Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Εντείνονται οι προσπάθειες για τη στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου






ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με στόχο να συμπληρωθεί το «κενό» που υπάρχει σε επίπεδο νομού στη δευτεροβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης για τα ΑμεΑ, το Σωματείο ΑμεΑ, ο Δήμος Ρεθύμνου αλλά και η ΕΣΑμεΑ συντονίζουν τις ενέργειές τους ζητώντας την παραχώρηση του κτηρίου του ΚΕΓΕ στο Δήμο Ρεθύμνου, ώστε να στεγαστεί σε αυτό το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο. Απέστειλαν μάλιστα σχετικά έγγραφα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το εν λόγω κτήριο θεωρείται κατάλληλο για τις ανάγκες ίδρυσης και λειτουργίας του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου που, όταν δημιουργηθεί, θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό οικογένειες και παιδιά που δυστυχώς σήμερα είναι αναγκασμένα να σταματούν την εκπαίδευσή τους μετά την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου κύκλου σπουδών. Υπενθυμίζεται πως η στέγαση και λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου αποτελεί πάγιο αίτημα των οικογενειών και της τοπικής κοινωνίας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑμεΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου, το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου, ζητά την παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου στο δήμο Ρεθύμνου για την στέγαση μετέπειτα του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου.

Αναλυτικά υπογραμμίζουν τα εξής:
«Το σωματείο μας που αποτελεί την αυτοεκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, αριθμεί σήμερα 1460 μέλη και είναι μέλος της Εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία με την παρούσα επιστολή σας υποβάλλουμε το αίτημά μας σχετικά με την παραχώρηση του κτηρίου του ΚΕΓΕ και του περιβάλλοντος χώρου του στο Δήμο Ρεθύμνου, προκειμένου να στεγάσει εκεί το ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο γνωρίζοντάς σας τα παρακάτω:

Η ίδρυση του παραπάνω Γυμνασίου ήταν πάγιο αίτημά μας και η αναγκαιότητα ίδρυσής του είχε διαπιστωθεί επανειλημμένα τα τελευταία οχτώ χρόνια σε συσκέψεις που είχαμε πραγματοποιήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς καθώς και η επιτροπή παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου. Η διαπίστωση του μεγάλου κενού που υπάρχει στην εκπαιδευτική βαθμίδα της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία πηγάζει και από το γεγονός ότι οι μαθητές με αναπηρία που αποφοιτούν από το ειδικό σχολείο και τα τμήματα ένταξης της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης μην έχοντας παραπέρα εκπαιδευτική εξέλιξη αναγκάζονται να επιστρέφουν στο σπίτι τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια-κοινωνική ένταξη, επαγγελματική αποκατάσταση κ.ά.

Ο θεσμός του ειδικού επαγγελματικού Γυμνασίου σε όσες πόλεις λειτουργεί έχει επιτύχει τους στόχους του. Έτσι λοιπόν μετά από τους αγώνες και τις προσπάθειές μας ιδρύθηκε το Μάιο του 2013 το ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνης. Με ομάδες προσανατολισμού: Διοίκησης και Οικονομίας. Τεχνολογικών Εφαρμογών. Γεωπονίας τροφίμων και διατροφής. Αμέσως μετά την παραπάνω απόφαση κινητοποιήθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως ο Δήμος Ρεθύμνου για τη στέγαση και τη λειτουργία του.

Δυστυχώς παρά τις επίμονες και μακροχρόνιες προσπάθειες του Δήμου Ρεθύμνου για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη στέγαση και λειτουργία του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο κτήριο κατάλληλο που να πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις εκτός από το κτήριο που φιλοξενούσε στο παρελθόν τις δραστηριότητες του ΚΕΓΕ του οποίου η διαχείριση και χρήση ανήκει στο ΟΓΕΕΚΑ είναι κατάλληλο και πληρεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις δεδομένου ότι:

