Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Με συμβασιούχους η λειτουργία των ξενώνων νοσηλείας στο ΚΕΦΙΑΠ



Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου, ζητά το σωματείο ατόμων με αναπηρία του νομού, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως οι προγραμματιζόμενες προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ αποτελούν απλώς μπαλώματα και όχι ουσιαστικές λύσεις που θα καταστήσουν το ζωτικής σημασίας κέντρο για ολόκληρη την Κρήτη λειτουργικό και εξυπηρετικό για τους πολίτες. Παράλληλα, το σωματείο ΑμεΑ υπογραμμίζει την άμεση και επιτακτική ανάγκη της λειτουργίας της θερμαινόμενης πισίνας που υπάρχει στο κέντρο και η οποία δεν αξιοποιείται προφανώς, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ, λόγω του αυξημένου κόστους του πετρελαίου. Εν τω μεταξύ, παροπλισμένο παραμένει το μίνι μπας λόγω έλλειψης οδηγού, ένα μέσο που θα μπορούσε να καλύπτει τις μετακινήσεις των ΑμεΑ που σήμερα γίνεται με μεγάλη δυσκολία.
«Η βασική μας θέση σαν σωματείο ΑμεΑ είναι να διασφαλιστεί η μόνιμη και συνεχής λειτουργία του κέντρου με μόνιμο προσωπικό και όχι με συμβάσεις μέσω του ΟΑΕΔ που σε λίγους μήνες θα λήξουν και το κέντρο πάλι θα πάψει να λειτουργεί. Ζητάμε να λειτουργήσει επιτέλους η πισίνα, που δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 16 χρόνια από τη στιγμή δηλαδή που παραδόθηκε το κέντρο και της οποίας το εμπόδια είναι το κόστος πετρελαίου. Επίσης το αυτοκίνητο μίνι μπας σαπίζει στο υπόγειο αλλά δεν διαθέτει οδηγό και βρίσκεται παροπλισμένο εδώ και πολλά χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ, Δημήτρης Τσαχάκης.
Σημειώνεται ότι σήμερα το προσωπικό που εργάζεται στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διοίκησης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι 12 άτομα.
Ειδικότερα πρόκειται για μια ψυχολόγο (ΟΑΕΔ), δυο άτομα κοινωνικής εργασίας (ένα από ΟΑΕΔ και ένας μόνιμος), τρεις λογοθεραπευτές (μια μόνιμη, μια επικουρική και μια μέσω ΟΑΕΔ), τέσσερις φυσικοθεραπευτές (τρεις μόνιμοι και μια μέσω ΟΑΕΔ), ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό (ΟΑΕΔ) και μια διοικητική υπάλληλος (μόνιμη με απόσπαση). Άρα έξι άτομα είναι μόνιμο προσωπικό, μια επικουρική και πέντε μέσω ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου σε εξέλιξη είναι η προκήρυξη μέσω της οποίας στο ΚΕΦΙΑΠ θα προσληφθούν 21 άτομα, εκ των οποίων τα δέκα νοσηλευτικό προσωπικό και με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία ο ξενώνας βραχείας νοσηλείας, που αναμένεται να εξυπηρετήσει ασθενείς από ολόκληρη την Κρήτη και τους συνοδούς τους.
Τα άτομα αυτά που θα προληφθούν από τον ΟΑΕΔ εκτός από τα δέκα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, αφορούν σε ένα διοικητικό υπάλληλο, έναν εργοθεραπευτή, ένα κοινωνικό λειτουργό, ένα λογοθεραπευτή, ένα παιδαγωγό ειδικής αγωγής, ένα πληροφορικής, ένα φυσικής αγωγής, τρεις φυσικοθεραπευτές και μια ψυχολόγο.
Ειδικότερα, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργος Φραγκιαδάκης, ανέφερε: «Στόχος μας είναι για το 2019 πλέον να ανοίξει η νοσηλεία, η φιλοξενία δηλαδή των ασθενών στο ΚΕΦΙΑΠ. Το κέντρο μας δηλαδή που είναι το μοναδικό δημόσιου χαρακτήρα σε όλη την Κρήτη, θα μπορεί να δεχτεί δηλαδή περιστατικά από όλο το νησί. Ήδη σε φάση ολοκλήρωσης είναι η σχετική προκήρυξη για προσλήψεις -εμείς έχουμε ζητήσει 21 άτομα εκ των οποίων τα δέκα νοσηλευτές -και έτσι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τη νοσηλεία. Επίσης στην στόχευσή μας είναι να λειτουργήσει η πισίνα τον επόμενο χρόνο. Ήδη γίνονται κάποιες δοκιμαστικές λειτουργίες και υπάρχουν κάποιες επισκευές που απαιτούνται και πιστεύουμε ότι μέσα στο έτος θα έχουν λυθεί όλα αυτά, καθώς τα χρήματα για τις εργασίες αυτές υπάρχουν. Το τρίτο ζήτημα που είναι σε εκκρεμότητα είναι η δρομολόγηση του αυτοκίνητου που διαθέτει το ΚΕΦΙΑΠ. Είμαστε στην διαδικασία ανανέωσης της άδειας που πρέπει να εκδοθεί, καθώς έχει αλλάξει η νομοθεσία και πιστεύουμε ότι και αυτό μέσα στο 2019 θα έχει ολοκληρωθεί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξενώνες βραχείας νοσηλείας που προγραμματίζεται να λειτουργήσουν με το νέο έτος είναι σε χώρους που σήμερα χρησιμοποιούνται από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Ωστόσο επειδή δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα λύση για την μεταστέγαση του Κ.Ψ.Υ., οι ξενώνες για την νοσηλεία θα λειτουργήσουν στο χώρο που σήμερα φιλοξενείται ο Σύλλογος «Αγάπη», ο οποίος θα μεταφερθεί στη μόνιμή του στέγη στον Τίμιο Σταυρό στο κοινωφελές κέντρο που ετοιμάζει η Μητρόπολη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο διοικητής του Νοσοκομείου.

Αγωνία για την στέγαση του ΚΔΑΠ ΑμεΑ
Σε ό,τι αφορά το ΚΔΑΠ ΑμεΑ φιλοξενείται τα τελευταία επτά χρόνια στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ επιτελώντας ένα ουσιαστικό ρόλο με πληθώρα προγραμμάτων για τα παιδιά με αυτισμό και όχι μόνο. Ωστόσο φαίνεται πως μόλις επανδρωθεί το ΚΕΦΙΑΠ με προσωπικό έχει γίνει σχετική ενημέρωση από την διοίκηση του Γ.Ν.Ρ. στο κέντρο για τις ανάγκες αξιοποίησης του χώρου. Αυτό σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι του κέντρου θα μείνουν στο δρόμο, κάτι βεβαία που όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ δεν θα το επιτρέψουν.
«Τους έχουμε ενημερώσει τους ανθρώπους του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ότι όταν ξεκινήσει η λειτουργία της νοσηλείας στον ΚΕΦΙΑΠ θα πρέπει να αναθεωρήσουμε λίγο το σχέδιο και τους χώρους που σήμερα στεγάζονται για να μπορέσει το ΚΕΦΙΑΠ να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο διοικητής του Νοσοκομείου.
Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ εμφανίστηκε κατηγορηματικός τονίζοντας ότι το σωματείο δεν θα επιτρέψει σε καμιά περίπτωση την «έξωση» του ΚΔΑΠ ΑμεΑ από το ΚΕΦΙΑΠ: «Δεν θα επιτρέψουμε να βγάλουν έξω από το ΚΕΦΙΑΠ τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παίδων με Αυτισμό. Έχουμε το μοναδικό ΚΔΑΠ ΑμεΑ που επιτελεί ένα τεράστιο έργο προς όφελος των ατόμων με αναπηρία. Είναι το μοναδικό πρόγραμμα προνοιακού χαρακτήρα και πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί. Αντί να προσφερθούν και να τους δώσουν επιπλέον χώρους αφήνουν υπονοούμενα ότι πρέπει να φύγουν. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση. Στα σχέδιά τους αυτά θα μας βρουν απέναντι. Το ζήτημα αυτό θα το θέσω υπόψη και του πρόεδρου της ΕΣΑμεΑ Γ. Βαρδακαστάνη. Άλλωστε τώρα που ο Σύλλογος «Αγάπη» θα μεταφερθεί στο κτίριο του Τιμίου Σταυρού θα απελευθερωθούν χώροι στο ΚΕΦΙΑΠ».
Από τον περασμένο Οκτώβριο στην εκδήλωση για τον απολογισμό του έργου του Νοσοκομείου, παρόντος του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ είχε ενημερώσει για το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει: «Ο Σύλλογος γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου είναι μια δυναμική ΜΚΟ, που εργάζεται σκληρά για το κοινό καλό. Δεν συσσωρεύουμε ή αποταμιεύουμε ποσά μια και τα αποδίδουμε στις πάγιες ανάγκες των προγραμμάτων μας. Δεν έχουμε την δυνατότητα μιας και δεν είμαστε δημόσιος φορέας να μεταφερθούμε κάπου αλλού και κανείς Δημόσιος φορέας δεν μας έχει καλύψει με την αιγίδα του. Δεν περιμένουμε να χτιστεί ένας νέος χώρος για εμάς και να μας φιλοξενήσει αν οι ίδιοι δεν το διεκδικήσουμε.
Θίγουμε μόνο μια σκληρή αλήθεια μας: Το ότι δεν έχουμε κάποιο στήριγμα. Δεν υπάρχει ένας ισχυρός χρηματοδότης για εμάς. Αυτή βέβαια η πραγματικότητα έχει κάνει πολύ δυνατούς να σταθούμε στα πόδια μας και να γίνουμε μια γροθιά.
Έχουμε βέβαια χρόνια τώρα την αγάπη των πολιτών του Ρεθύμνου. Διεκδικούμε λοιπόν, την υποστήριξή σας για να υποστηρίξουμε τα άτομα με αναπηρία. Λέμε ναι στα θεσμικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία με τη συνέχιση των όποιων παροχών.
Όμως επίσης λέμε ναι και διεκδικούμε λύση στο στεγαστικό μας ζήτημα. Ζητάμε για να μπορέσουμε να είμαστε παρόντες να έχουμε μια δίκαιη λύση μέσω μιας παραχώρησης δημοτικού ή περιφερειακού ή εκκλησιαστικού, ή ιδιωτικού χώρου ή οικοπέδου για να μπορέσουμε μέσω Περιφερειακών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων να στήσουμε το δικό μας όραμα. Αυτό θα πρέπει αναγκαστικά να ξεκινήσει πριν αποχωρήσουμε από το χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου. Αν πιεστούμε και επιλέξουμε την αναγκαστική λύση της αναστολής λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΑμεΑ αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι θα υποτονίσει ο όποιος ρόλος μας και θα διαλυθεί το κλίμα που έχουμε με πολύ κόπο οργανώσει ανεπιστρεπτί.
Κάθε κλειστή δομή είναι μία ήττα για τα άτομα με αναπηρία. Επίσης κάθε πόρτα που κλείνει είναι καταπέλτης στον πολιτισμό μας και την κοινωνική ενταξιακή πολιτική» τόνιζαν χαρακτηριστικά στην παρέμβασή τους.

Αυξημένη επισκεψιμότητα στο ΚΕΦΙΑΠ
Εν τω μεταξύ αυξημένη επισκεψιμότητα καταγράφεται στο ΚΕΦΙΑΠ σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης του Γ.Ν.Ρ. Ειδικότερα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους μέχρι και τον Νοέμβριο έχουν πραγματοποιηθεί 2.180 επισκέψεις και 7.571 συνεδρίες. Αυτές διαχωρίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία ως εξής:
Φυσικοθεραπεία: 476 επισκέψεις ετησίως και 2.992 συνεδρίες
Λογοθεραπεία: 621 επισκέψεις ετησίως και 2.726 συνεδρίες
Εργοθεραπεία: 143 επισκέψεις ετησίως και 383 συνεδρίες
Ψυχοθεραπεία: 430 επισκέψεις και 960 συνεδρίες
Κοινωνική υπηρεσία: 501 επισκέψεις και 501 συνεδρίες
Επισκέπτες υγείας: 9 επισκέψεις.