Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Εγκαταστάσεις πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα του Ρεθύμνου



Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην παραλία Ρεθύμνου στο τμήμα του ανατολικού παραλιακού μετώπου, παράδοση του έργου προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία στα πλαίσια του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ρεθύμνου, ο Δήμος Αγίας Νάπας της Κύπρου και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ειδικό διάδρομο, αμαξίδιο, μια χημική τουαλέτα και μια καμπίνα για αλλαγή ρούχων και αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία να προσεγγίσουν την παραλία του Ρεθύμνου και να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το κολύμπι στη θάλασσα με άνεση και ασφάλεια.
Στο σημείο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος των ΑΜΕΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης αλλά και άτομα με Αναπηρία προκειμένου να παραδοθεί το έργο και να γίνει μια επιτόπια δοκιμή της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα που βρέθηκαν στο χώρο ανέδειξαν την ανάγκη για παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν στο μέλλον συγκεκριμένα σημεία των εγκαταστάσεων αυτών, ενώ έστρεψαν το βλέμμα των αρμοδίων προς την εξασφάλιση μεγαλύτερης αυτονομίας για τους ίδιους.
ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Τα σημεία που έχουν επιλεγεί είναι συνολικά πέντε, εκ των οποίων τα τρία έχουν εγκατασταθεί στην παραλία του Ρεθύμνου, ένα στον Πετρέ και ένα σε παραλία του Αρκαδίου. Παράλληλα, το κάθε ένα βρίσκεται δίπλα σε ναυαγοσωστικό πύργο προκειμένου να παρέχεται η απαιτούμενη βοήθεια κατά την κατάβαση των ατόμων με Αναπηρία στο σημείο αλλά και η συνοδεία τους στη θάλασσα. Το ειδικό αμαξίδιο διαθέτει σωσίβια και ιμάντες που του δίνουν τη δυνατότητα να επιπλέει στο νερό και να είναι ασφαλές το άτομο που βρίσκεται επάνω.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης μιλώντας για τις εγκαταστάσεις και το πρόγραμμα ανέφερε: «Το Ρέθυμνο έχει επιλεγεί από την Ελλάδα στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος. Το Ρέθυμνο από την Ελλάδα και η Αγία Νάπα από την Κύπρο είναι οι πόλεις που προτιμήθηκαν και μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία υλοποιούμε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα που αφορά την προσβασιμότητα των αναπήρων σε πάρα πολλά σημεία της πόλης μας. Ένα από αυτά είναι και οι παραλίες. Μάλιστα, το πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος όχι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά παντού είναι η προσβασιμότητα στην παραλία. Θεωρώ ότι το Ρέθυμνο είναι τυχερό που μπορεί να ενταχθεί στην ατζέντα των πόλεων όπου ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να κολυμπήσει και επιπλέον αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την πόλη μας».
ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ «ΑΤΖΕΝΤΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΑΜΕΑ
Πάντως, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως στο Ρέθυμνο αναμένεται να δημιουργηθεί μια ενημερωτική ατζέντα μέσω της οποίας τα άτομα με αναπηρία θα μπορούν να ενημερωθούν για τα σημεία πρόσβασης των ΑΜΕΑ αλλά και τους τρόπους που θα μπορούν να προσεγγίζουν τα εν λόγω σημεία. Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως ο Δήμος προσβλέπει στην καλλιέργεια του σεβασμού προς τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα παρέχοντας τη δυνατότητα να απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες στην πόλη. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Η ατζέντα αλλά και τα σημεία πρόσβασης που υπάρχουν στο Ρέθυμνο εντάσσονται σε μια στρατηγική εξωστρέφειας του Δήμου μας αλλά κυρίως σε μια στρατηγική σεβασμού προς τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούσαν να απολαύσουν το αυτονόητο, ένα μπάνιο στην παραλία».


ΣΕΒΑΣΜΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΜΕΑ
Ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των βανδαλισμών στην πόλη του Ρεθύμνου ενώ στην περίπτωση των εγκαταστάσεων υπήρξε κατηγορηματικός. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Εδώ όπως και παντού πρέπει να φύγουμε μακριά από την ιδέα του βανδαλισμού και ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις αυτές που είναι ακόμα πιο σκληρό να στερούμε από ανθρώπους που έχουν ανάγκη να απολαύσουν τη θάλασσά τους. Θεωρώ ότι οι εγκαταστάσεις αυτές αντέχουν στο χρόνο και οφείλουμε να τις σεβαστούμε».
Ωστόσο, και ο κ. Τσαχάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σεβασμό που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες στα έργα αυτά ενώ επεσήμανε πως η λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων θα παρατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου ώστε αν χρειαστεί να υποστεί παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις υποδομές αυτές αυτό να γίνει από την επόμενη χρονιά. Σε σχέση με τις βάσεις που θέτει ο Δήμος Ρεθύμνου για μια πόλη με εύκολη προσβασιμότητα ο κ. Τσαχάκης ανέφερε: «Με τα έργα αυτά, ο Δήμος Ρεθύμνου θέτει βάσιμα υποψηφιότητα για να πάρει το βραβείο της πιο προσβάσιμης πόλης στην Ευρώπη στο διαγωνισμό που προκηρύσσεται κάθε χρόνο. Ο δήμος Ρεθύμνου θα μπορέσει να διεκδικήσει τις τρεις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό αυτό».
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΜΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ο Πρόεδρος των ΑΜΕΑ Ρεθύμνου κ. Δημήτρης Τσαχάκης υποστήριξε πως το έργο αυτό είναι κάτι που το σωματείο και τα μέλη του διεκδικούν πολλά χρόνια και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πρόοδο των συνολικών εργασιών του Δήμου Ρεθύμνου προς την κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα ανέδειξε και τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να μπορέσουν να ωφεληθούν από τις θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας για το σώμα τους. Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Το θαλάσσιο κολύμπι είναι θεραπευτικό για τα άτομα με αναπηρία. Αυξάνει τη λειτουργικότητα του σώματος και μειώνει το βαθμό της αναπηρίας. Είναι σημαντικότατο έργο και το σωματείο μας το παλεύει 15 χρόνια για ένα σημείο και σήμερα παραλαμβάνουμε πέντε σημεία στο Ρέθυμνο. Θέλω να ευχαριστήσω τους συντελεστές, το Δήμο, τις Υπηρεσίες και το Δήμαρχο που βρίσκεται εδώ και μας το παρέδωσε».
ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΦΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ο κ. Λευτέρης Σφακιανάκης, έχοντας ο ίδιος προβλήματα αναπηρίας, βρέθηκε μεταξύ άλλων στο σημείο δοκιμάζοντας στην πράξη τη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων και ανέδειξε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν συμπληρωματικά ώστε οι υποδομές να εξυπηρετούν καλύτερα τα άτομα ΑΜΕΑ.
Ωστόσο, παρόλο που εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη συνολική πρωτοβουλία επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στο τμήμα του πεζοδρομίου στην παραλιακή λεωφόρο που είναι ο «προθάλαμος» για την πρόσβαση των ατόμων με Αναπηρία και οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση αυτή χωρίς βοήθεια άλλου προσώπου. Μάλιστα, το ζήτημα ανέδειξαν και άλλα άτομα με αναπηρία που βρέθηκαν στο χώρο και δοκίμασαν τις νέες εγκαταστάσεις σε πρακτικό επίπεδο. Παράλληλα, μείζον ζήτημα αποτελεί για τους ίδιους η αυτονομία τους κάτι στο οποίο επεσήμαναν πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.
Συγκεκριμένα ο κ. Σφακιανάκης υπογράμμισε: «Είναι σωστή η πρωτοβουλία χρειάζονται όμως κάποιες βελτιώσεις. Είναι δύσκολο να κινηθείς στο διάδρομο γιατί η άμμος από κάτω δεν παρέχει την απαραίτητη σταθερότητα και οι πόρτες στις δύο εγκαταστάσεις θα έπρεπε να ανοίγουν και να μένουν σταθερές και όχι να χρειάζεται να τις κρατάμε. Επιπλέον, δεν εξυπηρετεί η πλευρά από την οποία ανοίγουν οι πόρτες αυτές, θα έπρεπε να τοποθετηθούν αντίθετα. Η πρόσβαση στην παραλία και στο συγκεκριμένο τμήμα επίσης είναι δύσκολη γιατί το πεζοδρόμιο δεν είναι φτιαγμένο για ΑΜΕΑ. Έτσι, χρειάζεται πάντα κάποιος για να βοηθάει. Βέβαια, τις ώρες που είναι εδώ ο ναυαγοσώστης θα μπορεί να βοηθάει αλλά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ερχόμαστε μέχρι τις πέντε που είναι εδώ οι ναυαγοσώστες. Αν θέλουμε να έρθουμε αργότερα πρέπει να έρθουμε με παρέα για να μας βοηθήσει».

Πηγη:Goodnet.gr