Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ




Με κυρίαρχο σύνθημα «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς» τα άτομα με αναπηρία κατεβαίνουν στους δρόμους το ερχόμενο Σάββατο 1 Δεκεμβρίου. Αφορμή η 3η Δεκέμβρη, παγκόσμια και εθνική ημέρα ατόμων με  αναπηρία, όπου το αναπηρικό κίνημα σε όλη τη χώρα διοργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, προκειμένου να ακουστεί η φωνή του και να διεκδικήσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τα μέλη του. Μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε ότι αφορά την προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την εργασία και γενικά την επιβίωση τους.
Χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ρεθύμνου, εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος αναφέρθηκαν στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη τους στην κοινωνία του Ρεθύμνου.
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη στέγαση των σχολείων εδικής αγωγής, θέμα το οποίο δρομολογείται με τις προσπάθειες που έχουν γίνει για παραχώρηση του κτιρίου του ΚΕΓΕ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον δήμο Ρεθύμνου, προκειμένου εκεί να στεγαστούν τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και το ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο. Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στο ζήτημα στέγασης που αντιμετωπίζει και το ΚΔΑΠ Αμεα «Μαζί Μπορούμε», το οποίο φιλοξενείται στο ΚΕΦΙΑΠ, ωστόσο θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα από 1η Γενάρη, καθώς αναμένεται το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης να τεθεί σε πλήρη λειτουργία που σημαίνει ότι ο χώρος για το ΚΔΑΠ θα περιοριστεί.

Ο πρόεδρος του σωματείου Αμεα Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα των Αμεα που, όπως είπε, είναι η κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού που επλήγη περισσότερο στα χρόνια της κρίσης, εξαιτίας των μνημονικών μέτρων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το κόστος διαβίωσης των Αμεα είναι 30% μεγαλύτερο σε σχέση με τον μέσο μη ανάπηρο πολίτη και έχουν φτάσει τα Αμεα, όπως υποστήριξε, σε σημείο φτωχοποίησης. Ο κ. Τσαχάκης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα άτομα με αναπηρία όσο και οι γονείς τους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τις οποίες προγραμματίζουμε εν όψει της παγκόσμιας και εθνικής/ημέρας ατόμων με αναπηρία. Την 1 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε παγκρήτιο παναπηρικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και είναι πάντα επίκαιρα και πλέον φλέγοντα, μάς αναγκάζουν να βρισκόμαστε αυτή την ημέρα στις πλατείες της χώρας και να διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Θέλω να καλέσω κάθε άτομο με αναπηρία, κάθε γονέα, κηδεμόνα, κάθε συνεργαζόμενο φορέα ή υπηρεσία που άμεσα ή έμμεσα σχετίζεται με αναπηρία και κάθε πολίτη να συμμετέχει στη διαμαρτυρία μας, γιατί τα ζητήματα της αναπηρίας είναι ζητήματα δημοκρατίας. Αφορούν όλους μας και εμείς σαν αναπηρικό κίνημα ζητάμε τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και προχωράμε σε αυτή την κινητοποίηση με συγκριμένα αιτήματα γιατί εδώ διακυβεύονται συντάξεις, επιδόματα, η λειτουργία των ιδρυμάτων. Ένα βασικό ζήτημα είναι η κοινωνική ένταξη και αποϊδρυματοποίηση. Σήμερα τα ιδρύματα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα θα πρέπει να κλείσουν. Μέχρι να κλείσουν όμως θα πρέπει να λειτουργούν στοιχειωδώς και να παρέχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται τα Αμεα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι μικρές ευέλικτες δομές, τα προγράμματα, όπως είναι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία, τα κέντρα διημέρευσης, οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης των οποίων τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας τους διεκδικούμε, καθώς τον επόμενο χρόνο λήγει η χρηματοδότηση τους από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αυτά τα προγράμματα είναι η πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα στη χώρα μας, είναι η ασπίδα προστασίας από την ιδρυματοποίηση».
