Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Ιδρύθηκε νέος τομέας διοίκησης και οικονομίας στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.




 Ιδρύθηκε νέος τομέας στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) Ρεθύμνου. Ειδικότερα, πρόκειται για τον Τομέα «Διοίκησης και Οικονομίας» με ειδικότητα «Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων».

Αυτό προβλέπεται στην απόφαση που υπόγραψε η υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Η απόφαση αφορά τις ιδρύσεις και καταργήσεις

α) Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

β) Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.)

γ) Ειδικού Γυμνασίου

δ) Τομέων και Ειδικοτήτων σε ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., προαγωγές Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μετονομασία Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2023-2024.

Στον νομό Ρεθύμνου δεν είχαμε άλλη αλλαγή πέραν της ίδρυσης του νέου τομέα, ο οποίος ουσιαστικά έρχεται να αντικαταστήσει τον τομέα Πληροφορικής που λειτούργησε πριν δυο χρόνια στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. και η κατάργησή του είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Το υπουργείο, όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση έλαβε υπόψη του την πρόταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και την πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου όπως αυτές καταχωρίστηκαν στο πληροφοριακό σύστημα myschool, την εισήγηση του ΚΕΔΑΣΥ Ρεθύμνου, την σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ρεθύμνης, το έγγραφο δέσμευσης πίστωσης της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης, το έγγραφο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ρεθύμνης και ενέκρινε τη πρόταση για την ίδρυση του νέου τομέα.

«Πριν δυο χρόνια η πρόταση για τις σχολικές μεταβολές αφορούσε τη κατάργηση του τομέα πληροφορικής που λειτουργούσε στο ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. και να αντικατασταθεί με άλλον. Τότε το υπουργείο δεν είχε κάνει δεκτή την πρόταση και κατάργησε τον τομέα χωρίς να ιδρύσει άλλον. Ο τομέας της πληροφορικής λοιπόν καταργήθηκε πέρυσι και η πρότασή μας για τη νέα χρονιά αφορούσε την ίδρυση ενός τομέα που θα είχε μια προοπτική στην τοπική αγορά εργασίας. Έτσι κρίναμε ότι είναι πιο δόκιμο να εισηγηθούμε την ίδρυση τομέα οικονομίας διοίκησης με ειδίκευση στον τουρισμό. Πλέον δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή. Ο τομέας -επειδή η πρώτη τάξη του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. είναι γενική- μπορεί να προταθεί σε παιδιά και αν το επιθυμούν θα διεκδικήσουμε προσωπικό για να ξεκινήσει από φέτος κατά παρέκκλιση. Αλλιώς θα ξεκινήσει την επόμενη χρονιά» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανούσος Μαραγκάκης.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μαραγκάκη, ο στόχος είναι ο νέος τομέας να έχει αντίκτυπο στην επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών. Για αυτό το λόγο θα υπάρξει συνεργασία και με το επιμελητήριο Ρεθύμνου προκειμένου οι απόφοιτοι του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. να μπορούν κάνουν την πρακτική τους στις τοπικές επιχειρήσεις με απώτερο στόχο την εργασιακή τους αποκατάσταση.

«Οι γονείς των παιδιών θέλουν στήριξη για επαγγελματικό αύριο με κοινωνική ευθύνη των εταίρων και την δική μας. Ο τουριστικός τομέας και το ΕΒΕΡ μπορεί ως εργοδοσία να δεσμευτεί να απορροφά έστω και ένα απόφοιτο των σχολείων αυτών. Θέλουμε μια συνεργασία, ώστε οι απόφοιτοί μας να κάνουν την πρακτική τους σε επιχειρήσεις του τόπου και με τη συνεργασία του επιμελητηρίου επιδιώκουμε μια δέσμευση της εργοδοσίας σε αυτή την κατεύθυνση και από την άλλη την κοινωνική λογοδοσία όλων μας απέναντι στα παιδιά μας και στις οικογένειές τους» πρόσθεσε.

Ικανοποιητική η κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών θέσεων -Παραμένουν σοβαρές οι ελλείψεις στην ειδική αγωγή

Εν τω μεταξύ σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται τα εκπαιδευτικά κενά στην γενική παιδεία τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού μετά τις ανακοινώσεις των νέων προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού έγιναν συνολικά 27 προσλήψεις, οι οποίες ανά ειδικότητα έχουν ως εξής: τρεις φιλόλογους, τρεις θεολόγους, δυο μαθηματικούς, δυο φυσικούς, ένας χημικός, ένας βιολόγος, ένας γεωλόγος, δυο αγγλικών, ένας γερμανικής γλώσσας, ένας καλλιτεχνικών, δυο φυσικής αγωγής, ένας κοινωνικών επιστημών, ένας μουσικής, δυο οικονομίας, ένας ηλεκτρολόγος, δυο πληροφορικής και ένας γεωπόνος. Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Μανούσο Μαραγκάκη, με τις προσλήψεις αυτές καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος των κενών και διασφαλίζεται η λειτουργία των σχολείων.

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του νομού έγιναν 20 συνολικά προσλήψεις, εκ των οποίων οι δυο αφορούν σε δασκάλους, δυο σε νηπιαγωγούς και οι υπόλοιποι 16 αφορούν σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Σύμφωνα με τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Λάμπρο Καρβούνη, εάν και εφόσον αναλάβουν υπηρεσία και οι είκοσι τότε όλα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί πρέπει να αναλάβουν υπηρεσία μέχρι την επόμενη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Και για τις δυο Διευθύνσεις ζητούμενο αποτελεί η κάλυψη των κενών θέσεων που αφορούν την ειδική αγωγή και κυρίως στα τμήματα ένταξης, όπου οι ελλείψεις είναι μεγάλες.