Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Οι υποδομές για τα ΑμεΑ ανοίγουν νέες προοπτικές ανάπτυξης (Βίντεο)



Νέες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα δοθούν από τα έργα προσβασιμότητας που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνου και ο Δήμος Αγίας Νάπας μέσω σχετικού ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2014 με τίτλο «Αγία Νάπα-Ρέθυμνο: Kαθολικά Προσβάσιμες Πόλεις».
 
Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα αλλά και υπηρεσίες που δίδουν τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικές αναπηρίες, με προβλήματα όρασης, ακοής και ομιλίας να μπορούν όχι μόνο να κινηθούν σε πόλεις, στις παραλίες και σε πολιτιστικούς χώρους, αλλά ταυτόχρονα μέσω ενός δίγλωσσου τουριστικού οδηγού σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή να ενημερώνονται για τα ξενοδοχεία, τα μνημεία, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και ό,τι άλλο μπορεί να ενδιαφέρει τον επισκέπτη των περιοχών αυτών. Ο οδηγός αυτός φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους τουρίστες με αναπηρία (άτομα με κινητικές αναπηρίες, άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, άτομα με λοιπές αναπηρίες) και τις οικογένειές τους, τους δημότες με αναπηρία (προσωρινή ή μόνιμη), τους ηλικιωμένους, και γενικότερα τα «εμποδιζόμενα άτομα». Παράλληλα ο οδηγός θα παραχθεί και σε πολλαπλές εναλλακτικές μορφές, δηλαδή σε μορφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης, σε ακουστική μορφή για άτομα με προβλήματα όρασης, σε νοηματική με υποτιτλισμό για κωφούς.
 
Το επόμενο δίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, τα οποία είναι σε εξέλιξη στους δύο Δήμους.
 
Τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνου μέσω του προγράμματος αυτού είναι η ανάπλαση της οδού Τρανταλλίδου που οδηγεί στο Νοσοκομείο, οι παρεμβάσεις στο φρούριο της Φορτέτζας και στην πινακοθήκη Κανακάκη, στην εγκατάσταση συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης για άτομα με προβλήματα όρασης σε φωτεινούς σηματοδότες, πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε πέντε επιλεγμένα σημεία, σε παραλίες του Δήμου, καθώς και στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του νέου τουριστικού οδηγού, που απευθύνεται στα άτομα με αναπηρία. Ανάλογες παρεμβάσεις γίνονται και στον Δήμο της Αγίας Νάπας.
 
Χθες στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, που στόχο είχε να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης των εργασιών. Και οι δυο Δήμοι με τη συνδρομή της ΕΣΑΜΕΑ εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις διεκδικώντας επιπλέον κονδύλια από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

 Ο πρόεδρος του Τοπικού Σωματείου ΑμεΑ Δημήτρης Τσαχάκης, είπε: «Η συνεργασία αυτή της συνομοσπονδίας μας και των δύο Δήμων πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και με το νέο ΕΣΠΑ και πιστεύω πως θα έχουμε ακόμα πιο θετικά και πιο καλά αποτελέσματα στο μέλλον. Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Ρεθύμνης, τον Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος συνέβαλε, δέχτηκε και έχουμε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα και φυσικά τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο οποίος είναι ένας παλιός και καλός φίλος του Ρεθύμνου και συμβάλλει από την πλευρά του και ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία στο να βοηθηθεί το Ρέθυμνο και να αναπτύξει δομές, υποδομές, υπηρεσίες και παροχές στα άτομα με αναπηρία, όπως και τους φίλους μας από την Κύπρο που βρίσκονται εδώ».