Ο Γρηγόρης Σταυρουλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κωφών Ρεθύμνης «Το Αρκάδι» αναφέρθηκε στα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς λέμε όχι στις περικοπές των επιδομάτων για τα Αμεα. Τα συνδικαλιστικά σωματεία των Αμεα και των κωφών με προβλήματα ακοής εκπροσωπούν και συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους. Διεκδικούμε κοινωνική ένταξη, κατάργηση της φιλανθρωπικής προσέγγισης της αναπηρίας και επικράτηση της κοινωνικοπολιτικής προσέγγισης της αναπηρίας. Διεκδικούμε επίσης αλληλεγγύη, οικοδόμηση ενός ισχυρού αναπηρικού κινήματος. Ζητάμε επαναφορά των προστατευτικών ρυθμίσεων από τις μειώσεις συντάξεων του μεσοπρόθεσμου και που προβλέπονται στον νόμο 4051/2012 για τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ζητάμε επαναφορά των δώρων εορτών και αδειών, πλήρη προστασία φοροαπαλλαγών επιπρόσθετη λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων».

Οξύ το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΔΑΠ Αμεα «Μαζί μπορούμε»

Στα σοβαρά προβλήματα, με μεγαλύτερο αυτό της εξεύρεσης κατάλληλης στέγης για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Μαζί μπορούμε», αναφέρθηκε η πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ειρήνη Κλάδου.
Το συγκεκριμένο κέντρο λειτουργεί σε χώρο που έχει παραχωρήσει το νοσοκομείο στο κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου, όπου όμως στεγάζονται και άλλοι φορείς, ενώ στις αρχές του έτους η στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ και η ανάπτυξη επιπλέον λειτουργιών του θα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας στον ίδιο χώρο του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης. Ειδικότερα, η κ. Κλάδου τόνισε: «Ως σύλλογος γονέων δημιουργούμε και δρούμε ενεργά τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των παιδιών και των οικογενειών τους. Έχουμε δημιουργήσει ένα κέντρο δημιουργικής απασχόλησης στο οποίο στεγάζονται 22 παιδιά στο ΚΕΦΙΑΠ και κάνουμε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, κοινωνικοποίησης καθημερινά τις απογευματινές ώρες. Το πρόβλημα μας είναι, κυρίως, το στεγαστικό μιας και στον χώρο που φιλοξενούμαστε υπάρχουν αίθουσες που μας έχουν παραχωρηθεί, ο χώρος όμως χρησιμοποιείται και από άλλους φορείς. Το ΚΕΦΙΑΠ έχει αναπτύξει τις δραστηριότητες του το πρωί, είναι ο σύλλογος Αγάπη, το απόγευμα είμαστε εμείς. Συγχρόνως όμως στον πρώτο όροφο στεγάζεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και έτσι κρίνοντας σκόπιμο το νοσοκομείο να αναπτύξει περισσότερο τις δράσεις του ΚΕΦΙΑΠ, στην πραγματικότητα κινδυνεύομε να φύγουμε από τον χώρο μια και μας έχει δοθεί τελεσίγραφο ότι από 1η Γενάρη θα υπάρχει στελέχωση του ΚΕΦΙΑΠ και με άλλα άτομα για να αναπτυχτεί περισσότερο. Εμείς ψάχνουμε συνεχώς να βρούμε λύσεις για το στεγαστικό ζήτημα του ΚΔΑΠ Αμεα».
Αναφερόμενος στο στεγαστικό πρόβλημα του ΚΔΑΠ Αμεα ο πρόεδρος του σωματείου Αμεα Δ. Τσαχάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός υποστηρίζοντας ότι το σωματείο θα αντιδράσει έντονα σε περίπτωση έξωσης του κέντρου από το ΚΕΦΙΑΠ επαναλαμβάνοντας πως αυτό οφείλει να έχει και χαρακτήρα κοινωνικής πρόνοιας. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαχάκης τόνισε: «Δεν θα ανεχτούμε σε καμία των περιπτώσεων οποιαδήποτε έξωση από το ΚΕΦΙΑΠ. Ένα μέρος του κέντρου πρέπει να έχει προνοιακό χαρακτήρα. Αυτό το πολύπλευρο έργο του ΚΔΑΠ που είναι το μοναδικό στο Ρέθυμνο είναι τόσο σημαντικό που θα πρέπει να ενισχυθεί. Σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ χρειάζονται τρία πράγματα: αφενός να διασφαλιστεί η μόνιμη λειτουργία του, με τις προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ ορισμένου χρόνου αυτό δεν είναι εφικτό, να λειτουργήσει η θεραπευτική πισίνα που είναι εκτός λειτουργίας εδώ και 16 χρόνια και να λειτουργήσει το μίνι μπας που σαπίζει στα υπόγεια του ΚΕΦΙΑΠ, ώστε να εξυπηρετεί τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και έρχονται από μακριά».

