Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Μπροστά σε μια νέα εποχή τα ζητήματα των ΑμεΑ στην Ελλάδα



ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΘΕΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
Σε μια νέα εποχή μπαίνουν τα ζητήματα των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα, αφού το 2020 θα αποτελέσει ένα καθοριστικό έτος για σημαντικούς άξονες της καθημερινότητας που σήμερα συχνά αποτελούν μεγάλα ζητήματα για την προσβασιμότητα σε υποδομές, μεταφορές αλλά και στην εκπαίδευση ή την εργασία.
Αν και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών έχουν γίνει βήματα για την βελτίωση ζητημάτων που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αναπηρίες, μετά την αξιολόγηση της Ελλάδας και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, έγιναν συστάσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει σύμφωνα με τη Νομοθεσία να προχωρήσει η χώρα, προκειμένου να συμβαδίζει με τα όσα προβλέπει η Νομοθεσία.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Νομού Ρεθύμνου, αντιπρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Κρήτης και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΕΣΑμεΑ ,Δημήτρης Τσαχάκης αναφέρθηκε στις στοχεύσεις του αναπηρικού κινήματος, τις διεκδικήσεις, τις υφιστάμενες συνθήκες αλλά και τα όσα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια με ορόσημο το επόμενο έτος.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ζητήματα του αναπηρικού κινήματος βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της εκδήλωσης που έγινε στην Αθήνα με τίτλο «η ΕΣΑμεΑ ρωτά η κυβέρνηση απαντά» με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων. Στόχος μέσα από την πρωτότυπη αυτή εκδήλωση ήταν να τεθούν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα ατόμων με αναπηρία και να δοθούν απαντήσεις από τους πλέον αρμόδιους που είναι το κεντρικό κράτος. Όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης, είναι θετικό ότι στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών , Βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, δεδομένου μάλιστα πως βρίσκεται σε ένα υπουργείο το οποίο αφορά και την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε επίπεδο μεταφορών και υποδομών.
ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ


Αναφορικά με τα ζητήματα που αυτή την ώρα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για την ΕΣΑμεΑ, ό κος Τσαχάκης τόνισε πως αφορούν τις συστάσεις που έγιναν προς την Ελλάδα για τα ζητήματα που αφορούν τα ΑμεΑ. Όπως εξήγησε ο ίδιος το 2020 θα αλλάξει αισθητά πολλά από τα ζητήματα που μέχρι σήμερα δεν ήταν εξασφαλισμένα, λύνοντας έτσι πολλά και σημαντικά θέματα στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Ο κος Τσαχάκης ανέφερε: «Πριν από δύο μήνες στη Γενεύη εξετάστηκε η χώρα μας για το τι έχει κάνει μέχρι σήμερα και στο πόρισμά της κάνει τις συστάσεις γι’ αυτά που πρόκειται να γίνουν. H διεθνής σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία είναι πια Νόμος του κράτους , έχει υιοθετηθεί από τη χώρα μας με το Νόμο 4074/2014 αλλά και με τον εφαρμοστικό νόμο 4488 και πλέον η χώρα μας ελέγχεται. Νομίζω ότι θα προχωρήσουμε γρήγορα γιατί σε όλα αυτά υπάρχει μια καταληκτική ημερομηνία, το 2020. Το 2020 είναι μπροστά μας. Στο Ρέθυμνο πριν μερικούς μήνες ήταν η εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας και ήταν κοντά μας ο κος Μπακογιάννης , στην ημερίδα που είχε γίνει τότε αναφέρθηκε σε όλα αυτά τα θέματα, πόσο γρήγορα πρέπει να τρέξει, ιδιαίτερα το υπουργείο περιβάλλοντος σε θέματα που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα , την ηλεκτρονική αλλά και στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον . Είμαστε μπροστά στη δημιουργία εθνικής αρχής προσβασιμότητας στη χώρα μας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τέτοια αρχή υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ , σε καμία άλλη χώρα. Είναι ανεξάρτητη αρχή η οποία θα αξιολογεί , θα εκπονεί και θα προτείνει μεταξύ άλλων. Μπήκαμε σε μια νέα φάση σε ό,τι αφορά τα θέματα των ατόμων με αναπηρία» .
