Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Διασφάλιση της προσβασιμότητας στους αναπλασμένους δρόμους ζητά το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου

 




Μία σειρά από επισημάνσεις που αφορούν την προσβασιμότητα στους δρόμους, όπου εκτελούνται έργα ανάπλασης κάνει το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου με επιστολή του προς τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Άγγελο Μαλά.


Αναλυτικά σημειώνει:

«Τα έργα ανάπλασης σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μας που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτά που πραγματοποιούνται στην Καλλιθέα και στις οδούς Μεσολογγίου και Μελισσινού θα αναβαθμίσουν σημαντικά την αισθητική και λειτουργική εικόνα της πόλης. Επί πλέον τα έργα των αναπλάσεων είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις, καθολικής κινητικότητας, της ανεμπόδιστης, αυτόνομης και απρόσκοπτης προσπελασιμότητας για όλους, και φυσικά για τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα για τα εμποδιζόμενα άτομα.

Τα παραπάνω έργα επιβάλλεται να δημιουργηθούν, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και τις προδιαγραφές που ορίζονται. Ακόμα, επιβάλλεται η συνεργασία της υπηρεσίας σας με το σωματείο μας, το οποίο διαθέτει την τεχνογνωσία, τη νομοθεσία, τις προδιαγραφές και κάθε στοιχείο που θα βοηθήσει στην πλήρη προσβασιμότητα των εν λόγω έργων.

Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να δημιουργηθούν διάδρομοι όδευσης ατόμων με αναπηρία όρασης, στο μέσον του πλάτους των πεζοδρομίων, χωρίς ζικ ζάκ, με σωστή κατεύθυνση, να μη συναντά εμπόδια, αλλά και τα όποια αναπόφευκτα εμπόδια πρέπει να απέχουν 50 εκ. από το διάδρομο.

Οι ράμπες πεζοδρομίων πρέπει να έχουν σχήμα (σκάφης), να μην καλύπτονται από κάθε εμπόδιο (κολωνάκια, δέντρα κ.α.) και να έχουν την κλίση που ορίζετε (0,60). Γενικά τα πεζοδρόμια επιβάλλετε να είναι ελεύθερα από κάθε εμπόδιο, (τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα, δέντρα σε σημεία που εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, κολωνάκια, αλλά και η μέριμνα ώστε τα υπάρχοντα δέντρα να μη συναντούν το ύψος της κεφαλής των ατόμων με αναπηρία όρασης. Ακόμα, η απαραίτητη σήμανση και τέλος θα πρέπει να επαναδημιουργηθούν οι θέσεις στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ που βρίσκονται στα σημεία που γίνετε η ανάπλαση.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετέχει στις πόλεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας με πολλές βραβεύσεις και διακρίσεις, κατά συνέπεια η συμπερίληψη σε κάθε έργο που σχεδιάζεται και εκτελείται θα πρέπει να λαμβάνονται οι ανάγκες όλων, με ή χωρίς αναπηρία.

Τέλος, αναμένουμε τη συγκρότηση της Δημοτικής επιτροπής προσβασιμότητας για την οποία έχουμε λάβει θετική απάντηση από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και έχουμε καταθέσει το θεσμικό πλαίσιο και τα σχετικά στοιχεία.

Ελπίζοντας στη συνεργασία σας προσδοκούμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όλα τα παραπάνω».