Κοινωνικό στέκι για εφήβους και ενήλικες Αμεα
Η κ. Κλάδου αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις του ΚΔΑΠ Αμεα, το οποίο προχώρησε στην ενοικίαση χώρου στην περιοχή του Πλατανιά που στις αρχές του χρόνου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το κοινωνικό στέκι για τα άτομα με αναπηρία δίδοντας τη δυνατότητα σε εφήβους και ενήλικες να δραστηριοποιηθούν και να εργαστούν.
«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και για άλλες δράσεις μας γιατί στον χώρο του ΚΕΦΙΑΠ δεν λειτουργεί μόνο το ΚΔΑΠ Αμεα με τα 22 παιδιά. Συγχρόνως έχουμε επτά ωφελούμενα παιδιά από 3-8 έτη, αλλά συγχρόνως διατηρούμε ομάδα έφηβων και ενήλικων σε συνεργασία με ΕΕΕΚ Ρεθύμνου, όπου εκεί 15 παιδιά ενήλικες και έφηβοι έρχονται και κάνουν δράσεις κοινωνικοποίησης 1-2 φορές την εβδομάδα. Συγχρόνως έχουμε ομάδα εφήβων και τώρα έχουμε ξεκινήσει και δράσεις ενήλικων που θα φιλοξενηθούν σε νέο χώρο που έχουμε νοικιάσει στον Πλατανιά με δική μας πρωτοβουλία, προσπαθώντας να οργανώσουμε καλύτερα το κοινωνικό στέκι ΑμΕΑ. Δηλαδή θα έχουμε δράσεις που αφορούν ενήλικες Αμεα, την προεπαγγελματική τους κατάρτιση, δράσεις προς την κοινότητα με εξωστρέφεια προς τον κοινωνικό ιστό για να δημιουργήσουμε καλές πρακτικές και να βοηθήσουμε ενήλικα ΑΜΕΑ, ειδικά τα παιδιά που τελειώνουν τα σχολικά πλαίσια και δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν παρά μόνο δυστυχώς να μείνουν σπίτι τους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν δομές και υποδομές, ούτε και εργασιακό φιλόξενο περιβάλλον. Συγχρόνως ο σύλλογος μας τρέχει ένα πρόγραμμα «σημεία στήριξης» από το ίδρυμα Λάτση και άλλα ιδρύματα της χώρας που αφορά στην ευαισθητοποίηση των φορέων στην επαγγελματική ένταξη των Αμεα. Την 1η Δεκεμβρίου θα συμμετέχουμε στο παγκρήτιο συλλαλητήριο προσπαθώντας να δράσουμε με κοινή γραμμή. Επίσης στις 2 Δεκεμβρίου θα γίνει στο ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου δράση εκπαίδευσης των εθελοντών μας- είναι εξήντα άτομα. Στις 3 Δεκεμβρίου η κοινωνική μας λειτουργός και η κοινωνιολόγος μας θα πάνε στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στην α' λυκείου όπου θα κάνουν μια εκπαίδευση για τη διαφορετικότητα και το απόγευμα σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου θα στολίσουμε δέντρο στην πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη. «Ένα δέντρο μια ευχή» είναι ο τίτλος της δράσης μας και το δέντρο της διαφορετικότητας θα στολιστεί στο κέντρο τη πόλης γιατί θεωρούμε ότι η διαφορετικότητα πρέπει να αγκαλιαστεί και να βρίσκεται στο κέντρο. Επίσης κομμάτι των δράσεων μας είναι η φιλοξενία μας από το καλικαντζαροχωριό που διοργανώνει ο σύλλογος γονέων του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου και Χρωμοναστηρίου, όπου θα κάνουμε μια δράση με τίτλο «ένας κόσμος μια ευχή» που θα αφορά στην ευαισθητοποίηση των παιδιών ».
