Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Εποικοδομητική συζήτηση για τα προβλήματα καθημερινότητας των ΑμεΑ





ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΟΔΩΡΗ ΝΙΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΜΕΑ
Συνάντηση με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνης Θοδωρή Νίνο είχαν τα μέλη του Δ.Σ. και μέλη του σωματείου ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου ενημέρωσαν τον κ. Νίνο για τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, προσβασιμότητα, δημιουργία δομών, υποδομών, υπηρεσιών και παροχών που απευθύνονται στα ΑμεΑ.
Επισημαίνεται: «Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανατολική παραλία στο βόρειο μέρος της οποίας δεν υπάρχει ούτε μία ράμπα. Οι θέσεις Parking των οχημάτων των ΑμεΑ που εξαφανίστηκαν μετά τις αναπλάσεις.
Η υποβάθμιση του εξοπλισμού για την πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα την καλοκαιρινή περίοδο που πέρασε και η λειτουργιά του λευκού ταξί του σωματείου.
Τη στέγαση των σχολικών μονάδων β/βάθμιας εκπαίδευσης (του ΕΕΕΕΚ και του νεοϊδρυθέντος ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου).
Την ίδρυση νέων κοινωνικών δομών (στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης, παραγωγικά εργαστήρια, βοήθεια στο σπίτι για ΑμεΑ κ.ά.)
Παραχώρηση των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στους δήμους που εδρεύουν, όπως προτείνει η ΕΣΑμεΑ για τη στέγαση των δομών και των υπηρεσιών τους που απευθύνονται αποκλειστικά στα άτομα με αναπηρία. Ακόμα τέθηκε το θέμα παραχώρησης των περιπτέρων που χηρεύουν και σε ΑμεΑ όπως έκανε προσφάτως ο δήμος Πατρέων. Τέλος, τέθηκε στον κ. Νίνο η πρόταση πραγματοποίησης ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για τα θέματα της αναπηρίας τα οποία άπτονται της αρμοδιότητας του δήμου Ρεθύμνης και στόχο έχουν την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία.
Από την πλευρά του ο κ. Θ. Νίνος συμφώνησε με τις προτάσεις και τα ζητήματα που τέθηκαν. Ανέφερε ότι το σωματείο ΑμεΑ είναι υπεύθυνο και τεκμηριωμένο. Έθεσε στα μέλη του ΔΣ τις προτάσεις και τον προβληματισμό του ιδιαίτερα για την προσβασιμότητα και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των ατόμων με αναπηρία. Ακόμα εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας ατόμων με αναπηρία υπενθυμίζοντας παλαιότερη πρότασή του. Τέλος τόνισε ότι ο δήμος μας επιβάλλετε να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα για τα ΑμεΑ που πλήττονται περισσότερο από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του σωματείου ΑμεΑ Μοάτσου 4 είχε χαρακτήρα αλληλοενημέρωσης, ήταν εποικοδομητική και ουσιαστική, σκοπό είχε την ανάδειξη προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τα ΑμεΑ σε τοπικό επίπεδο».


Πηγή