Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Κανένας σεβασμός στις θέσεις στάθμευσης και τα σημεία πρόσβασης για τα ΑΜΕΑ





Οι προσπάθειες από πλευράς Δήμου δεν συμβαδίζουν με τις "διαθέσεις" ορισμένων πολιτών.
Τη στιγμή που ο Δήμος ελπίζει, κατευθύνοντας τις εργασίες του προς το σκοπό αυτό, σε μια πόλη «φιλική» προς τους συμπολίτες που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, οι πολίτες δεν φαίνεται να συμμερίζονται τα στοιχειώδη δικαιώματα που έχει ένας άνθρωπος με αναπηρία. Απόρροια της κακής νοοτροπίας ορισμένων αποτελεί το γεγονός ότι παρκάρουν ανενόχλητοι σε θέσεις στάθμευσης που προορίζονται για τα ΑΜΕΑ και κλείνουν με τα οχήματά τους την πρόσβαση στις ράμπες που είναι ειδικά διαμορφωμένες ώστε τα άτομα με κινητικά προβλήματα να μπορούν να κινούνται με άνεση και ασφάλεια.



ΔΥΣΕΥΡΕΤΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
Σύστημα φαίνεται πως έχουν κάνει ορισμένοι τη στάθμευση των οχημάτων τους σε θέσεις που προορίζονται για τα ΑΜΕΑ περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη «βεντάλια» των επιλογών για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες στην πόλη του Ρεθύμνου. Μάλιστα, τα άτομα με κινητικά προβλήματα που μεταφέρονται με αναπηρικό καρότσι, δεν μπορούν να ελπίζουν ούτε στη στοιχειώδη αυτονομία που επιζητούν και οφείλουν να έχουν, αφού οι λιγοστές θέσεις στάθμευσης «δεσμεύονται» από βιαστικούς και ασυνείδητους πολίτες, οι οποίοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν γρήγορα στο κέντρο της πόλης σε ώρες αιχμής, παρκάρουν χωρίς αναστολές τα οχήματά τους σε θέσεις που προορίζονται για τα ΑΜΕΑ.
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι σταθμεύουν τα οχήματά τους και κυρίως τα δίκυκλα σε θέσεις όπου υπάρχουν ράμπες αφήνοντας ένα μικρό κενό που δεν εξυπηρετεί ούτε την πρόσβαση ενός πεζού, πόσο μάλλον ενός ατόμου που μεταφέρεται με αναπηρικό καρότσι.
Ωστόσο, αρκετοί είναι και οι καταστηματάρχες οι οποίοι κλείνουν το δρόμο με αυτοσχέδια φράγματα προκειμένου να αποτρέψουν τους οδηγούς από το παρκάρισμα έξω από τα καταστήματά τους χωρίς να υπολογίζουν τις παράπλευρες απώλειες.
Σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα στα σημεία αυτά ενώ ακόμη κι όσα καταστήματα διαθέτουν ειδική ράμπα την καθιστούν άχρηστη και επικίνδυνη για τα ΑΜΕΑ, τοποθετώντας καφάσια, καρέκλες και σιδερένια εμπόδια τα οποία εκτός των άλλων μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό.
ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ
Σε πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να τεθούν τα ζητήματα αυτά από πλευράς Δήμου και Τροχαίας Ρεθύμνου, προκειμένου να εποπτεύονται συστηματικά τα σημεία που προορίζονται για ΑΜΕΑ και να εντοπίζονται άμεσα οι παραβάσεις.
Επιπλέον, δεν είναι λίγα τα σημεία στην πόλη όπου οι βοηθητικές ράμπες έχουν υποστεί σημαντική φθορά με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούν αποτελεσματικά ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες ενώ θα πρέπει να υπάρξει επιπρόσθετη μέριμνα και για τις καινούργιες εγκαταστάσεις για τα ΑΜΕΑ.
Μάλιστα, στο ανατολικό τμήμα του παραλιακού μετώπου εγκαινιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες σημείο πρόσβασης για ΑΜΕΑ στη θάλασσα, ωστόσο και στο σημείο αυτό τα άτομα που κινούνται με αναπηρικό καρότσι αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με την πρόσβασή τους στο πεζοδρόμιο αφενός λόγω πληθώρας σταθμευμένων οχημάτων και αφετέρου λόγω παραλείψεων σε ό,τι αφορά τις υποδομές.
Οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα σημεία αυτά θα διευκολύνουν την πρόσβαση στο πεζοδρόμιο και εν συνεχεία την κάθοδο προς την παραλία εξασφαλίζοντας παράλληλα στα ΑΜΕΑ την αυτονομία στην οποία προσβλέπουν και δικαιούνται.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ


Πηγή: Goodnet.gr