Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Έργα προσβασιμότητας εδραιώνουν το Ρέθυμνο στο χάρτη της συμπερίληψης

 



Με παρεμβάσεις που θα έχουν κοινωνικό αντίκρισμα και διαστάσεις “υπέρβασης” ετοιμάζεται να μπει στην επόμενη μέρα “της συμπερίληψης” το Ρέθυμνο, όπως δεσμεύτηκε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την 4η Τεχνική Συνάντηση του έργου «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός - Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage».

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που επικεντρώνεται στη βελτίωση της προσβασιμότητας, την ανάδειξη και προβολή φυσικών και πολιτιστικών χώρων. Για την υλοποίησή του, συνεργάζονται ο Δήμος Ρεθύμνης με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο Δήμος Αγίας Νάπας με τον Δήμο Σωτήρας, εκ μέρους της κυπριακής πλευράς. Σκοπό έχει την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και εργαλείων, προκειμένου οι εν λόγω Δήμοι να αναδειχθούν ως τουριστικοί προορισμοί που πληρούν τις προϋποθέσεις ποιοτικής φιλοξενίας όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών .

“Όταν μία πόλη είναι φιλική και προσβάσιμη στους ανθρώπους που έχουν αναπηρία είναι ακόμα φιλικότερη και καλύτερη για εκείνους που δεν έχουν τέτοια προβλήματα” εξήγησε ο κ. Μαρινάκης, υποδεχόμενος στο πλήρως ανακαινισμένο δημαρχείο και γραφείο του τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννη Βαρδακαστάνης και τον δήμαρχο Αγίας Νάπας Κύπρου Χρίστος Ζαννέττου. Αφού ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του (αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες), για τον “ιδιαίτερο ζήλο που εξυπηρετούν αυτά τα προγράμματα”, ο δήμαρχος Ρεθύμνης ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή: Έχει παραληφθεί το ηλεκτρικό αμαξίδιο για την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ που θέλουν να επισκεφθούν το φρούριο Φορτέτζα και σχεδιάζεται το πώς θα γίνει η λειτουργική ενσωμάτωσή του. Παράλληλα, το εμβληματικό μνημείο του Μύλου των Αρμένων αφήνει πίσω του “τη φθορά του χρόνου” και, αφού εγκαταστάθηκε ήδη ο εργολάβος, θα μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού, πλήρως προσβάσιμο κι επισκέψιμο σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Ο Δήμος Ρεθύμνης ετοιμάζεται επίσης να τοποθετήσει σε πάρα πολλά σημεία της πόλης πινακίδες Braille που θα καθοδηγούν τους τυφλούς επισκέπτες.


"Μετρήσιμα και απτά έργα"

“Η αξία αυτού του προγράμματος είναι, ότι εμείς οι δύο πόλεις κάνουμε έργα υποδομής. Αλλά η στρατηγική της ΕσΑμεΑ είναι να ανοίγει δρόμους και να δίνει εγχειρίδια, πληροφορίες και πλατφόρμες για τη συνολική εξυπηρέτηση των ανθρώπων με αυτά τα προβλήματα” επισήμανε ο κ. Μαρινάκης, καλώντας τους συνδημότες του να γίνουν συμμέτοχοι αυτής της προσπάθειας: “Όλοι μαζί (κοινωνία, επιχειρείν, αναπηρικό κίνημα, τοπική αυτοδιοίκηση, περιφερειακή αυτοδιοίκηση) να συνεργαστούμε για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Τις πόλεις και τα μνημεία μας φιλικά, προσβάσιμα. Και πραγματικά να δώσουμε αυτό το επίπεδο πολιτισμού που δικαιούμαστε να λέμε ότι έχουμε και η Ελλάδα και η Κύπρος”.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης εξέφρασε τη σιγουριά του ότι “οι επόμενες μέρες θα είναι καλύτερες”, πλέκοντας το εγκώμιο του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη και του συναδέλφου του, δημάρχου Αγίας Νάπας Χρίστου Ζαννέττου. Χαρακτήρισε “ωφέλιμη” τη μεταξύ τους συνεργασία, λέγοντας πως “είναι τιμή και για τις δύο πόλεις ότι η ΕΣΑμεΑ έχει επιλέξει εμάς για να ανοίγουμε δρόμους συνολικά για το αύριο και την εξέλιξη των ανθρώπων που έχουν αναπηρία. Είναι όφελος για εμάς ότι καταφέρνουμε και κάνουμε μετρήσιμα και απτά έργα και λειτουργίες για αυτούς τους ανθρώπους”.

