Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Προσπάθειες για την επαναλειτουργία του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης

Κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού παραμένει εδώ και ενάμιση χρόνο το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Ρεθύμνου (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) και οι τεράστιοι χώροι του παραμένουν στην πλειοψηφία τους αναξιοποίητοι, έχοντας εγκαταλειφτεί μαζί με τον εξοπλισμό του. Η επαναλειτουργία της συγκεκριμένης δομής αποτελεί πάγιο αίτημα του τοπικού σωματείου ατόμων με αναπηρία, καθώς όπως αναφέρει το κέντρο αυτό θα συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνική ένταξη και αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία.
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας κατά την επίσκεψή του τον Αύγουστο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το υπουργείο δίνει έμφαση στην επαναλειτουργία της δομής και όπως είχε τότε αναφέρει, σε πρώτη φάση θα στελεχωθεί με επικουρικό προσωπικό, ενώ στη συνέχεια μετά το φθινόπωρο θα δρομολογηθούν λύσεις για την κάλυψη της δομής με μόνιμο προσωπικό. Ο κ. Ξανθός είχε αναφέρει τότε την προκήρυξη τριών θέσεων ειδικών θεραπευτών, φυσικοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή επικουρικού προσωπικού.
 
Την παραπάνω δέσμευση έλαβαν και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου τα μέλη του σωματείου ΑμεΑ, σε σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για τα ζητήματα υγείας και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του σωματείου ΑΜΕΑ Δ. Τσαχακης, η πρόσληψη των τριών αυτών ειδικοτήτων είναι μια αρχή για να μπορέσει τουλάχιστον το κέντρο να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαίες και οι προσλήψεις άλλων ειδικοτήτων.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του σωματείου, ο Δ. Τσαχάκης αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό του κέντρου, ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας του αναπηρικού κινήματος και του τοπικού σωματείου για την επαναφορά του στον τομέα της πρόνοιας είναι συνεχής και επίπονος, ωστόσο πρόσθεσε στην παρούσα πραγματικότητα επιβάλλεται να βρεθούν λύσεις για την άμεση λειτουργία του τομέα της φυσικής και λειτουργικής αποκατάστασης και να σχεδιαστεί η μεσοπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη λειτουργία του.
 
Επίσης τα στελέχη του σωματείου ΑμεΑ έθεσαν το θέμα στέγασης στο κέντρο, δομών και υπηρεσιών που να απευθύνονται αποκλειστικά στα άτομα με αναπηρία όλων των κατηγοριών. Έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις για στέγαση τέτοιων δομών οι οποίες χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά επιχειρησιακά προγράμματα. Επίσης ετέθησαν θέματα όπως η αντικατάσταση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, υλικών, αναγκών και κενά ιατρικού προσωπικού.
 
Ο διοικητής του Γεν. Νοσοκομείου κ. Γ. Φραγκιαδάκης από την πλευρά του εξέφρασε τη βούλησή του για την άμεση λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ. Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, θα προκηρυχτούν το προσεχές χρονικό διάστημα τρεις θέσεις βασικών ειδικοτήτων, φυσικοθεραπευτή, λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή. Στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του, προκειμένου να συμπληρωθεί και να λειτουργήσει ικανοποιητικά ο τομέας της αποκατάστασης είναι αναγκαίες οι ειδικότητες όπως: δεύτερος φυσικοθεραπευτής, νοσηλευτές, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός. Η ειδικότητα του φυσιάτρου που είναι αναγκαία αλλά δυσεύρετη, μπορεί να καλυφθεί από νευρολόγο, χειρουργό και ουρολόγο. Ακόμα ο διοικητής ενημέρωσε το προεδρείο του σωματείου ότι θα μεταφερθεί η μονάδα βραχείας νοσηλείας των ψυχικά ασθενών και έτσι θα εκκενωθούν οι ξενώνες. Οι εκπρόσωποι του σωματείου ΑμεΑ έκαναν συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίησή του με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Τσαχάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είχαμε μια συνάντηση με τον διοικητή και μέλη του Δ.Σ. του νοσοκομείου Ρεθύμνου και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα προκηρυχτούν 3 θέσεις για βασικές ειδικότητες: λογοθεραπευτής, φυσικοθεραπευτής, λογοθεραπευτής οι οποίες θα στελεχώσουν το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης.
Αντίστοιχη δέσμευση έχει κάνει και ο υπουργός Υγείας. Επίσης μας ανέφεραν ότι θα καλυφτούν από προγράμματα του ΟΑΕΔ, και θέσεις νοσηλευτών. Εάν αυτό γίνει θα μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς ο τομέας της φυσικής και της λειτουργικής αποκατάστασης. Πρέπει βέβαια να συμπληρωθεί και με άλλες ειδικότητες, όπως ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και φυσίατρο.
 
Παράλληλα, ζητήσαμε από τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος οι υπηρεσίες που θα στεγαστούν στους χώρους του ΚΕΦΙΑΠ να απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία και παράλληλα κάναμε προτάσεις συγκεκριμένες και χρηματοδοτούμενες, όπως για παράδειγμα την στέγαση στους χώρους αυτών των δομών όπως το Βοήθεια στο Σπίτι για αναπήρους, στέγες διαβίωσης, παραγωγικά εργαστήρια, που μπορούμε να διαθέσουμε τα προϊόντα μέσω ΚΟΙΣΠΕ».
 
Στην ίδια συνάντηση όπου ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Δ. Τσαχάκη, ο αντιπρόεδρος Μ. Κοπανάκης η γεν. γραμματέας Κ. Κατσιπουλάκη - Γιαννιδάκη ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης κ. Γ. Φραγκιαδάκης, ο επιστημονικός διευθυντής Σπ. Μικρούλης και η φυσικοθεραπεύτρια Α. Σταυγιαννουδάκη συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου όπως: κάλυψη θέσεων ουρολόγου, διευθυντή και επιμελητή, τα ραντεβού και ιδιαίτερα στο οφθαλμολογικό, την εκκένωση αναπηρικής τουαλέτας στο 2ο όροφο, η οποία χρησιμοποιείται για άλλο σκοπό κ.ά.
Τέλος αποφασίσθηκε η συνεχής και στενή συνεργασία μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης και του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που συναντούν τα άτομα με αναπηρία στην περίθαλψη και γενικότερα στις υπηρεσίες Υγείας.
 
Πηγη: Ρεθ. Νεα