Ασφυκτική κατάσταση στα σχολεία ειδικής αγωγής του Ρεθύμνου
Στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων εδικής αγωγής αναφέρθηκαν εκπαιδευτικοί και γονείς των ειδικών σχολειών της πόλης. Τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια τα ειδικά επαγγελματικά εργαστήρια εκπαίδευσης και κατάρτισης φιλοξενούνται στους χώρους του ειδικού δημοτικού και νηπιαγωγείου και στοιβάζονται σε μικρές αίθουσες διδασκαλίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση για όλους. Λύση φαίνεται πως θα δοθεί με την αξιοποίηση του κτιρίου του ΚΕΓΕ για τη φιλοξενία του ΕΕΕΚ και του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου.
Η κ. Ελένη Στάμαργα, υποδιευθύντρια στο ΕΕΕΚ Ρεθύμνου και γονιός στον σύλλογο γονέων στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ανέφερε: «Το βασικό πρόβλημα είναι η στέγαση του σχολείου μας και του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου. Φαίνεται ότι δρομολογείται μια λύση στο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και 15 χρόνια και επιτέλους ίσως σε μια διετία να έχουμε τον δικό μας χώρο και να απελευθερώσουμε τις αίθουσες του ειδικού δημοτικού σχολείου, πρώτον διότι στερούμε και από τα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου χώρους και δεύτερον διότι οι χώροι που μας έχουν παραχωρηθεί δεν επαρκούν. Στο σχολείο μας φοιτούν 36 παιδιά φέτος, 20 εκπαιδευτικοί και είμαστε περίπου 60 άτομα και νιώθουμε ότι πλέον ασφυκτιούμε ενώ το ίδιο ισχύει και στο δημοτικό».
«Ήδη έχουμε έτοιμη επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΣΑμεΑ ώστε να έχουμε άμεσα την έγκριση του, δηλαδή την παραχώρηση στον δήμο Ρεθύμνου. Από κει και πέρα έχουμε κάνει σχεδιασμό με τον δήμο, θεωρώ πολύ σύντομα θα γίνει αυτή η παραχώρηση και από κει και πέρα κάνουμε ένα αγώνα δρόμου, προκειμένου και αυτόν τον Σεπτέμβριο να έχουμε έτοιμο το κτίριο, γιατί εκεί θα στεγαστεί και το ΕΕΕΚ και το ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο και θα αποσυμφορηθούν αυτές οι εκπαιδευτικές δομές και πραγματικά νομίζω θα δοθεί μια ανάσα σε ότι αφορά τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής που έχουμε μείνει πίσω. 18 χρόνια λειτουργεί το ΕΕΕΚ και ουδείς ενδιαφέρθηκε για το μέλλον του» σχολίασε ο πρόεδρος του συλλόγου Αμεα Δ.Τσαχάκης,
Ο Γαβριήλ Τσουντάνης, πρόεδρος συλλόγου γονέων κηδεμόνων ειδικού δημοτικού σχολείου, είπε: «Εμείς οι γονείς των παιδιών με διάφορες αναπηρίες τα τελευταία χρόνια είμαστε πολύ εξωστρεφείς και έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε το βλέμμα της κοινωνίας, η οποία έχει ευαισθητοποιηθεί και υποστηρίζει τον σύλλογο και το σχολείο μας. Αυτό που μας λείπει είναι ότι η κοινωνία μας βλέπει επιδερμικά. Δεν ξέρει ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα μιας οικογένειας που έχει ένα παιδί Αμεα. Προφανώς η στέγαση του σχολείου είναι ανεπαρκής. Επιπλέον όμως ζητούμενο για εμάς είναι πως θα μπορέσει η κοινωνία να βοηθήσει τις οικογένειες να ανταπεξέλθουνε στην καθημερινότητα, στο πως μεγαλώνεις ένα παιδί με αναπηρία, στο πόσο κοστίζει να το μεγαλώσεις. Επίσης υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία στα θέματα πιστοποίησης της αναπηρίας και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει οι ιθύνοντες να το επιλύσουν».

