Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Απαντηση δημάρχου Ρεθύμνης για τα έργα στη Φορτέτσα



Με επιστολή στον ηλεκτρονικό τύπο www.goodnet.gr αναφέρει  τα εξής

Αναλυτικά, ο κ. Μαρινάκης αναφέρει:
«Κύριε Διευθυντά
Σε προχθεσινό σας σχόλιο με τίτλο «Φορτέτζα και ΑμεΑ», θίγεται το θέμα προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία στο φρούριο, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ρέθυμνο- Αγία Νάπα: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις» που υλοποίησε ο Δήμος Ρεθύμνης.
Επειδή παρακολουθούσατε την εξέλιξη του έργου μέσω ρεπορτάζ που κάνατε αλλά και μέσω σχετικών Δελτίων Τύπου και Συνεντεύξεων που έδωσε ο Δήμος μας, ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα προέβλεπε τεχνικές επεμβάσεις εξασφάλισης προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους και υπηρεσίες του Δήμου. Από το Πρόγραμμα διατέθηκε συγκεκριμένο ποσό, το οποίο ο Δήμος μας όφειλε να απορροφήσει εντός αυστηρά προσδιορισμένου χρονοδιαγράμματος, γι’ αυτό και επέλεξε να το κατανείμει σε παρεμβάσεις που δεν απαιτούσαν χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα έθεταν σε κίνδυνο την αξιοποίησή του. Ετσι, κατανεμήθηκε στις εξής επεμβάσεις:
• Στην Πινακοθήκη Κανακάκι όπου με την τοποθέτηση ανελκυστήρα και την κατασκευή ράμπων έγιναν προσβάσιμα όλα τα επίπεδα του Μουσείου στα ΑμεΑ
• Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου διασφαλίστηκε η πρόσβαση ΑμεΑ και στις δύο εισόδους, με συνολική ανάπλαση της οδού Τρανταλλίδου (κατασκευή νέων πεζοδρομίων με τοποθέτηση νέου αντιολισθητικού τάπητα, κατασκευή ραμπών, οδεύσεις τυφλών κλπ).
• Μάλιστα, μόλις ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης της οδού Κουρμούλη θα αποκατασταθεί πλήρως και η ράμπα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τρανταλλίδου – Δημητρακάκη.
• Στην παραλία Ρεθύμνου όπου διασφαλίστηκε η προσβασιμότητα μέσω διαδρόμων, και η διευκόλυνση των ΑμεΑ μέσω αγοράς αμαξιδίων, χημικών τουαλετών και αποδυτηρίων που θα τοποθετηθούν σ’ επιλεγμένα σημεία της παραλίας
• Στη Φορτέτζα, όπου επειδή πρόκειται για Μνημείο και η Νομοθεσία – ορθώς- είναι ιδιαίτερα αυστηρή σε ό,τι αφορά τις επιχειρούμενες επεμβάσεις, ο Δήμος μας ζήτησε τη συνδρομή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Η μόνη παρέμβαση που μπορούσε να γίνει και προτάθηκε από το Δήμο είναι η λείανση του μονοπατιού της εισόδου, το οποίο λόγω του ανάγλυφου του δυσκόλευε την πρόσβαση των ΑμεΑ στο εσωτερικό του Κάστρου.
Για την υλοποίησή της, ο Δήμος μας διέθεσε τον τεχνικό εξοπλισμό και τα απαιτούμενα υλικά και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό και ανέλαβε την ευθύνη επίβλεψης των εργασιών. Μάλιστα επειδή η Αρχαιολογική Υπηρεσία ανέλαβε τα παραπάνω ο Δήμος σε αντάλλαγμα πρόσφερε υπηρεσίες σε έργο της Αρχαιολογικής στο Μαρουλά.
Επειδή λοιπόν πρόκειται για μνημείο, είναι αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός αφορά τη Φορτέτζα οφείλει αφενός να σεβαστεί την ισχύουσα Νομοθεσία και, αφετέρου, να λάβει υπόψη του, ότι αντικειμενικά πρόκειται για ένα μνημείο χτισμένο πάνω σε βράχο. Είναι στη σκέψη μας ο προγραμματισμός, σε μελλοντικό σχεδιασμό, κατασκευής ενός ξύλινου διαδρόμου πάνω στο φυσικό έδαφος, ο οποίος ενδεχομένως να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τα Ατομα με Αναπηρία.
Όμως, κάθε πρόταση που εξετάζουμε σε συνεργασία με το Σωματείο ΑμεΑ για το φρούριο Φορτέτζα, γίνεται στη βάση των δύο προαναφερόμενων προϋποθέσεων και συνθηκών.
Αυτό, πάντως, που αξίζει να προστεθεί είναι ότι οι συμπολίτες με Αναπηρία αντιλαμβάνονται τη δυσκολία παρέμβασης στο συγκεκριμένο μνημειακό χώρο (στο εσωτερικό του οποίου παρεμπιπτόντως έχουμε μεριμνήσει με την κατασκευή ραμπών να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητά τους σε αρκετούς χώρους) και δεν ζητούν καθολική πρόσβαση διότι γνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί όχι μόνον λόγω κόστους αλλά κυρίως λόγω της αυστηρής Νομοθεσίας που διέπει κάθε παρέμβαση σε μνημείο».