Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο Ρέθυμνο





Την ίδρυση και λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου από τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας μιας και η δομή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου περιλαμβάνεται στη λίστα με τα νέα ειδικά σχολεία που θα προστεθούν στις δομές ειδικής αγωγής της χώρας.
 
Η ανακοίνωση αυτή ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη σχολική κοινότητα αλλά και το σωματείο ΑμεΑ, το οποίο εδώ και σειρά ετών είχε επισημάνει την ανάγκη λειτουργίας ενός τέτοιου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον νόμο.
 
Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο θα λειτουργήσει στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Γερανίου με τον υπάρχοντα εξοπλισμό του συγκροτήματος, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς και την αξιολόγηση που έχει γίνει από το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Ρεθύμνου (ΚΕΔΔΥ) θα λειτουργήσει με σαράντα περίπου παιδιά.
 
Μέχρι σήμερα υπήρχε μεγάλο κενό στη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με αποτέλεσμα οι μαθητές που αποφοιτούσαν από το ειδικό σχολείο, το ΕΕΕΚ και τμήματα ένταξης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να αναγκάζονται να επιστρέφουν στο σπίτι τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια της ζωής τους (κοινωνική ένταξη, επαγγελματική αποκατάσταση).
 
Ωστόσο, η λύση της στέγασης του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στον χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Γερανίου, χαρακτηρίζεται προσωρινή, αφού σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας, ο στόχος είναι από την επομένη διετία να μεταφερθεί στο κτίριο του ΚΕΓΕ. Σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παραχώρηση του κτιρίου, τόσο από τον δήμαρχο όσο και από το σωματείο ΑμεΑ, με δεδομένο ότι το κτίριο είναι αναξιοποίητο και τελεί υπό συνθήκες εγκατάλειψης και φθοράς.
 
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο θα λειτουργήσει στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Γερανίου, το οποίο είναι έτοιμο και δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις ο Δήμος. Ο εξοπλισμός θρανία, καρέκλες και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, υπάρχει και θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι 30 με 40 περίπου μαθητές. Στο κτίριο αυτό θα λειτουργήσει για δυο περίπου χρόνια και μελλοντικά διεκδικούμε την παραχώρηση του κτιρίου του ΚΕΓΕ από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο και περιμένουμε την σχετική απάντηση».
 
Ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης από την πλευρά του μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς επανειλημμένως είχαμε επισημάνει την επιτακτική ανάγκη λειτουργίας μιας δομής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για άτομα με αναπηρία στον νομό Ρεθύμνου. Πραγματικά είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, θεωρούμε ότι αγώνας πολλών ετών επιτελούς δικαιώνεται και ευχόμαστε το σχολείο αυτό να λειτουργήσει εύρυθμα και αποτελεσματικά. Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο θα λειτουργήσει στο παλιό Δημοτικό Γερανίου, το επόμενο βήμα είναι να ρυθμιστεί η μεταφορά των μαθητών και φυσικά να στελεχωθεί το σχολείο με ικανό αριθμό εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, περιμένουμε την έγκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε αργότερα το σχολείο να μπορεί να στεγαστεί στο κτίριο του ΚΕΓΕ στα Μισίρια, το οποίο είναι πλέον κατάλληλο. Μέχρι στιγμής ο Οργανισμός ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την παραχώρηση του κτιρίου, ωστόσο αναμένουμε την τελική έγκριση από το υπουργείο».
 
Εν τω μεταξύ στις νέες δομές Ειδικής Αγωγής που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο δεν περιλαμβάνονται τμήματα ένταξης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου, παρά μόνο τέσσερα τμήματα για την Πρωτοβάθμια, τα οποία είναι τα παρακάτω:
 
Τ.Ε στο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Νικολάου
Τ.Ε στο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Γερανίου
Τ.Ε στο 8/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου
Τ.Ε στο 12/θέσιο 14ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου
 
«Μετά από 8 χρόνια απραξίας και αδιαφορίας για τις συσσωρευμένες και αυξανόμενες ανάγκες της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης νέων δομών μαθησιακής υποστήριξης και αποδεικνύει για άλλη μια φορά την έμπρακτη υποστήριξη στην αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης και συνολικά της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού έργου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
 
Υπογραμμίζεται ότι το υπουργείο βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες σε προσωπικό νέων και παλαιών δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και τα σχολεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, αυξάνονται κατά 20 % τα Τμήματα Ένταξης και κατά 8 % τα Ειδικά Σχολεία. Συγκεκριμένα ο τελικός αριθμός των Τμημάτων Ένταξης που ιδρύονται και θα λειτουργήσουν το 2016-17, πέραν των υπαρχόντων είναι 531. Επίσης, ιδρύονται 23 νέες Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και 12 Λυκειακές Τάξεις στα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια.