραγματοποιήθηκαν και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη η πόλη του Ρεθύμνου είναι απόλυτα προσβάσιμη στα ΑμεΑ. Τα πεζοδρόμια, οι πλατείες και τα πάρκα διαθέτουν ράμπες με πολύ καλή κλίση, διαδρόμους όδευσης τυφλών, κοινόχρηστες προσβάσιμες τουαλέτες σε 3 κεντρικά σημεία, οπτική σήμανση και 17 θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ. Σε 7 κεντρικές διασταυρώσεις υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες   που διαθέτουν ηχητική σήμανση η οποία   δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα.
Ανατολικά της πόλης ο παραλιακός δρόμος μήκους 6 χλμ. από την πλευρά της θάλασσας είναι ένας μεγάλος πεζόδρομος. Στην απέναντι πλευρά, σε όλη αυτή τη διαδρομή  υπάρχουν ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες  κ.α. Ο πεζόδρομος χωρίζει το δρόμο από τη θάλασσα σε όλη τη διαδρομή, σε τακτά διαστήματα υπάρχουν ράμπες πεζοδρομίου και ράμπες που κατεβαίνουν στην αμμουδιά η οποία έχει πλάτος 30-50 μέτρα. Υπάρχουν ξύλινοι διάδρομοι που οδηγούν από τις ράμπες. έως τη θάλασσα. Δεν υπάρχει γερανάκι για τη μετακίνηση αναπηρικού αμαξιδίου προς και από τη θάλασσα. Στη παραπάνω διαδρομή υπάρχουν  και 3 θέσεις parking αναπηρικών αυτοκινήτων. Η παραλία αυτή είναι πανέμορφη και πεντακάθαρη με γαλάζιες σημαίες.
Το Ρέθυμνο διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα μεγάλα και μικρά .εκ των οποίων τα περισσότερα είναι  προσβάσιμα.   
Στον περιφερειακό δρόμο από το ενετικό λιμάνι και δυτικά υπάρχουν ουζερί θερινές ταβέρνες των οποίων η προσβασιμότητα υπάρχει μόνο στα τραπεζάκια που βρίσκονται στη πλευρά της θάλασσας. Ο δρόμος αυτός βρίσκεται στη σκιά του ενετικού φρουρίου της Φορτέτζας   η οποία είναι χτισμένη στο ψηλότερο σημείο του λόφου της παλιάς πόλης. Υπάρχει προσβάσιμος δρόμος για να φτάσει κανείς ως το φρούριο. Μέσα σε αυτό υπάρχει το ανοιχτό  θέατρο Ερωφίλη το οποίο τους θερινούς μήνες πραγματοποιείται το αναγεννησιακό φεστιβάλ που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στο θέατρο υπάρχει προσβάσιμη τουαλέτα και θέση parking οχήματος ΑμεΑ προσβάσιμη μόνο η πρώτη σειρά καθισμάτων.
Στο φρούριο υπάρχει ακόμα η αίθουσα πυροβολικού που λειτουργεί ως μουσείο. Έχει ένα μικρό σκαλοπάτι στη εισοδο.
Εκεί υπάρχει και το τζαμί Σουλτάν Ιμπραήμ, δύσκολα προσβασιμο σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Το τζαμί Βελί Πασά στη νέα πόλη στεγάζεται το  παλαιοντολογικό  μουσείο  Γουλανδρή, είναι αρκετά προσβάσιμο.
Η συγκοινωνία στη πόλη με το αστικό ΚΤΕΛ είναι συχνή και με προσβάσιμα λεωφορεία. Τα υπεραστικά όμως λεωφορεία δεν είναι προσβάσιμα. Υπάρχει και λειτουργεί το λευκό ταξί του σωματείου ΑμεΑ. Το λιμάνι και το ΚΤΕΛ είναι προσβάσιμα..
Ο Δημοτικός κήπος στο κέντρο της πόλης είναι προσβάσιμος και διαθέτει αναπηρικό wc.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι ναοί της πόλης είναι προσβάσιμα.
