Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Αισιοδοξία για στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο κτήριο του ΚΕΓΕ





ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 2ΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ
Σε διαδικασία διαβούλευσης με το δήμο Ρεθύμνου, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του βρίσκεται την περίοδο αυτή το Σωματείο ΑμεΑ , στο πλαίσιο της υλοποίησης της δεύτερης φάσης του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα-Κύπρος και συγκεκριμένα «Ρέθυμνο- Αγία Νάπα: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις» για το οποίο επιλέχτηκε η Εθνική συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Παράλληλα, ευοίωνες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εξεύρεση στέγης για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο, αφού όπως ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στον Τeam FM ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, κ. Δημήτρης Τσαχάκης, σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις «Δεν χρειάζεται έκδοση ΦΕΚ, χρειάζεται η εξεύρεση χώρου στέγασης». Σύμφωνα με τον ίδιο, το κτήριο που φαίνεται να είναι κατάλληλο, μετά από ορισμένες παρεμβάσεις είναι το κτήριο του ΚΕΓΕ που σήμερα παραμένει αναξιοποίητο.
ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμφίβολα γεμίζει με αισιοδοξία τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία, αφού μέχρι σήμερα σε επίπεδο νομού τα ΑμεΑ στερούνται ένα σημαντικό στάδιο στην εκπαιδευτική κλίμακα, αυτό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συνεπώς, τα παιδιά, μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι αναγκασμένα να επιστρέφουν σπίτι τους και στις οικογένειές τους χωρίς σημαντικές προοπτικές, μέσα από τις δημόσιες δομές, για περαιτέρω εκπαίδευση και τελικά ένταξη στην αγορά εργασίας. Ο κ. Τσαχάκης αναφέρθηκε στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και υπογράμμισε: «Εδώ κάτι αλλάζει που το κάνει πιο εύκολο. Δεν χρειάζεται έκδοση ΦΕΚ, χρειάζεται η εξεύρεση χώρου στέγασης. Ο Δήμος Ρεθύμνου βρήκε κάτι που είναι κατάλληλο και ήδη έχει στείλει στους αρμοδίους αίτημα όπως και εμείς, να μας παραχωρηθεί αυτό. Πρόκειται για το κτήριο του ΚΕΓΕ το οποίο είναι κατάλληλο, μπορεί να διαμορφωθεί και είναι η λύση . Σήμερα ερημώνει, δεν λειτουργεί. Εμείς θα στείλουμε και ήδη ετοιμάζουμε μια επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας και όλους τους αρμόδιους προκειμένου να το εξασφαλίσουμε και να λύσουμε ένα σοβαρό θέμα, του κενού που υπάρχει στις βαθμίδες εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο».
ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ
Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δεύτερης φάσης του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα-Κύπρος, αφού η σχετική πρόσκληση βρίσκεται ήδη στον αέρα στο πλαίσιο του νέου ΣΕΣ και ως το τέλος της εβδομάδας πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις. Υπενθυμίζεται, πως κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του προγράμματος ολοκληρώθηκαν στο Ρέθυμνο έξι έργα προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ, τα οποία αποτελούσαν αίτημα του Σωματείου για πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονταν η βελτίωση της προσβασιμότητας μεταξύ των οποίων η τοποθέτηση ηχητικής σήμανσης σε κάποιους φωτεινούς σηματοδότες, η ανάπλαση της οδού Τρανταλίδου, η δημιουργία υποδομών πρόσβασης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, η κατασκευή υποδομής πρόσβασης στο φρούριο Φορτέτζα, διάδρομοι πρόσβασης σε πέντε σημεία σε παραλίες του Ρεθύμνου και τέλος η δημιουργία τουριστικού οδηγού για ΑμεΑ.

