Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Ευκαιρίες εργασίας για προστατευόμενα άτομα και ΑμεΑ



Την προκύρηξη μπορείτε να την κατεβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο

Το ΦΕΚ σε μορφή pdf (621.7 KB)



Από σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες για τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών με βάση το Νόμο 2643 που αφορά προστατευόμενα άτομα και ΑμεΑ. Πρόκειται για 900 μόνιμες θέσεις που δεν είχαν προκηρυχθεί από το 2008 μέχρι τώρα όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος παρευρέθηκε στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.
Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου τα άτομα αυτά θα απασχοληθούν στο Δημόσιο, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, στην Αυτοδιοίκηση, στα ΚΕΠ, στα Νοσοκομεία τονίζοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη «σε μια περίοδο που οι υπηρεσίες αυτές χρειάζονται στελέχωση».
Επίσης ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης γνωστοποίησε ότι λύθηκε το θέμα με τις γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών και έτσι υπάρχει ισότιμη ισχύ των ΚΕΠΑ και των επιτροπών που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης επεσήμανε ότι χρειάζεται στήριξη από την Πολιτεία σε μια περίοδο που η κρίση έχει επηρεάσει καθοριστικά την ζωή των ατόμων με αναπηρία, χρόνια παθήσεις, καθώς και των οικογενειών τους. «Το κόστος διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία είναι αυξημένο και ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης που παρατηρείται υποχώρηση των εισοδημάτων, απορρύθμισης των παροχών, γίνεται δυσβάστακτο, Από τις 400.000 οικογένειες που μέλη τους είναι άνεργα, αρκεί να σκεφτεί κανείς, πόσο δύσκολα βιώνουν οι οικογένειες που έχουν κάποιο μέλος με αναπηρία. Πολύ πιο δύσκολα ένα άτομο που βυθίζεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, μπορεί να βγει πάνω από αυτό, σε σχέση με ένα άτομο χωρίς αναπηρία» τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης ο οποίος μίλησε στην ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την Αναπηρία Α.Π.7,8,9» - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», που πραγματοποίησε με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου η Ε.Σ.Α.μεΑ.



Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε αναφορά στη διαλεκτική σχέση της εκπαίδευσης ενηλίκων με το αναπηρικό κίνημα, με εστίαση στην εκπαιδευτική δράση «Πρόγραμμα ΔΒΜ Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες και Πολλαπλές Ανάγκες Εξάρτησης σε Κοινωνικές Δεξιότητες».
Όπως επεσήμανε η Αντιπρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης και αντιπρόδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Αναπήρων Κρήτης κα Αμαλία Μπασία, ακόμη και στην περίπτωση των ατόμων με βαριές αναπηρίες που διαβιούν σε ιδρύματα ή που βρίσκονται σε απειλή απομόνωσης, η εκπαίδευση ενηλίκων μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλλει στην άμβλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού παρέχοντάς τους εκπαίδευση σε θέματα κοινωνικών δεξιοτήτων και σε δραστηριότητες έκφρασης και ψυχοκινητικής ανάπτυξης. Η ίδια αναφέρθηκε στα προγράμματα για την απόκτηση δεξιοτήτων που πραγματοποιούνται στα Χανιά, στο παράρτημα ΑμεΑ Κρήτης (πρώην θεραπευτήριο) με δεκαπέντε παιδιά καθώς και στο Κέντρο ΚΗΦΑΠ Μεγαλόχαρη. «Μέσω των τριών εκπαιδευτικών αλλά και του τρόπου της εκπαιδευτικής διαδικασίας τα παιδιά βοηθούνται πραγματικά» επεσήμανε.
Παρουσιάζοντας την εκπαιδευτική δράση Δια Βίου Μάθησης Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες και Πολλαπλές Ανάγκες Εξάρτησης σε Κοινωνικές Δεξιότητες, η εξωτερική συνεργάτης Ε.Σ.Α.μεΑ., κοινωνιολόγος, Σεβαστή Τζαμπουνάρη τόνισε ότι στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει τις αρχές της ανεξάρτητης διαβίωσης. «Όλα τα μέλη μιας κοινωνίας έχουν να λάβουν μόνο θετικά αν ο καθένας μεγιστοποιήσει το μέγιστο της συμμετοχής του» ανέφερε.
ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