Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Αγιασμός την Τετάρτη για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο

 
 
 
 
 
Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου, στον χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου Γερανίου. Κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας τους θα φιλοξενήσει συνολικά έντεκα παιδιά από τα οποία τα έξι θα φοιτήσουν στην Α' Γυμνασίου και τα πέντε στη Β' Γυμνασίου. Στο σχολείο έχει ήδη τοποθετηθεί προσωρινή διευθύντρια, μια φιλόλογος, ένας μαθηματικός που θα κάνει συνάμα το μάθημα της φυσικής και της χημείας, καθώς και ένας γυμναστής.
 
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, παρουσία του προϊσταμένου Α. Ταξακη, της υπεύθυνης του ΚΕΔΔΥ κυρίας Ειρήνης Αντωνιάδου, της υπεύθυνης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης κυρίας Μαμαλάκη, της προσωρινής διευθύντριας Ξανθίππης Νικολαΐδου, του εκπροσώπου του ΕΕΕΚ κ. Λαμπαθάκη, του αντιδημάρχου Παιδείας Γιώργου Γεωργαλή και του προέδρου του Σωματείου ΑΜΕΑ Ρεθύμνου Δημήτρη Τσαχάκη, του προέδρου της Τ.Κ Γερανίου Ανδρέα Κλαψινού, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για να μπορέσει το νέο σχολείο να λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα.
 
Ήδη ο πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΕΑ θα έχει τη Δευτέρα συναντήσεις με τους υπεύθυνους του ΚΤΕΛ και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, ώστε να ρυθμιστεί το θέμα της μεταφοράς των μαθητών που θα γίνει με το ταξί του σωματείου, η χωρητικότητα του οποίου είναι οι 9 επιβάτες.
 
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Ταξάκης ανέφερε: «Στην σύσκεψη που κάναμε διευθετήσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες με όλους τους υπεύθυνους και εκτιμούμε ότι θα κάνουμε τον αγιασμό στο νέο σχολείο την Τετάρτη. Έχουμε ήδη μεριμνήσει για την στελέχωση του σχολείου, στο οποίο την πρώτη χρονιά θα λειτουργήσουν δυο τμήματα σε Α και Β Γυμνασίου. Ήδη το κτίριο είναι έτοιμο, ο δήμος έχει φροντίσει για το βάψιμο των αιθουσών και νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα μόλις ρυθμιστεί και το θέμα της μεταφοράς που έχει αναλάβει ο κ. Τσαχάκης».
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου ΑΜΕΑ Δημήτρης Τσαχάκης τόνισε: «Θα συνεννοηθώ από Δευτέρα με τον κύριο Μοσχάκη από το ΚΤΕΛ και τον κύριο Σαββάκη από την Περιφέρεια να διευθετήσουμε το ζήτημα της μεταφοράς. Το Σωματείο μας έχει ένα ταξί, το οποίο θα αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.
 
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής, υποστήριξε ότι ολοκληρώθηκε το βάψιμο του σχολείου, ενώ τη Δευτέρα θα μεταφερθούν στον χώρο κάποια τραπέζια εργαστηρίων και η σχολική επιτροπή θα προμηθευτεί την απαραίτητη γραφική υλη που ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς. Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το σχολείο θα μπορέσει να λειτουργήσει ήδη από τη φετινή χρονιά.
 

Στόχος η μεταφορά του στο κτίριο του ΚΕΓΕ
 
 
Η λύση της στέγασης του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στους χώρους του παλιού δημοτικού σχολείου είναι προσωρινή, καθώς τα επόμενα χρόνια που το σχολείο θα αναπτυχτεί οι υποδομές δεν θα επαρκούν. Ήδη έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα τόσο από το σωματείο ΑΜΕΑ όσο και από τον δήμο Ρεθύμνου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να παραχωρηθεί προς χρήση το κτίριο του ΚΕΓΕ στα Μισίρια (που ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) το οποίο δεν χρησιμοποιείται για να μπορέσει εκεί να στεγαστεί το σχολείο.
 
«Αυτός ο χώρος του παλιού δημοτικού σχολείου Γερανίου μπορεί να λειτουργήσει σαν Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο για 3 χρόνια, καθώς μετά θα αναπτυχτεί περαιτέρω και με τη δημιουργία λυκειακών τάξεων και το κτίριο δεν θα είναι κατάλληλο. Άρα θα πρέπει να βρούμε άλλον χώρο να το στεγάσουμε. Ο σχεδιασμός μας έχει ξεκινήσει και ήδη ο δήμαρχος έχει στείλει επιστολή στο υπουργείο Γεωργίας και ζητάμε να παραχωρηθεί η χρήση του ΚΕΓΕ για 20 χρόνια στον δήμο, ώστε να μπορούμε να μπούμε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να κάνουμε τη μελέτη που χρειάζεται, να το αναπλάσουμε, να το διαμορφώσουμε, για να στεγαστεί εκεί το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και το Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο. Σχετικό διάβημα έχει κάνει και το Σωματείο ΑΜΕΑ και η προφορική δέσμευση που έχουμε είναι ότι το βλέπουν θετικά στο υπουργείο», ανέφερε ο κ. Γεωργαλής.
 

Εντός της εβδομάδας ξεκινούν τα μαθήματα και στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
 
 
Εν τω μεταξύ καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ρεθύμνου, όπου έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής εννέα καθηγητές, ωστόσο για την αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου που θα φιλοξενήσει περί τους 50 μαθητές, απαιτούνται ακόμα έξι καθηγητές ειδικοτήτων.
 
Ωστόσο χθες δημιουργήθηκε κάποιο μπέρδεμα σε σχέση με τους διορισμούς εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, καθώς το υπουργείο ανακοινώσε αρχικά επτά θέσεις για το Ρέθυμνο και ενώ έσπευσαν όλοι να αναλάβουν υπηρεσία εν τούτοις με ορθή επανάληψη της ανακοίνωσης διαπιστώθηκε ότι στον νομό αντιστοιχούν μόλις δύο θέσεις.
 
Πηγη:  Ρεθ. Νεα