Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

«Η κοινωνία και η πολιτεία για το ζήτημα της αναπηρίας»



Η κοινωνία και η πολιτεία για το ζήτημα της αναπηρίας», ήταν ο τίτλος της ημερίδας, που διοργάνωσε το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας Ατόμων με αναπηρία.
 
Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Δ. Τσαχάκης στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας, λόγω της βαθειάς και παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, εξαιτίας των άδικων και παράλογων μέτρων και πολιτικών που ασκήθηκαν, αλλά και αυτών που σχεδιάζονται με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Ανέφερε δε και συγκεκριμένα παραδείγματα.
 
Στη συνέχεια ο επίκουρος καθηγητής τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μανώλης Τζανάκης στην ομιλία του με θέμα: «Στίγμα και αναπηρία» παρουσίασε και ανέλυσε τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της ΕΣΑμεΑ η εταιρεία KAPA RESEARCH για τη στάση της κοινωνίας στα ζητήματα της αναπηρίας, καθώς και τα συμπεράσματα της έρευνας. Ο καθηγητής κ. Τζανάκης σχολίασε έρευνα κοινής γνώμης από την οποία προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν πλέον την αναπηρία όλο και περισσότερο στο πνεύμα των σύγχρονων αντιλήψεων.
 
Ακολούθως ο κ. Β. Νικολαΐδης επίκουρος καθηγητής τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, στην ομιλία του με θέμα: «Κοινωνικές δαπάνες. Η κρίση με αριθμούς και ένα σχέδιο διεξόδου», αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και υποστήριξε ότι οι διαστάσεις της μείωσης δεν συνιστούν απλώς εξορθολογισμό, αλλά αποσκοπούν στην παγίωσή τους σε χαμηλό επίπεδο. Ανέδειξε επίσης ότι αντιμετώπιση των προβλημάτων των ατόμων με αναπηρία θα επιτευχθεί μόνο με αξιόπιστη ανάπτυξη, η οποία θα διακρίνεται από κοινωνικά χαρακτηριστικά.
 

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η απουσία συντονισμένων πολιτικών για το φάρμακο, η κατάρρευση του συστήματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση κ.ά., καθώς και η έλλειψη προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των ΑμεΑ επιδεινώνουν τις συνέπειες της κρίσης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το 70% των μελών των Σωματείων ΑμεΑ ζουν ήδη κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ δεν υπάρχει κανένα «δίχτυ προστασίας» από τις απολύσεις των εργαζομένων με αναπηρία, με αποτέλεσμα η ανεργία των ΑμεΑ να υπερβαίνει το 95%. Στον τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης ακόμα και τώρα, στις αρχές Δεκέμβρη, υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς για τα Τμήματα Ένταξης και για την παράλληλη στήριξη των μαθητών που χρειάζονται εξατομικευμένη προσέγγιση αναγκάζοντας τους γονείς να επωμίζονται και αυτό το βάρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για τη στήριξη όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, για την αναβάθμιση των κοινωνικών παροχών με βάση τις διευρυνόμενες ανάγκες και για ένα ενιαίο, καθολικό και δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας χρηματοδοτούμενο κατά προτεραιότητα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ζωή, η υγεία, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική προστασία και τα δικαιώματά των ΑμεΑ θεωρούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ αδιαπραγμάτευτες αρχές σήμερα και βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού του προγράμματος αύριο».
 
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. κ. Ευγένιος, η αντιπεριφερειάρχης κ. Μ. Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γ. Μαρινάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. ΚΔανδουλάκης, ο διοικητής του 547 Α/Μ ΤΠ αντισυνταγματάρχης κ. Θ. Δρακόπουλος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρ. Ταξάκης, μέλη και φίλοι του σωματείου. Μήνυμα έστειλε ο βουλευτής Ρεθύμνης κ. Ανδρέας Ξανθός.
 
Τέλος το Σωματείο ΑμεΑ ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες στη φετινή ημερίδα εθελοντικής αιμοδοσίας, που πραγματοποίησε την 3η Δεκέμβρη «Εθνική ημέρα ατόμων με αναπηρία» και ιδιαίτερα:
 
Τον διοικητή του 547 Α/Μ ΤΠ κ. Θ. Δρακόπουλο, καθώς και τους αιμοδότες στρατιώτες του.
 
Το τμήμα αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ρεθύμνης και ιδιαίτερα το προσωπικό του κινητού συνεργείου.
 
Ακόμα ευχαριστεί για τη συμπαράσταση, την παρουσία και τα δώρα τους Δότες Ζωής και προσωπικά τον πρόεδρό τους κ. Γ. Γαλεράκη.