Όπως επεσήμανε ο κος Τσαχάκης, «για πρώτη φορά τα θέματα αυτά τα πήρε ο Πρωθυπουργός πάνω του, και στην εκδήλωση συμμετέχει ο κος Γεραπετρίτης ο οποίος είναι υπουργός επικρατείας και θα είναι ο εθνικός συντονιστής των παραπάνω».
ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ «ΤΡΟΧΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
Τα θέματα που μπαίνουν σε «τροχιά» από το 2020 και έχουν πλέον συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφορούν κάθε πτυχή της ζωής και της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία. Ενδεικτικά, πρόκειται για θέματα που αφορούν την πρόνοια, την προσβασιμότητα , την εκπαίδευση, την απασχόληση, τον πολιτισμό και την δικαιοσύνη, ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κος Τσαχάκης όλα αυτά θα απαιτήσουν σοβαρή προεργασία στο στάδιο της υλοποίησης. «Η διεθνής σύμβαση είναι ένα υπερόπλο στα χέρια μας αλλά χρειάζεται και πολύ δουλειά. Τα επόμενα πέντε χρόνια το αναπηρικό κίνημα θα έχει να διαδραματήσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Προβλέπεται στο νόμο να δημιουργηθούν και περιφερειακές και δημοτικές αρχές προσβασιμότητας. Και στο Ρέθυμνο θα έχουμε πολύ δουλειά» υπογράμμισε ο ίδιος .
Ο κος Τσαχάκης , τόνισε πως παρά τα προβλήματα τα οποία παραμένουν σε όλους τους τομείς της ζωής των ατόμων με αναπηρία και τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν σήμερα, έχουν γίνει βήματα σε όλη τη χώρα και στο Ρέθυμνο για την βελτίωση σε πολλούς τομείς, ξεκινώντας μάλιστα από τα βασικά, όπως η διασφάλιση της προσβασιμότητας σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια , η οποία σήμερα δεν είναι ικανοποιητική. «Μην ξεχνάμε ότι έχουμε κτήρια στο Ρέθυμνο όπως το δικαστικό μέγαρο , έχει το πρώτο λόγο στα θέματα της διεθνούς σύμβασης και έχουμε ένα κτήριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Ρέθυμνο το οποίο δεν είναι προσβάσιμο, έχουμε το δικαστικό μέγαρο που ας ελπίσουμε ότι θα μεταφερθεί το συντομότερο, το κτήριο του ΕΟΠΠΥ στη Μοάτσου και πολλά άλλα δημόσια κτήρια» ανέφερε ο κος Τσαχάκης.
Τα κυρία ζητήματα που υπάρχουν και στο Ρέθυμνο όπως τόνισε ο κος Τσαχάκης αφορούν την εκπαίδευση και ιδιαίτερα την προσπάθεια που θα πρέπει να ξεκινήσει και στην Ελλάδα για την ένταξη των μαθητών με αναπηρία στις μονάδες γενικής εκπαίδευσης, δεδομένου ότι τα ειδικά σχολεία έχουν καταργηθεί ήδη σε άλλες χώρες. Παράλληλα, και η ειδική δομή που υπάρχει σήμερα «ασφυκτιά» αφού όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης στεγάζονται σε μια δομή που πλέον δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον αυξημένο αριθμό των μαθητών. Οι ελπίδες στρέφονται πλέον, όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης στην εκπόνηση της μελέτης για το νέο κτήριο, μετά την παραχώρηση του πρώην κτηρίου του ΚΕΓΕ στο Δήμο Ρεθύμνης , ωστόσο όπως επεσήμανε ο κος Τσαχάκης θα απαιτηθεί μεγάλος προϋπολογισμός για την ολοκλήρωση του έργου.