Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Δράσεις του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης



Με την ευκαιρία της Εθνικής και Παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία το σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης πραγματοποίησε ποικίλες δράσεις για να τιμήσει την ημέρα αυτή και συγκεκριμένα: Το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η καθιερωμένη ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία σκοπό έχει τη διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας και γενικότερα της κοινωνικής αλληλεγγύης και η ενίσχυση της ομάδας αίματος του σωματείου μας. Για την επιτυχία της φετινής αιμοδοσίας ευχαριστούμε θερμά το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης και το προσωπικό του, καθώς και τους φίλους/λες του σωματείου που πρόσφεραν εθελοντικά το αίμα τους.



Το πρωί της ίδιας ημέρας η γεν. γραμματέας μας Καλλιόπη Γιαννιδάκη, η οποία είναι τυφλή και εκπαιδευτικός επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο Ατσιπόπουλου, η οποία μέσα από το παραμύθι, τις απαντήσεις που έδωσε στις εύλογες απορίες των μικρών μαθητών και το βιωματικό μάθημα ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε τους μαθητές. Το σωματείο ΑμεΑ ευχαριστεί τους εκπαιδευτικούς του εν λόγω σχολείου.





Στις 5-12 ομάδα μελών του σωματείου ΑμεΑ αποτελούμενη από την γεν. γραμματέα Π. Γιαννιδάκη, και τα μέλη του Γ. Διαλεχτάκη, Μ. Ηλιάδη και Α. Παναγιωτάκη που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές κατηγορίες αναπηρίας επισκέφτηκαν το 5ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνης. Στο εν λόγω ενημερωτικό και βιωματικό πρόγραμμα συμμετείχαν 250 μαθητές και μαθήτριες με τις εκπαιδευτικούς τους όλο το εκπαιδευτικό ημερήσιο ωράριο.



Η ενημέρωση και οι βιωματικές δράσεις αφορούσε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι τυφλοί, οι κωφοί, οι παραπληγικοί με αναπηρικά αμαξίδια και οι έχοντες σωματική δυσπλασία. Οι μικροί μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έλυσαν πολλές απορίες σχετικά με το σύστημα γραφής Braille, την κυκλοφορία των τυφλών με το λευκό μπαστούνι, την ηχητική σήμανση στους φωτεινούς σηματοδότες, τους διαδρόμους όδευσης τυφλών. Την ενημέρωση για τους σκύλους οδηγούς τυφλών, την κινητικότητα των ατόμων με αναπηρικά αμαξίδια στο φυσικό και στο δομημένο περιβάλλον, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τις ανάγκες του μέσου χρήστη και όχι για όλους, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή, τον αθλητισμό των ΑμεΑ, την Ελληνική νοηματική γλώσσα κ.ά.



Το σωματείο ατόμων με αναπηρία ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή του 5ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνης κ. Ν. Φωτάκη, τις/τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την συμμετοχή και τη συμβολή τους στην επιτυχία των δράσεων και ιδιαίτερα την εκπαιδευτικό κ. Μάγδα Καλογιάννη για τη συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα. Έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα να τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την Εθνική και Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.