 
Ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης τόνισε: «Η επένδυση στην προσβασιμότητα είτε είναι στις υποδομές, είτε είναι στο διαδίκτυο, είτε είναι στα αγαθά, στις υπηρεσίες, σε όλους τους τρόπους και μορφές που ο πολίτης απολαμβάνει τη ζωή του σε μια περιοχή, είναι μια αναπτυξιακή επένδυση, και έτσι πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε. Για εμάς η δυνατότητα που δόθηκε από το πρόγραμμα δεν είναι μια ευκαιριακή παρένθεση αλλά μια συστηματική προσέγγιση και αυτό αποτελεί ένα σκαλί για να πάμε σε ένα μεγαλύτερο πλατύσκαλο της προσβασιμότητας. Με τη γνώση και την εμπειρία ότι η προσβασιμότητα είναι μια αλυσίδα που αφορά τις υποδομές, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, τα αγαθά, τις υπηρεσίες, το διαδίκτυο. Με την προσέγγιση με της ολικά καθολικής προσβάσιμης πόλης. Το Ρέθυμνο άλλωστε, ήταν ανάμεσα στις 30 πιο προσβάσιμες πόλεις για το 2014 που διεκδίκησαν το βραβείο της πιο προσβάσιμης πόλης στην Ε.Ε. Και αυτό δείχνει ότι σε αυτό τον τόπο όταν εργαζόμαστε συστηματικά, αποφασιστικά, με στόχους, μπορούμε να πετυχαίνουμε διακρίσεις όχι για τους ξένους, αλλά πρώτα απ' όλα γι' αυτούς που μένουν εδώ 365 μέρες τον χρόνο».
 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Αγίας Νάπας, Λεωνίδας Καϊκίτης, ανέφερε: «Βρισκόμαστε στο Δήμο Ρεθύμνης για την τεχνική συνάντηση εταίρων που είναι η προτελευταία, καθώς το έργο ολοκληρώνεται τέλος Ιανουαρίου-αρχές Φλεβάρη. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο έχει σαν στόχο την προσβασιμότητα, τόσο σε υπηρεσίες όσο και σε θέματα πληροφόρησης. Μέσα από την προσβασιμότητα φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε και μια επιχειρηματική δραστηριότητα, μια ανάπτυξη δηλαδή, όπου η προσβασιμότητα θα μας δίνει το δικαίωμα να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα, ξέρουμε ότι τα ΑμεΑ σήμερα θεωρούνται ως μια από τις πιο μεγάλες τουριστικές ομάδες παγκοσμίως και μέσα από την πρόσβαση ίσως να καταφέρουμε να πετύχουμε και αυτή την αύξηση της επισκεψιμότητας. Το έργο βέβαια δεν τελειώνει εδώ, προτιθέμεθα να καταθέσουμε ένα σχέδιο, το οποίο θα μας δίνει το δικαίωμα ή τουλάχιστον φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την Αγία Νάπα και το Ρέθυμνο σαν δύο πρότυπα προσβασιμότητας».
 


Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε: «Όλοι οφείλουμε να κάνουμε τις πόλεις μας προσβάσιμες για όλους. Δεν υπάρχουν άνθρωποι ούτε δύο ταχυτήτων, ούτε δύο κατηγοριών, όλοι πρέπει να νιώθουμε ίσοι και αυτά τα έργα υποδηλώνουν ακριβώς την έκφραση της ισότητας που πρέπει, όχι μόνο να διακηρύσσεται, αλλά και να υλοποιείται στα έργα. Είναι λοιπόν μια απάντηση, όλη αυτή η φιλοσοφία, σε όλους εκείνους που νομίζουν ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους ανθρώπους, και μάλιστα τους ανθρώπους που για κάποιο λόγο δεν έχουν την ίδια ικανότητα κίνησης που έχουν όλοι οι υπόλοιποι. Ήδη διεκδικούμε για την επόμενη φάση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανάλογους άξονες ακόμα πιο ολοκληρωμένους, ακόμα πιο μεγάλους. Αυτό λοιπόν τώρα θα εκμεταλλευτούμε όλοι μαζί, θα αξιοποιήσουμε όλοι μαζί με μελέτες, ώστε και η Αγία Νάπα αλλά και το Ρέθυμνο να γίνουν πρότυπα πόλεων στην προσβασιμότητα. Μια πόλη που είναι φιλική για τον ανάπηρο, είναι φιλικότερη ακόμα για τον κάτοικο και τον επισκέπτη. Και όταν είμαστε τουριστικός προορισμός και εμείς και η Αγία Νάπα, οφείλουμε να σκεφτούμε όλους αυτούς που θα μας επισκεφτούν. Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι η δυνατότητα μέσα από τον τουριστικό οδηγό, ο οποίος θα είναι ανανεούμενος, να μπορούνε να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Όταν λοιπόν έχουμε αυτή την πολλαπλότητα επικοινωνίας αντιλαμβάνεστε ότι πλέον το Ρέθυμνο, οι επιχειρήσεις του, τα σημεία του, τα μουσεία του και η Αγία Νάπα αντιστοίχως θα μπορεί ο καθένας ξεκινώντας να πάρει την απόφασή του, που θα πάει φέτος, να είναι ένας δελεαστικός προορισμός για το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, γιατί αυτό ξεχνάμε. Οι ανάπηροι αντιπροσωπεύουν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι πολύ σημαντική κατηγορία επισκεπτών, διότι είναι και πολύ υψηλού πνευματικού αλλά και βιοτικού επιπέδου και διότι είναι ο ήσυχος επισκέπτης, αυτός που θέλει πραγματικά να απολαύσει τον τόπο που θα πάει, τα μουσεία του, την ιστορία του, να γευτεί γεύσεις».