Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Σοβαρές ελλείψεις καθιστούν μη λειτουργικές τις υποδομές για ΑμεΑ











• Επιστροφή στην πρόνοια για το ΚΕΦΙΑΠ διεκδικεί το Σωματείο ΑμεΑ
• Στα τέλη της τουριστικής περιόδου η διαμόρφωση ραμπών στο βόρειο τμήμα του παραλιακού μετώπου
Σοβαρές ελλείψεις, κυρίως στο σκέλος των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, παρουσιάζονται σε σημεία της πόλης με επίκεντρο το παραλιακό μέτωπο, με αποτέλεσμα οι υποδομές προσβασιμότητας που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προοπτικές, να μην είναι λειτουργικές και να μην εξυπηρετούν τον σκοπό τους.
Στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα-Κύπρος η πόλη υποδέχτηκε πριν από δύο περίπου χρόνια έργα προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ, μεταξύ των οποίων και ειδικά διαμορφωμένoυς διαδρόμους για την εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, έργο με πολύ ευοίωνες προοπτικές και ελπιδοφόρα μηνύματα. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τη χρήση τους δύο χρόνια αργότερα οι διάδρομοι έχουν υποστεί ζημιές και δεν διαθέτουν το απαιτούμενο μήκος, ώστε τα ΑμεΑ να μπορούν να προσεγγίζουν τη θάλασσα, ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη, μετά τις αναπλάσεις, οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στη βόρεια πλευρά του παραλιακού μετώπου προκειμένου άνθρωποι με αναπηρικά καροτσάκια να μπορέσουν να έχουν θέση στάθμευσης και πρόσβαση από το πεζοδρόμιο στο αμμώδες τμήμα της παραλίας.
Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση υπογράμμισε πως το Σωματείο ΑμεΑ έχει επισημάνει σε σχετική επιστολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στο ανατολικό τμήμα της παραλίας από το Δελφίνι έως το Περλ, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε όλες τις βαθμίδες της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην παραλία και όχι μόνο. «Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν περίπου τρία σημεία για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στη θάλασσα ωστόσο λείπουν κάποια μέτρα διαδρόμου όπου έχει τοποθετηθεί ξύλο για να χρησιμοποιείται. Το βασικό τμήμα όλου του έργου είναι ο διάδρομος που θα έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη για 50 -100 μέτρα παραπάνω ώστε να μπορεί να αντικατασταθεί όπου χρειάζεται.
Στον Πετρέ δεν λειτουργούν οι εγκαταστάσεις. Στα τρία σημεία όπου υπάρχει διάδρομος για την πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, εύκολη πρόσβαση στο πεζοδρόμιο, βελτίωση των ραμπών για την πρόσβαση στην παραλία, ομπρέλες, ντουζιέρες και στη συνέχεια έρχονται οι διάδρομοι, οι οποίοι θα πρέπει να συμπληρωθούν. Από μόνος του ο εξοπλισμός, οι διάδρομοι για την πρόσβαση στη θάλασσα δεν αρκεί. Πρέπει συνολικά να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, με θέσεις στάθμευσης, ευκολία στην προσβασιμότητα, ειδικές ράμπες τα οποία επιβάλλει και η ισχύουσα νομοθεσία» ανέφερε ο κ. Τσαχάκης και εξέφρασε την πρόθεση του Σωματείου να προχωρήσει εκ νέου σε προτάσεις για τα ζητήματα προσβασιμότητας.
Ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ , ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις στην ανατολική παραλία και τη δημιουργία ραμπών στο βόρειο τμήμα του πεζοδρομίου, ο δήμος έχει διαβεβαιώσει πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν.

«ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ»
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ρεθύμνου κ. Μίνως Αλεφαντινός μιλώντας στην «Κ.Ε.» τόνισε πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου ώστε να μην υπάρχει όχληση στην περιοχή και θόρυβος εν μέσω της τουριστικής σεζόν. «Με έξοδα του δήμου, συνεργεία της υπηρεσίας θα προχωρήσουν στη διαμόρφωση ραμπών βόρεια στην πλευρά της θάλασσας ενώ στη νότια θεωρούμε πως δεν έχουν διαμορφωθεί σωστά και θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Αυτό είναι ευθύνη του αρμόδιου εργολάβου και η τεχνική υπηρεσία δεν θα το παραλάβει πριν γίνουν οι διορθώσεις» ανέφερε ο κ. Αλεφαντινός. Αρχικός στόχος, όπως ανέφερε ο ίδιος, ήταν να δημιουργηθούν ανισόπεδες διαβάσεις σε συγκεκριμένο ύψος ώστε να μην απαιτηθεί στη συνέχεια η τοποθέτηση ράμπας, κάτι που τελικά δεν κατέστη δυνατό.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ «ΒΡΑΧΝΑΣ»…
Ο κ. Τσαχάκης ωστόσο περιέγραψε τα «εμπόδια» που καθιστούν σε αρκετές περιπτώσεις απαγορευτική για τα ΑμεΑ την έξοδο στην πόλη, ενώ οι περισσότεροι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους. Αναπηρικές θέσεις στάθμευσης που είναι κατειλημμένες, οχήματα που παρκάρουν άναρχα και παράνομα σε σημεία της πόλης, η δυσκολία πρόσβασης των ΑμεΑ στις υπηρεσίες ακόμη και στην παραλία όπου υπάρχουν υποδομές είναι ο καθημερινός «βραχνάς» των Ατόμων με Αναπηρία.
«Το καλοκαίρι μετατρέπεται σε κόλαση για τα ΑμεΑ. Οι αναπηρικές θέσεις στάθμευσης είναι κατειλημμένες, ενώ η Τροχαία θα πρέπει αναμφίβολα να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να είναι ενήμερη για την ισχύουσα νομοθεσία για τα ΑμεΑ. Κάθε χρόνο συμβαίνει ορισμένοι άνθρωποι να μην βγαίνουν καν από το σπίτι τους. Με τις αναπλάσεις στο κέντρο εξαφανίστηκαν περίπου 7-8 θέσεις για ΑμεΑ έξω από υπηρεσίες και τράπεζες που επιβάλλονται από τη νομοθεσία και αυτές οι θέσεις δεν έχουν δημιουργηθεί ξανά και θα πρέπει να γίνουν».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ
Δ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟ ΚΕΦΙΑΠ
Την πρόθεση του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία να επιμείνουν στο αίτημά τους για επαναφορά των ΚΕΦΙΑΠ –πρώην ΚΕΚΥΚΑΜμεΑ στην πρόνοια εξέφρασε ο κ Τσαχάκης, τονίζοντας πως οι δομές, όντας στο Υπουργείο Υγείας θα λειτουργούν για την αποκατάσταση του συνόλου του πληθυσμού και όχι για τα ΑμεΑ καλύπτοντας τις ιδιαίτερες και απαιτητικές ανάγκες θεραπείας τους και όχι μόνο, αφού η φιλοσοφία βάσει της οποίας δημιουργήθηκαν ήταν η αποκέντρωση καθώς και την παροχή πλήθος υπηρεσιών που διευκολύνουν πτυχές της καθημερινότητάς τους.
«Τα 25 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, θα λειτουργούν ως κέντρα φυσικής και λειτουργικής αποκατάστασης και όχι αποκλειστικά για τους αρχικούς σκοπούς που δημιουργήθηκαν. Προκηρύσσονται τρεις ειδικότητες για τη στελέχωση της δομής στο Ρέθυμνο, ενός λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και φυσικοθεραπευτή όμως χρειάζεται πολλούς επιπλέον. Είναι κάτι θετικό, αφού θα λειτουργήσει η δομή όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα, όπως διαπιστώσαμε, να λειτουργήσει με τους αρχικούς του σκοπούς υπό την ομπρέλα της Πρόνοιας. Εμείς θα το παρακολουθούμε και φυσικά δεν παραιτούμαστε από το αίτημά μας να επανέλθει στην πρόνοια» ανέφερε ο κ. Τσαχάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, τόνισε πως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να προγραμματιστεί συνάντηση του Σωματείου με τον διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, στη διάρκεια της οποίας θα τεθούν ζητήματα όπως ο τρόπος λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ, με το Σωματείο όπως τόνισε ο κ. Τσαχάκης να ζητά προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. Παράλληλα, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και τα προβλήματα των χρόνια πασχόντων που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου για τη θεραπεία τους.
Πηγη:goodnet.gr