Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Καθοριστικός ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για τα ΑμεΑ




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑμεΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΤΕΑΜ FM ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ 


Καθοριστικός είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού για την δημιουργία και ανάπτυξη υποδομών, παροχών κα υπηρεσιών που θα «θεραπεύσουν» τις σημερινές παθογένειες και θα δώσουν μια νέα προοπτική για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που στα χρόνια της κρίσης βάλλονται από την οικονομική δυσπραγία αλλά και τον κοινωνικό αποκλεισμό. 
Τα παραπάνω επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης στον απόηχο των κινητοποιήσεων των ΑμεΑ που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία όπου αναδείχθηκαν μια σειρά από αιτήματα του αναπηρικού κινήματος για την βελτίωση των παροχών αλλά και των συνθηκών διαβίωσης των ΑμεΑ. Παράλληλα, το ερχόμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί , στην αίθουσα Ξενία στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Άτομα με αναπηρία και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού» με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννη Βαρακαστάνη.

ΥΨΗΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι προσδοκίες του αναπηρικού κινήματος από την αυτοδιοίκηση είναι υψηλές, όπως επεσήμανε ο κος Τσαχάκης, αφού σήμερα Δήμοι και Περιφέρεις «έχουν τεράστιες δυνατότητες να αναπτύξουν δομές, υποδομές, υπηρεσίες ακόμα και παροχές για τα άτομα με αναπηρία». Τα κονδύλια των προγραμμάτων ΕΣΠΑ συμβάλλουν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή, όπως υπογράμμισε, αφού υπάρχουν άξονες που μπορούν να αξιοποιηθούν και να βελτιώσουν πολλούς τομείς για τα Άτομα με Αναπηρία.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Στο Ρέθυμνο πάντως, όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης την περασμένη τετραετία δόθηκε ιδιαίτερο βάρος από την τοπική αυτοδιοίκηση στην καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία και πλέον αναμένεται να δοθεί έμφαση στις δομές πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Ο κος Τσαχάκης υπογράμμισε πως: «Στις υποδομές νομίζω ότι έχουμε πετύχει έναν υψηλό στόχο. Τα προβλήματα πάντα υπάρχουν . Είναι προβλήματα που δεν επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και έχουν προκύψει από το αρχιτεκτονικό, το οικονομικό, το πολιτικό περιβάλλον που ζούμε. Η καλή δουλειά όμως πρέπει να συνεχιστεί και να δώσουμε βάρος και σε υπηρεσίες και δομές. Από την πλευρά της περιφέρειας έχουμε την επόμενη προγραμματική περίοδο, όπου εκεί είναι και θέμα κεντρικού κράτους και θα προβλέπονται δομές πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Αυτός είναι ο στόχος της Συνομοσπονδίας που συμμετέχει στις διαδικασίες ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε αποΐδρυματοποίηση και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Δηλαδή το άτομο με αναπηρία να έχει όλες τις δυνατότητες να παραμείνει στην κοινότητα. Να έχει τη δυνατότητα να ζήσει στον τόπο του και να του παρέχει η πολιτεία όλα όσα χρειάζεται στην εκπαίδευση , την απασχόληση κα . Υπάρχουν μια σειρά από αιτήματα».

ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑμεΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ

