Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Συνάντηση του υπουργού Υγείας με το Δ.Σ. του Σωματείου ΑμεΑ



Με τη Διοίκηση του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ρεθύμνης, συναντήθηκε το Σάββατο 2 Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός. Η συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη, σκοπό είχε να ενημερωθεί από κοντά ο υπουργός για τα προβλήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, τα οποία αποτελούν τους μόνιμους λήπτες των υπηρεσιών υγείας.
 
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του συλλόγου ΑμεΑ, σχετικά με τα ΚΕΦΙΑΠ, πρώην ΚΕΚΥΚμεΑ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το παρόν και το μέλλον τους και δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Θεανώ Φωτίου, την πρόταση του αναπηρικού κινήματος για την επαναφορά του στην πρόνοια, ως τότε όμως θα προσληφθεί ένας φυσικοθεραπευτής.
 
Σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας του Γενικού Νοσοκομείου, όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, το υπουργείο θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια Κρήτης για την αντικατάσταση του εξοπλισμού, ιδιαίτερα των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης μέσω του ΣΕΣ, ενώ δεσμεύτηκε για την κάλυψη θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ο υπουργός, ανέφερε επίσης στο Δ.Σ. του Σωματείου ότι στόχος του υπουργείου, με το νέο σχεδιασμό, είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 
Τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου παρέδωσαν στον υπουργό Υγείας τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ για το «παράλληλο πρόγραμμα», μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ενώ δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την ψήφιση ορισμένων από αυτά το Δεκέμβριο και τόνισαν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιέχει θετικές διατάξεις για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, όπως για παράδειγμα το άρθρο 5 για τη επιχορήγηση των προνοιακών ιδρυμάτων, το άρθρο 8 για τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, το άρθρο 56 για την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κ.ά.
 
Παρέδωσαν επίσης στον υπουργό τις προτάσεις τους για τον επανακαθορισμό του ρόλου και του χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ, χρόνιες και ψυχικές παθήσεις στις δομές του και στη δωρεάν παροχή κάθε θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και τη θεσμική συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ και των Οργανώσεων Μελών της σε όλους τους φορείς σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών για την υγεία, δηλαδή: Συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ με τον ορισμό εκπροσώπων της στα ΔΣ των ΥΠΕ και των νοσοκομείων που αποτελούν κέντρα αναφοράς, καθώς και στις επιστημονικές επιτροπές του ΚΕΣΥ.
 
Συζητήθηκε ακόμα το θέμα λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Διαπιστώθηκε η ομαλοποίηση του συστήματος αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας, επιβάλλεται όμως η αναμόρφωση του κανονισμού εκτίμησης βαθμού αναπηρίας. Ο υπουργός απάντησε ότι οι επιτροπές θα στελεχωθούν με γιατρούς του ΠΕΔΥ.
 
Τέλος τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ρεθύμνης, ζήτησαν την παρέμβαση του κ. Ξανθού στον υπουργό Παιδείας για την έκδοση σε ΦΕΚ της ίδρυσης του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο Ρέθυμνο, προκειμένου να δρομολογηθεί η λειτουργία του την επόμενη σχολική χρονιά.
 
«Ο υπουργός Υγείας αφού άκουσε προσεκτικά τις απόψεις και τις προτάσεις των στελεχών του σωματείου ΑμεΑ, δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην επίλυση αρκετών απ' αυτά. Έκρινε δε τη δίωρη συζήτηση που προηγήθηκε χρήσιμη και εποικοδομητική. Η συνεργασία μεταξύ του κ. Ξανθού και του σωματείου στο μέλλον θα είναι συνεχής», καταλήγει στο ενημερωτικό του σημείωμα για τη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας, το Δ.Σ. του σωματείου.