¨Έξω από την πόλη τους θερινούς μήνες λειτουργούν παραλιακά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης  και beach bar τα οποία είναι προσβασιμα.
Στα βόρεια παράλια του Ρεθύμνου υπάρχουν όμορφα τουριστικά χωριά όπως το Πάνορμο το Μπαλί οι Σίσσες κ.α. με παραδοσιακά ξενοδοχεία. Τα χωριά αυτά είναι αρκετά προσβάσιμα.
Στα νότια παράλια τα οποία έχουν ξεχωριστή και άγρια ομορφιά με τις πιο καθαρές θάλασσες ξεχωρίζουν τα χωριά με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση όπως: Αγία Γαλήνη, Πλακιάς, Δαμνιόνι, Πρέβελης, Ροδάκινο κ.α  Εκεί υπάρχουν ξενοδοχεία ψαροταβέρνες μπαρ καφετερίες, όλα είναι προσβασιμα με έλλειψη αναπηρικών .wc στα καταστήματα.
Στην ενδοχώρα έχει αναπτυχθεί σημαντικά ο αγροτουρισμός με παραδοσιακά καταλύματα. Απλώνονται πανέμορφα χωριά με ιστορική, πολιτιστική και μοναστηριακή παράδοση όπως το Αρκάδι, ο Πρέβελης, τα Ανώγεια, η αρχαία Ελεύθερνα κ.α. Στα παραπάνω δεν είναι προσβάσιμοι όλοι οι χώροι. Στον Ψηλορείτη υπάρχει το ΙΔΕΟΝ ΆΝΔΡΟ, το οροπέδιο της Μίδας το αστεροσκοπείο, η πετροκτειστη εκκλησία του Αγίου Υακίνθου και αρκετά καταφύγια τα οποία είναι προσβάσιμα χωρίς αναπηρικό  wc.
Το φράγμα των ποταμών Αμαρίου είναι προσβάσιμο. Ακόμα υπάρχουν πολλά φαράγγια και δρυμοί τα οποία παρουσιάζουν δυσκολία στη προσπελασιμότητα τους. Οι καταρράκτες της Αργυρούπολης είναι ένα φανταστικό τοπίο με πλατάνια με υπέροχες ταβέρνες με σπεσιαλιτέ τη Κρητική κουζίνα και διατροφή ορισμένες εκ των οποίων είναι προσβάσιμες
Το σωματείο μας έχει αναδείξει το θέμα “Τουρισμός για όλους”. Το 2008 στα πλαίσια των εκδηλώσεων την Εθνικής ημέρας ΑμεΑ πραγματοποιήσαμε ημερίδα σε συνεργασία με την ανώτερη σχολή τουρισμού Ρεθύμνου με θέμα  Τουρισμός για όλους.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας στην οποία παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι τοπικές αρχές οι μαθητές της σχολής παρουσίασαν έρευνα-εργασία σχετικά με το θέμα της ημερίδας. Οι δε ομιλητές ανέπτυξαν επιστημονικά και τεκμηριωμένα το παραπάνω θέμα.
Η συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: Π.Ε. Ρεθύμνης, Δήμο Ρεθύμνης, ΕΒΕ, Σύλλογο ξενοδόχων και σύλλογο εστίασης και αναψυχής είναι συνεχείς   με σκοπό τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Ιδιαίτερα με το Δήμο Ρεθύμνης  η συνεργασία μας είναι στενή και ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός. Συμμετέχουμε στην επιτροπή διαβούλευσης και σε άλλες μεταξύ των οποίων για θέματα τουρισμού και προσβασιμότητας. Τα παραπάνω θετικά που περιγράφουμε είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων μας, όπως προκύπτει όμως από αυτά μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Επιδίωξη και διεκδικήσει  μας αποτελεί να καλυφθούν τα κενά που αναφέραμε πιο πάνω κυρίως ως προς την προσβασιμότητα ώστε ο επισκέπτης με αναπηρία να έχει τα ίδια δικαιώματα στην ψυχαγωγία  τη διασκέδαση και τον τουρισμό