Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Υποδομές για άτομα με αναπηρία σε παραλίες του Ρεθύμνου





Πέντε σημεία σε παραλίες του δήμου Ρεθύμνου έχουν επιλεγεί για την κατασκευή των ειδικών υποδομών, που απαιτούνται για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε αυτές, ασκώντας ισότιμα το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν το μπάνιο τους.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος «Ελλάδα – Κύπρος», στο οποίο έχει ενταχθεί ο δήμος Ρεθύμνου – μετά από τη σχετική πρόταση του Σωματείου ΑμεΑ και του προέδρου του Δημήτρη Τσαχάκη – προβλέπεται η κατασκευή υποδομών για άτομα με αναπηρίες όχι μόνο σε παραλίες, αλλά και σε άλλα σημεία του δήμου, όπως η Φορτέτζα, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η οδός Τρανταλλίδου στο νοσοκομείο.
Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, Δημήτρης Τσαχάκης, είπε πως ο εξοπλισμός για την παραλία υπάρχει ήδη και είναι θέμα χρόνου η έναρξη των έργων για την τοποθέτησή του.
Από την έρευνα που έγινε, βρέθηκαν πέντε σημεία σε παραλίες του δήμου Ρεθύμνου, πράγμα που ικανοποίησε το σωματείο. «Μέχρι σήμερα ψάχναμε έστω και ένα σημείο για να βάλουμε τον εξοπλισμό. Τώρα καταφέραμε, μέσω του προγράμματος, να μπει σε πέντε σημεία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε ο κ. Τσαχάκης.
Προβλέπεται η τοποθέτηση αντιολισθηρού διαδρόμου, ενός αμφίβιου οχήματος, το οποίο θα επιτρέπει στα άτομα με κινητικά προβλήματα να μπαίνουν στην θάλασσα (μαζί με αυτό), μίας ειδικής καμπίνας (για τις ανάγκες ένδυσης των ΑμεΑ) και μίας χημικής τουαλέτας.
ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Η υποδομή θα δημιουργηθεί σε δύο σημεία στην παραλία του Ρεθύμνου: σε ένα από την πλευρά του κτηρίου «Δελφίνι» και στο τέλος της παραλιακής, στο ύψος του ρέματος Κουτσολίδι περίπου. Επίσης, η ίδια εγκατάσταση θα γίνει στην παραλία του Πετρέ, στην παραλία των Μισσιρίων και στον Αδελιανό Κάμπο.
Προϋπόθεση για την επιλογή των σημείων ήταν να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη ναυαγοσώστη, να μην υπάρχουν εδαφικές ανωμαλίες και να υπάρχει χώρος στάθμευσης.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ
Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, εκτελείται το έργο κατασκευής των πεζοδρομίων στην οδό Τρανταλλίδου, στην είσοδο του νοσοκομείου, ενώ θα κατασκευαστεί ειδικό ασανσέρ στην Πινακοθήκη «Κανακάκις», ειδικός διάδρομος στην είσοδο της Φορτέτζας, στα φανάρια τοποθετήθηκε η υποδομή για ηχητικό σήμα, ενώ θα δημιουργηθεί και ένας τουριστικός οδηγός σε ψηφιακή μορφή, που θα περιλαμβάνει και τη νοηματική γλώσσα, αλλά και το σύστημα μπράιγ.

Πηγή: goodnet.gr