Ο κ. Μαρινάκης υποκλίθηκε προσωπικά στον κ. Βαρδακαστάνη, ο οποίος “ έχει σφραγίσει με τις ιδέες του, την τόλμη του, την αποφασιστικότητά του και την ευρυμάθεια του, την εξέλιξη του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα. Είναι ένα ρωμαλέο κίνημα το οποίο διεκδικεί, εμπνέει και απαντά σε σύγχρονα προβλήματα όλων των ανθρώπων”. Δήλωσε ακόμα εντυπωσιασμένος απ’ την πορεία της εξέλιξης της Αγίας Νάπας, την οποία επισκέπτεται συχνά και βρέθηκε εκεί το περασμένο καλοκαίρι, συγχαίροντας τον δήμαρχο Χρίστο Ζαννέττου, το δημοτικό συμβούλιο και τους συνεργάτες που έχουν επωμιστεί την υλοποίηση “αυτών των εμπνευσμένων έργων”. Το Ρέθυμνο και η Αγία Νάπα, άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια είναι αδελφές πόλεις. “Τιμούμε αυτή την αδελφοποίηση με αμοιβαίες συνεργασίες, μία από τις οποίες – η πιο μεστή και παραγωγική, είναι αυτή μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος interreg Ελλάδα – Κύπρος. Είναι δείγμα του επιπέδου πολιτισμού των πόλεών μας” σχολίασε ο κ. Μαρινάκης.



 "Μία συντεταγμένη διαδρομή με συνέπεια και σταθερότητα”

“Είναι μία εταιρική σχέση που κρατάει χρόνια κι έχει ήδη αποδώσει και για το Ρέθυμνο και για την Αγία Νάπα, αλλά και συνολικά για τις πολιτικές για τα Άτομα με Αναπηρία, για προσβάσιμες και συμπεριληπτικές πόλεις και περιβάλλοντα” επισήμανε παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης και συνέχισε: “Έχουμε προσπαθήσει από κοινού, οι τρεις φορείς (οι δύο αδελφοποιημένοι Δήμοι και η ΕΣΑμεΑ) να χρησιμοποιήσουμε το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Κύπρου, διαχρονικά, για να δημιουργήσουμε και πραγματικά αποτελέσματα αλλά και προδιαγραφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες περιπτώσεις: και σε αυτούς τους Δήμους, αλλά και σε άλλους Δήμους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο”.

Όπως σημείωσε ο κ. Βαρδακαστάνης, “είμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, από οποιαδήποτε σκοπιά κι αν το εξετάσει κανείς. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε και σε μία περίοδο όπου έχουμε δυνατότητες, ευκαιρίες και προκλήσεις για να δημιουργήσουμε σοβαρές παρεμβάσεις για να μπορούν οι πολίτες που ζουν σε μία περιοχή, κάτοικοι και επισκέπτες, να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν – επί ίσοις όροις – αυτά που μπορούν να απολαμβάνουν όλοι”.

Συνεχάρη ακόμα τον δήμαρχο (Γιώργο Μαρινάκη), τη δημοτική αρχή συνολικά, αλλά και το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία, τον Δημήτρη Τσαχάκη και τους συνεργάτες του, διότι το Ρέθυμνο “έχει μπει στο χάρτη πολύ δυνατά, πολύ καινοτόμα και πολύ προοδευτικά ως μία σοβαρά προσβάσιμη πόλη – με προσβάσιμες λειτουργίες μέσα στην πόλη και όχι μόνο. Η συνέχιση αυτής της πορείας θα βάλει τον Δήμο Ρεθύμνης στον ευρωπαϊκό χάρτη, γιατί είναι μία συντεταγμένη διαδρομή με συνέπεια και σταθερότητα”.

Διαβεβαίωσε τέλος πώς “είμαστε δίπλα και στους δύο Δήμους με όποια τεχνογνωσία διαθέτουμε, να αποκτήσουμε ή και να φέρουμε από το εξωτερικό, για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο: της πραγματικής συμπερίληψης στις λειτουργίες συνολικά της πόλης! Είναι από τα θέματα που θα εξετάσουμε στην επόμενη προσπάθειά μας μέσα από το διασυνοριακό Ελλάδας – Κύπρου, 2021-2027. Είναι μία όμορφη προσπάθεια πολλών ετών συνεχίζει με την ίδια νεανικότητα και ορμή”.

Υποδομές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής

Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Κύπρου Χρίστος Ζαννέττου έδωσε το σύνθημα για τη δημιουργία περισσότερων υποδομών προς όφελος των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα που “θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν και να απολαύσουν διάφορα σημεία αναφοράς”.

Ευχήθηκε συγκεκριμένα, μέσα από το νέο διασυνοριακό σχέδιο 2021-2027, να “μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερα έργα τα οποία θα εξυπηρετήσουν το ευρύτερο κοινό και τον κόσμο των δύο Δήμων μας”. Ο κ. Ζαννέττου χαιρέτισε την πολύχρονη συνεργασία των δύο Δήμων, που ενισχύθηκε στο πέρασμα των ετών, κόντρα στις αλυσιδωτές κρίσεις (οικονομική και πανδημική).

“Είναι μία συνεργασία” όπως είπε “η οποία ότι μας βάζει πάνω σε έναν παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, πάνω σε μία νέα βάση. Πιστεύω ότι η δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμων πόλεων μέσα από αυτές τις υποδομές σίγουρα είναι το απαιτούμενο που σήμερα επιζητάται στην τοπική κοινωνία. Είναι μία κοινωνία που έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε κάθε ανθρώπινο και κοινωνικό έργο για την εξυπηρέτηση εις το σύνολο. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία η ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης, γνώσεων, θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε περισσότερο τους Δήμους μας · όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα (με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών που θα μας επιτρέψουν να είμαστε προσβάσιμες πόλεις για όλους), αλλά ταυτόχρονα για να αναδείξουμε και την πολιτιστική μας αξία, την κουλτούρα μας, και να συνεχίσουμε μέσα από αυτό τον δρόμο μια πιο στυγερή συνεργασία η οποία σήμερα καλούμαστε να έχουμε μαζί μας”.

Κλείνοντας, συνόψισε και παρουσίασε ενδεικτικά ένα μέρος απ’ τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής του στην Αγία Νάπα: “Μέσα από αυτές τις δράσεις αναβαθμίζουμε και δημιουργούμε την υποδομή και τον περιβάλλοντα χώρο, που θα είναι καθ’ όλα προσβάσιμος όπως είναι το Μεσαιωνικό μας Μοναστήρι, το Μουσείο “Θάλασσα”, διάφορες παραλιακές υποδομές. Έχουμε εγκαταστήσει το audio plus το οποίο είχε τεράστια επιτυχία το καλοκαίρι που μας πέρασε, με χρήση από άτομα που είχαν την ανάγκη να επισκεφθούν την παραλία και να κολυμπήσουν στη θάλασσα τα τελευταία χρόνια. Μέσα από αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε να καταθέτουμε τις ιδέες”.


Ανταλλαγές δώρων

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης πρόσφερε στον Δήμαρχο Αγίας Νάπας Χρίστο Ζαννέτου αντίγραφο του Βενετσιάνικου ρολογιού (σε plexiglass), τους δύο τόμους του ΣΕΔΗΚ και το βιβλίο με συνταγές από την κρητική διατροφή. Στον πρόεδρο ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο κ. Μαρινάκης χάρισε ένα σετ με δύο στυλό.