Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Ξεκίνησε η εγκατάσταση του εξοπλισμού πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες



Ξεκίνησε χθες η εγκατάσταση του εξοπλισμού πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία, στις παραλίες του Δήμου Ρεθύμνου. Πρόκειται για το σύστημα «Sea Trac» που δίνει τη δυνατότητα στο άτομο με αναπηρία να κολυμπήσει μόνο του και με ασφάλεια. Ξεκινάει ένας ξύλινος διάδρομος από το πεζοδρόμιο και φτάνει μέχρι την θάλασσα. Στον διάδρομο κινείται η ειδική καρέκλα για να μπαίνει και να βγαίνει ο λουόμενος με ασφάλεια στη θάλασσα. Το ένα μηχάνημα εγκαταστάθηκε χθες στην οδό Άρη Βελουχιώτη 41 και το δεύτερο θα εγκατασταθεί στην παραλία Πλατανιά στην οδό Λασιθίου.
Σημειώνεται επιπλέον ότι, το πρώτο δεκαπενθήμερο του προσεχούς Αυγούστου, θα εγκατασταθεί στην οδό Άρη Βελουχιώτη 14 σύστημα καθοδήγησης στη θάλασσα ατόμων με δυσκολίες όρασης. Το σύστημα αυτό θα εκπέμπει ηχητικά σήματα και μέσω αυτών θα προσανατολίζονται και θα κατευθύνονται τα άτομα με προβλήματα όρασης μέσα στη θάλασσα
Στο σημείο υπάρχουν επίσης καμπίνες , χημική τουαλέτα και αποδυτήριο.
Η προμήθεια του εν λόγω εξοπλισμού έγινε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος Ρεθύμνης, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 144.363,28€, προκειμένου να ενισχύσει τις υφιστάμενες υποδομές για τη διευκόλυνση κι εξυπηρέτηση συνανθρώπων μας με αναπηρίες.

Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης, μίλησε στην «Κ.Ε» για τη νέα εγκατάσταση, καθώς ήταν ένα ζήτημα που απασχολούσε πολλά χρόνια τα μέλη του σωματείου. «Είχαν γίνει και παλιότερα προσπάθειες για λυθεί το πρόβλημα. Όπως το 2016,με το Διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος , δήμος Ρεθύμνης – δήμος Αγίας Νάπας και τη Γενική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, υπήρξαν εγκαταστάσεις στο Δήμο Ρεθύμνης και στο Δήμο Αγίου Βασίλειου. Όμως δεν επέφεραν θετικά αποτελέσματα. Συνεχώς υπήρχαν προβλήματα είτε χρειάζονταν βοήθεια από κάποιο άτομο ή ναυαγοσώστη για τη πρόσβαση τους στη θάλασσα είτε είχαν βανδαλιστεί, είτε λόγω των κυμάτων χαλούσαν», είπε.
Τώρα, όπως λέει ο ίδιος «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι επιτέλους στο Ρέθυμνο έχουμε τις πλέον σύγχρονες υποδομές για τη πρόσβαση των Ατόμων με αναπηρία οι οποίες είναι δύο κατηγοριών .Η πρώτη αφόρα τα άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα( παραπληγικά,τετραπληγικά) και η δεύτερη αφορά τα άτομα με προβλήματα όρασης». 

Ο κ. Τσαχάκης υπογράμμισε την σημασία της αυτονομίας για τον κάθε άνθρωπο. «Ο άνθρωπος με αναπηρία όπως και όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει αυτόνομα να κινείται οπουδήποτε, να πραγματοποιεί τις καθημερινές του ανάγκες και δεξιότητες και το ίδιο πρέπει να συμβαίνει στη θάλασσα. Μέσω του «Sea Trac» παρέχεται θέση παρκινγκ από πάνω που θα μπορεί με μια ράμπα που θα κάνουμε να ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο , μετά με τη μεγάλη ράμπα θα κατεβαίνει στη θάλασσα, το διάδρομο και θα μπαίνει στη καρέκλα και με το μηχάνημα που θα λειτουργεί ηλεκτρονικά, αυτόματα θα φτάνει μέσα στο νερό και κατά τον ίδιο τρόπο θα επιστρέφει. Έγινε ήδη και έκκληση στο Δήμο για να προστεθεί ντουζιέρα και ομπρέλα».
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την υπόλοιπη Κρήτη στο Ρέθυμνο θα υπάρχουν περισσότερες δομές. Με αυτό το τρόπο όπως αναφέρει ο κ. Τσαχακης «θα αναβαθμιστεί και το τουριστικό μας προϊόν, ο Δήμος Ρεθύμνης είναι πραγματικά ένα κίνητρο να μας επισκεφτεί το άτομο με αναπηρία από τη υπόλοιπη Ελλάδα ή από το εξωτερικό».
Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης, παρόντες ήταν στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Tobea, εκπρόσωποι του Δήμου καθώς και μέλη του Σωματείου που συμμετείχαν σε δοκιμαστική χρήση του συστήματος.