«Κοινωνικός ρατσισμός στο θέμα της εκπαίδευσης»
Από την πλευρά της η Κέλλυ Καρασούλη, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ΕΕΕΚ Ρεθύμνου, σχολίασε με ιδιαίτερη έμφαση το πρόβλημα που υπάρχει για τα άτομα με αναπηρία που φτάνουν τα 22 έτη και η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για την περαιτέρω εκπαίδευση τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει γι' αυτά καμιά διέξοδος από το κράτος.
Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ένα μεγάλο πρόβλημα των παιδιών που είναι 22 ετών είναι η ηλικία κατά την οποία συνήθως αποφοιτούν από το ΕΕΕΚ και πρέπει να εγκαταλείψουν το σχολείο. Δυστυχώς μετά δεν υπάρχει εκπαίδευση για τα παιδιά μας. Βλέπουμε τον κοινωνικό ρατσισμό να υφίσταται. Ενώ η διά βίου εκπαίδευση υπάρχει για τον καθένα μας, ανεξάρτητα από την ηλικία του, στα παιδιά μας που τη χρειάζονται και περισσότερο δεν δίνεται αυτό το δικαίωμα. Στο ΚΔΑΠ Αμεα κάνουμε ένα δίωρο δημιουργικής απασχόλησης όμως το να σταματάει η εκπαίδευση στα 22 έτη είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για όλη τη χώρα. Αυτό το κομμάτι είναι πολύ λυπηρό».

Στο πλευρό των Αμεα ο δήμος Ρεθύμνης
Στο πλευρό του αναπηρικού κινήματος τάσσεται και ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχει κάνει ο δήμος για να καταστεί η πόλη φιλική προς τα Αμεα αλλά και στις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για την εξασφάλιση του κτιρίου του ΚΕΓΕ, προκειμένου εκεί να λειτουργήσει ένα πρότυπου σχολείο ειδικής αγωγής.
Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, στην τοποθέτηση του ανέφερε: «Ως δήμος είμαστε δίπλα στα Άμεα. Το έχουμε αποδείξει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την ανάπτυξη και τις υποδομές της πόλης. Ως μια προσβάσιμη πόλη το Ρέθυμνο απόδειξε νωρίς τη βούληση της να είναι φιλική, ιδιαίτερα προς τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα κινητικά. Ανοίξαμε δρόμους και δυνατότητες σε ανθρώπους που μέχρι τότε ήταν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και εγκλεισμένοι κυριολεκτικά, να βγουν στην κοινωνία και να επικοινωνήσουν με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας. Προφανώς τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο γρήγορα και με εύκολα λόγια. Και στο θέμα του ΕΕΕΕΚ και του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου διεκδικούμε και έχουμε τη συνηγορία της πολιτείας για να παραχωρηθεί στον δήμο το ΚΕΓΕ, όπου εκεί θα γίνει ένα πρότυπο σχολείο και θα λύσει ένα μεγάλο θέμα εκπαίδευσης γι' αυτά τα παιδιά. Αυτές οι προσπάθειες είναι συντονισμένες, έχουν στρατηγική, έχουν όραμα. Άκουσα τις δράσεις που ετοιμάζει ο σύλλογος γονέων ατόμων με αυτισμό και είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί χάρη στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων βγήκε στην επιφάνεια το πρόβλημα. Παλαιότερα ζούσαμε σε ένα πλέγμα προκαταλήψεων, αντικοινωνικότητας. Ο δήμος θεωρώ ότι έχει και την υποχρέωση και τη  δυνατότητα με ουσιαστικό τρόπο και όχι με «πυροτεχνήματα» να ενισχύει αυτή την προσπάθεια του συλλόγου για να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο, ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε και να συνδράμουμε να λυθεί το στεγαστικό ζήτημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γι' αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Σε ότι αφορά την εργασιακή απασχόληση, ο δήμος Ρεθύμνης όπου μπορεί στα νομικά του πρόσωπα, έχει εξαντλήσει και με το παραπάνω αυτές τις δυνατότητες εργασιακής απορρόφησης και θέλω να πω ότι ούτε αυτό είναι πράξη ελεημοσύνης. Ειλικρινά είναι εξαιρετικοί εργαζόμενοι, έχουν πολύ μεγάλη παραγωγικότητα, πολύ μεγάλο φιλότιμο και διάθεση να προσφέρουν, κάτι που πολλές φορές οι λεγόμενοι υγιείς δεν την έχουν».