Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

«20 χρόνια αγώνα, δράσης και κοινωνικής προσφοράς»




20 χρόνια αγώνα, δράσης και κοινωνικής προσφοράς» είναι το τίτλος του βιβλίου - λευκώματος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου που εκδόθηκε με αφορμή τα 20 χρόνια ύπαρξης του συνδικαλιστικού σωματείου.
Ένας τόμος που μέσα στις 60 σελίδες παρουσιάζει τις δράσεις και τις δραστηριότητες των μελών του σωματείου με μοναδικό στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Ένα σωματείο που μέσα από τη συνδικαλιστική του δράση προσπαθούσε να δώσει λύσεις αξιοπρεπείς στην διαβίωση των ΑμεΑ καθιστώντας τα άτομα με αναπηρία ισότιμα μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Ο επί 20 χρόνια πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης, κάνοντας ένα μικρό απολογισμό τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ΑμεΑ, τα οποία πριν 20 χρόνια δεν τολμούσαν καν να βγουν από το σπίτι τους. Πλέον, όπως είπε, η πόλη διαθέτει υποδομές που εξυπηρετούν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και με προβλήματα όρασης και έχει εξελιχθεί σε μια πόλη φιλική για τα ΑμεΑ. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σε μια μεγάλη και ωραία εκδήλωση στις 23 Σεπτεμβρίου γιορτάσαμε τα 20 χρόνια δράσης, αγώνα και κοινωνικής προσφοράς του σωματείου των ΑμεΑ Ρεθύμνου. Εκεί είχαμε πει ότι θα εκδώσουμε ένα βιβλίο-λεύκωμα που θα παρουσιάζεται η διαδρομή του σωματείου αυτά τα 20 χρόνια. Σήμερα έχουμε την χαρά και την ικανοποίηση να παρουσιάσουμε αυτό το λεύκωμα που στα περιεχόμενά του έχει εκδηλώσεις και δράσεις τις κορυφαίες βέβαια και συγκεκριμένα από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού φόρουμ των ΑμεΑ που είχαμε φιλοξενήσει το 2000, την 1η συνάντηση και συνεδρίαση Ελλάδας-Κύπρου κλπ. Υπάρχει ακόμα πολύ υλικό το οποίο δεν μπορέσαμε λόγω οικονομικών δυσκολιών να το εντάξουμε σε αυτό το βιβλίο, το οποίο θα μπορούσε να ήταν διπλάσιο. Ωστόσο το υλικό που υπάρχει παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο την παρουσία του σωματείου στο τοπικό γίγνεσθαι του Ρεθύμνου, σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και τις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις αλλά και το πώς ξεκινήσαμε πριν 20 χρόνια, τι υπήρχε τότε και που έχουμε φτάσει σήμερα. Τότε στο Ρέθυμνο δεν υπήρχε ούτε μια ράμπα, ούτε μια θέση στάθμευσης για ΑμεΑ, δεν συναντούσες στο δρόμο άτομα με αναπηρία. Σήμερα έχουμε να παρουσιάσουμε μια πόλη που είναι πρότυπο σε πανελλαδικό επίπεδο από πλευράς βιώσιμης κινητικότητας για όλους τους πολίτες αλλά και για τα ΑμεΑ. Η προσπάθεια συνεχίζεται γιατί σε λίγες μέρες έχουμε συνάντηση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να κάνουμε από κοινού μια μελέτη που αφορά υποδομές για ΑμεΑ».
Το βιβλίο παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία», παρουσία μελών του σωματείου, αρχών και φορέων του τόπου από τον Κωστή Παπαδάκη, φιλόλογο, θεολόγο και συγγραφέα. Ο ίδιος μιλώντας για το βιβλίο τόνισε: «Εδώ και πολλά χρόνια είμαι φίλος με τα ΑμεΑ και τους κωφούς. Το βιβλίο είναι μια προσπάθεια 20 χρόνων δουλειάς, ενός σωματείου που αξίζει να το βοηθούμε και να συμπαραστεκόμαστε. Σε αυτό το βιβλίο εστιάζεται μια μεγάλη προσπάθεια 20 χρόνων αγώνων των ΑμεΑ στη διάρκεια των οποίων έφτιαξαν πολλά πράγματα στην πόλη. Δεν υπήρχε τίποτα πριν 20 χρόνια, παραπληγικοί, τυφλοί δεν τολμούσαν να βγουν στους δρόμους. Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, το Ρέθυμνο δε προς τιμή μας και του Δήμου μας έχει γίνει πιο προσβάσιμη πόλη στην Ελλάδα, μια από τις καλυτέρα προσβάσιμες πόλεις σε πολλούς χώρους αρχαιολογικούς, στις παραλίες κτλ. γιατί σε όλα και τα ΑμεΑ είναι άνθρωποι που έχουν δικαιώματα αναφαίρετα όπως όλοι μας».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης η θεολόγος Αναστασία Κοπανάκη μίλησε για την συμβολή της χριστιανικής διδασκαλίας στην αντιμετώπιση της αναπηρίας.