Παρά το γεγονός , όπως τόνισε ο κος Τσαχάκης πως στο Ρέθυμνο ο Δήμος έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν υποδομές για την ευκολότερη μετακίνηση των ΑμεΑ, τα προβλήματα παραμένουν σε τομείς όπως η πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα σε κτήρια και δημόσιες υπηρεσίες ή ακόμη και σε σχολεία, αφού μόνο τα νέα σχολικά κτήρια διαθέτουν υποδομές. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί και το κτήριο στην οδό Μοάτσου, όπου συνεδριάζουν οι επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Ρέθυμνο, το οποίο δεν διαθέτει υποδομές για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Απόρροια αυτού είναι συχνά , όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης οι γιατροί να αναγκάζονται να εξετάσουν ασθενείς ακόμη και στο όχημα έξω από το κτήριο. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που τα ΑμεΑ δεν έχουν εύκολη ή και καθόλου πρόσβαση και σε άλλες υπηρεσίες ιδιωτικές ή δημόσιες, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη. Όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης , στο σκέλος αυτό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για παρεμβάσεις και επεσήμανε: « Εκεί δεν είναι μόνο θέμα της αυτοδιοίκησης. Στο κτήριο του ΕΟΠΥΥ για παράδειγμα μου είπαν ότι εφόσον είναι ιδιωτικό κτήριο και ενοικιάζεται θα πρέπει να πιέσουμε να μεταφερθεί σε άλλο κτήριο προσβάσιμο και θα πρέπει να προκηρύξουμε διαγωνισμό». Σε κάθε περίπτωση όπως επεσήμανε ο ίδιος έως το 2020 όλα τα κτήρια θα πρέπει να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένες προδιαγραφές γεγονός που γεννά την αισιοδοξία πως θα υπάρξει μέριμνα στο σκέλος αυτό. 
Ο κος Τσαχάκης επεσήμανε μάλιστα πως οι αλλαγές που επίκεινται είναι πολλές , με ενδεικτικό παράδειγμα και τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε τυχόν παραβάσεις που αφορούν τις διατάξεις για ΑμεΑ. «Έχουμε συνεργασία με το δήμο για τις θέσεις στάθμευσης οι οποίες είναι αναλογικά πάρα πολλές για την πόλη μας αλλά όμως μόνιμα είναι κατειλημμένες. Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ προβλέπεται να αφαιρούνται πινακίδες για δύο μήνες και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά καθώς φτάνουν μέχρι και 700 ευρώ. Σε αυτό έχουμε κάνει μια συνεργασία με την τροχαία που κράτησε μερικούς μήνες και έχουμε θετικά αποτελέσματα αρκεί να μην ατονήσει η προσπάθεια» ανέφερε ο ίδιος.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ , τονίζοντας πως το Ρέθυμνο αποσπά θετικά σχόλια από το αναπηρικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα, αφού όσοι το επισκέπτονται φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο αισθητικά όσο και σε θέματα προσβασιμότητας για ΑμεΑ. 
Στις βασικές υποδομές που διαθέτει το Ρέθυμνο περιλαμβάνονται οι διάδρομοι όδευσης τυφλών, οι ράμπες αλλά και ο εξοπλισμός για την πρόσβαση στις ακτές που από την επόμενη χρονιά θα ανανεωθεί με νέο και πιο σύγχρονο. Ο κος Τσαχάκης εξήγησε: «Για τη θάλασσα έχουμε τον εξοπλισμό που είναι πλέον απαρχαιωμένος. Υπάρχει νέο σύστημα με το οποίο ο άνθρωπος μπορεί με ασφάλεια να φτάσει μόνος του στη θάλασσα και να κολυμπήσει το οποίο ο δήμος Ρεθύμνης πρόκειται να παραλάβει σύντομα. Είναι δύο συστήματα που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο ανάπτυξης και άλλο ένα για τυφλούς που τους προσανατολίζει στη θάλασσα. Την επόμενη θερινή περίοδο αναμένεται να τα έχουμε. Για προσβασιμότητα στις ακτές το Ρέθυμνο τότε θα έχει ένα πολύ καλό επίπεδο».

ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Το αναπηρικό κίνημα , όπως επεσήμανε ο κος Τσαχάκης βάζει στο «μικροσκόπιο» τα μέτρα που στα χρόνια της κρίσης έχουν δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και τα οποία μάλιστα βρέθηκαν και στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων το τελευταίο διάστημα . Ο ίδιος υπογράμμισε πως στα χρόνια της κρίσης : «ασκήθηκαν μέτρα και πολιτικές που ήταν άδικα και παράλογα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι τα αναπηρικά επιδόματα τα οποία δίνονται για να καλύπτονται ανάγκες που προκύπτουν από τη ίδια την φύση της αναπηρίας , οι θεραπείες, τα φάρμακα, τα τεχνικά βοηθήματα , τον προσωπικό βοηθό, τα οποία προσμετρούνται στο εισόδημα και έτσι το συνολικό εισόδημα να είναι τέτοιο που να τους πετάει έξω από μια σειρά παροχών όπως το κοινωνικό μέρισμα, το ΚΕΑ , οι παιδικοί σταθμοί και πάρα πολλές άλλες παροχές. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά». 
Το επόμενο διάστημα μάλιστα, όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης το Σωματείο θα στείλει και εγγράφως το αίτημα για την δημιουργία φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο ενώ αναφέρθηκε και σε σημαντικές εξελίξεις που θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα και αφορούν την λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, αλλά και την ένταξη των αναπηρικών επιδομάτων στον ΟΠΕΚΑ από τον Μάρτιο, όπου υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως υπάρχει σχεδιασμός για την ομαλή λειτουργία και καταβολή των χρημάτων κάθε μήνα , όπως τόνισε ο κος Τσαχάκης.

Πηγη:www.goodnet.gr