Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Ζωή με αξιοπρέπεια, ισότητα και δικαιοσύνη ζητούν τα άτομα με αναπηρία




Το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια διεκδίκησαν χθες τα άτομα με αναπηρία στο Ρέθυμνο, βγαίνοντας στους δρόμους, στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία.
Μέλη του σωματείου, συνοδοί και πολίτες που στηρίζουν τον αγώνα τους, συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τα γραφεία του σωματείου στην οδό Μοάτσου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το κτήριο της αντιπεριφέρειας, προκειμένου να συναντηθούν και να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν στην απομόνωση και στην οικονομική εξαθλίωση τα άτομα με αναπηρία. Όπως είπε και ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Δημήτρης Τσαχάκης καλούνται συνεχώς να πληρώνουν για φάρμακα, για γιατρούς, βοηθήματα, συνοδούς ακόμα και για να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους από τα ΚΕΠΑ, αφού είναι ένα πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα και μπορεί να χάσουν το επίδομα, να μην μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους κ.λπ.
Στη, δε, εκπαίδευση, τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξακολουθούν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού αφού αργούν να τοποθετηθούν οι αναπληρωτές, ούτε λόγος για μόνιμους που θα μπορούν να αποκτήσουν επαφή με το κάθε παιδί, να γνωρίζουν τις ανάγκες του και να το βοηθήσουν ουσιαστικά, ενώ πολλές φορές τα παιδιά αυτά έχουν παράλληλη στήριξη στο τμήμα μόνο για τις μισές ώρες.
«Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, σήμερα 2 Δεκέμβρη 2016, αλλά και αύριο, 3 Δεκέμβρη 2016, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όπως και ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ, δηλώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς πολιτικής λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.
Δηλώνουμε ότι θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, ισότητα δικαιοσύνη! Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε. Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, που βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, κάνουμε πράξη το σύνθημά μας «Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!», παλεύοντας για την υγεία, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα, τη δωρεάν και ακηδεμόνευτη εκπαίδευση. Ζητάμε εξειδικευμένη προστασία ως γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες / μετανάστες με αναπηρία», αναφέρεται στη διακήρυξη του Σωματείου.