Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Εθελοντική αιμοδοσία από το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου

 



Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου διοργανώνει την καθιερωμένη εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτερά από τις 9:00 έως τις 13:00 στο χώρο του νοσοκομείου με στόχο την ενίσχυση της τράπεζας αίματος για την κάλυψη των αναγκών αίματος των μελών του. Παράλληλα, την Κυριακή τα μέλη του ΔΣ θα επισκεφτούν τα έργα που υλοποιήθηκαν στον δήμο Ρεθύμνου στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg «Ελλάδα -Κύπρος»

Σε σχετική ανακοίνωσή του το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου αναφέρει: «Το σωματείο μας αποτελεί την αυτό εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, ιδρυτικό μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης και αριθμεί σήμερα 1 730 μέλη. Με την παρούσα επιστολή σας γνωρίζουμε τα παρακάτω.

Το σωματείο μας από την ίδρυσή του εδώ και 27 χρόνια, με εξαίρεση τα 2 χρόνια του covid 19, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη διάδοση και προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας. Για το σκοπό αυτό έχουμε καθιερώσει και πραγματοποιούμε κάθε χρόνο στα πλαίσια της 3ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία, ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, αλλά και την ενίσχυση της Τράπεζας αίματος που διατηρούμε στο Γεν. Νοσοκομείο μας. Στην προσπάθειά μας αυτή συμμετέχουν πολίτες, φορείς, το προσωπικό Δημόσιων υπηρεσιών και μέλη μας.

Η εθελοντική προσφορά αίματος αποτελεί ύψιστη ενέργεια αλληλεγγύης, αλτρουισμού και δώρο ζωής για τους συνανθρώπους μας. Μια χειρονομία ευαισθησίας και θέλησης του ατόμου να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Είναι ένα δώρο ζωής για αυτόν που το δέχεται, για το λόγο αυτό είναι σημαντικό σαν μέλη της κοινωνίας να είμαστε εθελοντές αιμοδότες.

Η σπουδαιότητα της αιμοδοσίας είναι μεγάλη γιατί το αίμα δεν μπορεί να αντικατασταθεί με φαρμακευτικό η τεχνικό σκεύασμα αλλά μπορεί μόνο να προσφερθεί μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας. Γι αυτό ο εθελοντής αιμοδότης δωρίζοντας το αίμα του σώζει στην κυριολεξία τη ζωή ενός συνανθρώπου του. Επομένως περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες σημαίνει αυτάρκεια της χώρας μας σε πολύτιμο αίμα.

Οι ανάγκες σε ποσότητες αίματος και παραγώγων του για ορισμένες κατηγορίες μελών μας με χρόνιες παθήσεις που υπόκεινται πολύ συχνά στη διαδικασία της μετάγγισης, όπως τα άτομα με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή αναιμία) αιμορροφιλία, άτομα που αποκτούν την αναπηρία τους μετά από διάφορα ατυχήματα κ. α. μας καθιστούν τους κατεξοχήν αιμολήπτες και μας επιβάλλουν τη δημιουργία Τράπεζας αίματος για την κάλυψη των αναγκών των παραπάνω μελών μας.

Η αιμοδοσία θα λάβει χώρα στο τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 και ώρες 9.00 έως 1.00.


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3Η ΔΕΚΑΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10 π.μ.

Τα μέλη του Δ. Σ. του σωματείου ατόμων με αναπηρία και τα στελέχη του θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στα έργα που παραδόθηκαν από το Δήμο Ρεθύμνης με το Διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος και συγκεκριμένα: Στις 10 π.μ. θα ξεκινήσουν με το ηλεκτρικό όχημα που προμηθεύτηκε ο Δήμος μας με το παραπάνω πρόγραμμα για επίσκεψη στα Μνημεία, τις Εκκλησίες και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης και στα οποία έχει εγκαταστήσει τις δίγλωσσες πινακίδες σε γραφή BRILLE (Ανάγνωση για άτομα με αναπηρία όρασης, τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση). Ακολούθως θα επισκεφτούν το Μουσιακό χώρο στους Αρμένους (παλιό ελαιοτριβείο), ο οποίος ανακατασκευάστηκε και έγινε απόλυτα προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρία.

Επίσκεψη της γεν. γραμματέως του σωματείου ΑμεΑ Κ. Κατσιπουλάκη σε 5 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αναπηρίας”.