-Το υφιστάμενο κτήριο δεν χρησιμοποιείται πλέον για την εκπαίδευση των αγροτών και τελεί σε συνθήκες εγκατάλειψης και φθοράς.
-Ο περιβάλλοντας χώρος του, είναι πρόσφορος για διαμόρφωση θερμοκηπίων κατάλληλων για την εκπαίδευση παιδιών
-Οι πρωινές ώρες λειτουργίας του Ειδικού Γυμνασίου, επιτρέπουν τη διάθεση του κτήρίου κατά τις απογευματινές ώρες στην επιμόρφωση αγροτών εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο
-Οι εργασίες αναμόρφωσης του κτηρίου θα διασφαλίσουν και τη συντήρησή του στο χρόνο, η οποία είναι σαφώς προτιμότερη από τη φθορά που επιφέρει η σημερινή αχρηστία του.
-Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι με τη θετική σας γνωμοδότηση θα δώσετε μια πολύτιμη ευκαιρία στους μαθητές με αναπηρία να αποκτήσουν γνώση, να καλλιεργήσουν εξειδικευμένες δεξιότητες, να αισθανθούν και να γίνουν τελικά χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες στον τόπο που ζουν με τις οικογένειές τους.

Μετά από τα παραπάνω σας παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε με θετικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα του εν λόγω αιτήματος και να παραχωρήσετε στον δήμο Ρεθύμνης τη χρήση των κτιριακών εγκαταστάσεων του κέντρου γεωργικής εκπαίδευσης Ρεθύμνου καθώς και του αγροτεμαχίου που τις περιβάλλει, προκειμένου ο δήμος να προχωρήσει στα έργα αποκατάστασης και διαμόρφωσης των χώρων τους ώστε να καταστεί δυνατή η στέγαση και λειτουργία του ειδικού επαγγελματικού Γυμνασίου. Με την ελπίδα και την προσδοκία ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο παραπάνω αίτημά μας».






ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Σ.Α.με.Α ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κ. Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Επιστολή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κ. Β. Αποστόλου απέστειλε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Στην επιστολή αναφέρουν τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α)- που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν. 2430/96 (ΦΕΚ 156 Α /10.7.96) κοινωνικό εταίρο της ελληνικής πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), μέλος με δικαίωμα ψήφου στις επιστολές παρακολούθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και διαπίστευση ως φορέας παροχής προγραμμάτων «Δια Βίου Μάθησης»- με το παρόν έγγραφο της σας μεταφέρει το αίτημα του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου σχετικά με την παραχώρηση κτηρίου του ΚΕΓΕ στο Δ. Ρεθύμνης, για τη στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου.

Όπως μπορείτε να δείτε και πιο αναλυτικά στην επιστολή του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων μετά τη διαπίστωση του μεγάλου κενού που υπάρχει στη Β/ βάθμια εκπαίδευση η οποία έχει οδηγήσει δεκάδες μαθητές με αναπηρία όχι μόνο να αποκλειστούν από την εκπαίδευση, αλλά να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. Μετά από πολλούς αγώνες, το Μάιο του 2013 ιδρύθηκε το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου, χωρίς όμως να έχει τεθεί σε λειτουργία έως και σήμερα παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες του δήμου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, διότι δεν έχει καταστεί δυνατή η εξεύρεση κτηρίου που να πληροί τις προϋποθέσεις για τη στέγασή του. Οι συνεχείς διαβουλεύσεις και η έρευνα που έχουν πραγματοποιηθεί από τους φορείς για την στέγαση του Γυμνασίου, έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το μόνο κατάλληλο κτίριο για τη συγκεκριμένη χρήση είναι το κτίριο που φιλοξενούσε στο παρελθόν τις δραστηριότητες του ΚΕΓΕ και του οποίου η διαχείριση ανήκει στο Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.

Ως εκ τούτου σας ζητάμε να εξετάσετε τη δυνατότητα παραχώρησης του εν λόγω κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου του στο Δ. Ρεθύμνης, για τη στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου, το οποίο αποτελεί σημαντική πτυχή της δημόσιας εκπαίδευσης.





Κύριε Υπουργέ,
Προσδοκούμε ότι θα κατανοήσετε το εν λόγω ζήτημα και θα δώσετε την πρέπουσα λύση, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 24 «Εκπαίδευση» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με το Ν.4074/12 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, στο οποίο αναφέρεται ότι τα Κράτη Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα ΑμεΑ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια ποιοτική και δωρεάν εκπαίδευση, σε ίση βάση με τους άλλους, στις κοινότητες στις οποίες ζουν και θα λαμβάνουν την υποστήριξη που απαιτείται εντός του εκπαιδευτικού συστήματος για να διευκολύνουν την αποτελεσματική τους εκπαίδευση…».