Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

«Πάγωσε» η ίδρυση ειδικού γυμνασίου Ρεθύμνου

Τη δυσαρέσκειά του για το «πάγωμα» ίδρυσης νέων σχολείων, μεταξύ αυτών και του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου Ρεθύμνου, εκφράζει με επιστολή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά το Σωματείο Ατόμων με αναπηρία Ρεθύμνου. Το σωματείο επισημαίνει πως πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του κινήματος και ζητά την επανεξέταση της απόφασης.
Αναλυτικά, αναφέρει στην επιστολή:
«Το Σωματείο μας που αποτελεί την αυτοεκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους στην ΠΕ Ρεθύμνης, αριθμεί σήμερα 1400 μέλη και είναι μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, εκφράζει τη θλίψη και την απογοήτευσή του για το «πάγωμα» της ίδρυσης σχολικών μονάδων μεταξύ των οποίων και το ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνης.
Η ίδρυση του παραπάνω Γυμνασίου ήταν πάγιο αίτημά μας και η αναγκαιότητα ίδρυσής του είχε διαπιστωθεί επανειλημμένα τα τελευταία πέντε χρόνια σε συσκέψεις που είχαμε πραγματοποιήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς καθώς και η επιτροπή παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης.
Η διαπίστωση του μεγάλου κενού που υπάρχει στην εκπαιδευτική βαθμίδα της Β/βάθμιας εκπαίδευσης πηγάζει και από το γεγονός ότι οι μαθητές με αναπηρία που αποφοιτούν από το ειδικό σχολείο και τα τμήματα ένταξης της Α/βάθμιας εκπαίδευσης μην έχοντας παραπέρα εκπαιδευτική εξέλιξη αναγκάζονται να επιστρέφουν στο σπίτι τους με ότι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια (κοινωνική ένταξη, επαγγελματική αποκατάσταση κ.ά.).
Ο θεσμός του ειδικού επαγγελματικού Γυμνασίου σε όσες πόλεις λειτουργεί έχει επιτύχει τους στόχους του.
Έτσι λοιπόν μετά από τους αγώνες και τις προσπάθειές μας ιδρύθηκε το Μάϊο του 2013 το ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνης. Με ομάδες προσανατολισμού: Διοίκησης και οικονομίας. Τεχνολογικών εφαρμογών. Γεωπονίας τροφίμων και διατροφής. Αμέσως μετά την παραπάνω απόφαση κινητοποιήθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως ο Δήμος Ρεθύμνης για τη στέγαση και τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα να προγραμματιστεί η λειτουργία του τη νέα σχολική περίοδο.
Με θλίψη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε ότι με απόφασή σας «πάγωσε» η ίδρυση της παραπάνω σχολικής μονάδας που θα κάλυπτε το κενό που σας περιγράφουμε παραπάνω, αλλά και τη δικαίωση των προσπαθειών μας.
Σας παρακαλούμε λοιπόν θερμά να αναθεωρήσετε την απόφασή σας σε ό,τι αφορά την ίδρυση του ειδικού επαγγελματικού Γυμνασίου προκειμένου οι μαθητές με αναπηρία να έχουν όπως όλοι οι υπόλοιποι μαθητές τη δυνατότητα εκπαιδευτικής και επαγγελματικής εξέλιξης και να εγκρίνετε εκ νέου την ίδρυση και λειτουργία του.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση».