Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

«Καταδίκη της ατομικής και της συλλογικής επαιτείας απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποια μορφή κι αν έχει»




EΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Σε επισημάνσεις προχώρησε το ΔΣ του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου καταδικάζοντας, όπως υπογραμμίζουν σε σχετική ανακοίνωση, την «ατομική και συλλογική επαιτεία» αναφερόμενη ιδιαίτερα σε επαίτες που εμφανίζονται και στην πόλη του Ρεθύμνου ως άτομα με αναπηρία.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν: 
«Κάθε χρόνο ιδιαίτερα αυτήν την εποχή η πόλη μας κατακλύζεται από επαίτες πολλών κατηγοριών που έρχονται από διάφορα μέρη της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των επαιτών με αναπηρία, ή φορέων τους, ή δήθεν εκπροσώπων τους, εμείς τα άτομα με αναπηρία του Ρεθύμνου δηλώνουμε ότι διασύρουν και καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα αυτά είναι ανάπηροι μαϊμούδες και δεν εκπροσωπούν τίποτα και κανένα παρά μόνο τον εαυτό τους.
Το ίδιο ισχύει και για τη διακίνηση αναπηρικών εμπορικών εντύπων, εράνων κ.ά. που θίγουν στην κυριολεξία την αξιοπρέπειά μας. Αυτοί που διακινούν τα εν λόγω έντυπα, διεξάγουν εράνους και μπλοκάκια είναι σωματεία σφραγίδες και δεν εκπροσωπούν τίποτα.
Η επαιτεία κάθε είδους και μορφής είτε προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, είτε προέρχεται από νομικά πρόσωπα (Συλλογική επαιτεία) φορείς εθνικού ή τοπικού επιπέδου πρέπει να καταδικάζεται από το σύνολο της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα από εμάς γιατί τα άτομα με αναπηρία δεν είναι αντικείμενα οίκτου και ελέους αλλά φορείς και κάτοχοι δικαιωμάτων.
Όλοι οι παραπάνω μας θίγουν ηθικά και μας διασύρουν. Αυτού του είδους η φιλανθρωπία εμπεριέχει τις έννοιες της ελεημοσύνης και του οίκτου, καλλιεργεί την ανισότητα και ενέχει ευκαιριακό χαρακτήρα, υποβαθμίζουν τη συλλογική δράση και ακυρώνουν τον αγώνα μας για την προάσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.
Γι’ αυτό το σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης καλεί τους συμπολίτες μας να πουν το δικό τους ΟΧΙ στην εμπορία της αναπηρίας. Να πουν το δικό τους κατηγορηματικό ΟΧΙ στους εκμεταλλευτές της φιλοτιμίας του λαού μας.
Τον λόγο στις παραπάνω περιπτώσεις έχει η αστυνομική και η δικαστική αρχή με τις οποίες θα συνεργαστούμε το προσεχές διάστημα όπως έχουμε πράξει αποτελεσματικά τα προηγούμενα χρόνια.
Το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης καταδικάζει κατά τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τέτοιου είδους πρακτικές που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό και τη σημερινή πραγματικότητα του χώρου και της κοινωνίας μας, μας γυρίζουν δε πολλές δεκαετίες πίσω».