Ο κ. Τσαχάκης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον δήμαρχο Ρεθύμνου για τη συνεργασία με το σωματείο ΑμεΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ενώ μίλησε και για τις προτάσεις του σωματείου για την δεύτερη φάση του διασυνοριακού προγράμματος. «Οφείλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο κ. Γιώργο Μαρινάκη με τον οποίο συνεργαστήκαμε και κάναμε αυτά τα έξι έργα τα οποία τα παλεύαμε δεκαπέντε χρόνια. Πιστεύω ότι το ίδιο καλά θα συνεργαστούμε και στο μέλλον, τόσο με τον ίδιο, όσο και με τα υπόλοιπα στελέχη των υπηρεσιών του δήμου. Βρισκόμαστε σε διαδικασία διαβούλευσης με το Δήμο, έχει και ο δήμος προτάσεις, έχουμε προτείνει κι εμείς κάποια πράγματα αλλά στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να στείλουμε την πρότασή μας, πιέζει ο χρόνος. Ήδη έχουμε κάνει επαφές και συναντήσεις, έχουμε υποβάλλει κάποιες προτάσεις να δούμε ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες, τα ποσά είναι τα ίδια με το προηγούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ 480 χιλιάδες ευρώ περίπου» ανέφερε.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑμεΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στις προτάσεις του Σωματείου ΑμεΑ περιλαμβάνεται η αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να τοποθετηθεί στην παραλία και να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στη θάλασσα. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαχάκης πρόκειται για εξοπλισμό που παραμένει σταθερό στο σημείο και παρέχει τη δυνατότητα στα ΑμεΑ να κολυμπούν αυτόνομα. Το όχημα κινείται σε ράγες και κατευθύνεται μέσα στη θάλασσα χωρίς να απαιτείται η βοήθεια εταίρου προσώπου. Είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα που υπάρχει μέχρι τώρα και το κόστος του δεν υπερβαίνει τις 35 χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις αναπλάσεις το σωματείο ΑμεΑ προτείνει ως σημείο αναφοράς, όπως και στην προηγούμενη φάση του προγράμματος την οδό Τρανταλίδου, τους κάθετους άξονες όπως η οδός Μοάτσου και Κουντουριώτη, η Χαρ. Δασκαλάκη, η Πρεβελάκη καθώς και η προσβασιμότητα ορισμένων κεντρικών σχολείων. Οι παραπάνω προτάσεις αναμένεται να κατατεθούν και να εξεταστούν το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου, το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων που θα ανακουφίσουν την μετακίνηση των ΑμεΑ στον κεντρικό ιστό της πόλης.
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΕΦΙΑΠ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
Ο κ. Τσαχάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αίτημα των ΑμεΑ το ΚΕΦΙΑΠ να επιστρέψει στον τομέα της πρόνοιας προκειμένου, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Οι πρόσφατες δεσμεύσει του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για τοποθέτηση τριών ατόμων προσωπικού για τη στελέχωση της δομής που σήμερα δεν λειτουργεί καθώς έχει «χηρέψει» από προσωπικό, θα είναι μια θετική εξέλιξη, όπως σχολίασε ο κ. Τσαχάκης, δεν θα λύσουν όμως το μείζον ζήτημα των ΚΕΦΙΑΠ του νομού. «Προϋπόθεση για εμάς και πάγιο αίτημα είναι το κέντρο αυτό να επιστρέψει στον τομέα της πρόνοιας. Όπως είναι τώρα το ΚΕΦΙΑΠ είναι ένα φυσικοθεραπεύτριο που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Οι τρείς ειδικότητες που ανακοίνωσε ότι θα φέρει ανήκουν στον τομέα της αποκατάστασης. Όσο είναι στον τομέα της υγείας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, όπως η κοινωνική ένταξη, η αποιδρυματοποίηση .Είναι οι μοναδικές δομές που παρέχουν πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα. Αντιλαμβάνεστε τους λόγους για τους οποίους επιμένουμε και πρόκειται για ένα θέμα που είναι ψιλά στην ατζέντα, στις 3 Δεκεμβρίου είχε τεθεί και στον Πρωθυπουργό. Ο κ. Ξανθός μας είπε ότι δεν έχει συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, ότι θα συζητηθεί με την αρμόδια υπουργό Εργασίας κ. Φωτίου, ώστε να ληφθεί κάποια απόφαση στο θέμα αυτό, καθώς δεν είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα. Μας είπε πως αν είχε και τις δύο αρμοδιότητες θα το μετέφερε. Περιμένουμε την απόφαση και σε ό,τι αφορά τις τρείς ειδικότητες θα είναι χρήσιμο αφού αυτή τη στιγμή είναι τελείως κλειστό, δεν υπάρχει κανείς» υπογράμμισε ο κ. Τσαχάκης.

ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Με αίτημά του προς το ΙΚΑ και τη διεύθυνση ΚΕΠΑ στην Αθήνα, το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου, ζητά τη διευκόλυνση των Ατόμων με Αναπηρία , που καλούνται, αν κριθεί απαραίτητο να περάσουν από δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή, να πρέπει να μετακινούνται στα Χανιά, κάτι που αποτελεί μεγάλη ταλαιπωρία για τους ίδιους και τους οικείους τους. Για το λόγο αυτό, τόσο το σωματείο όσο και ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ κ. Τσουπάκης ζητούν οι δευτεροβάθμιες επιτροπές να γίνονται στο Ρέθυμνο, όπως γίνεται πλέον και με τις πρωτοβάθμιες. Πρόκειται για ένα αίτημα που αν γίνει δεκτό αναμφίβολα θα ανακουφίσει πολλούς ανθρώπους που σε κάποιες περιπτώσεις η μετακίνησή τους είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και δύσκολη. «Αυτή τη στιγμή τα ΑμεΑ αναγκάζονται με πολύ ταλαιπωρία, με κόστος να πηγαίνουν στα Χανιά για να περνάνε από δευτεροβάθμια επιτροπή, σε περίπτωση ένστασης ή προσφυγής» κατέληξε ο κ. Τσαχάκης.