Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Aξιοπρέπεια, κοινωνική προστασία, ισότητα, δικαιοσύνη





ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Αποφασισμένα να συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ανατροπή των δυσμενών καταστάσεων τις οποίες βιώνουν από τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται, εμφανίζονται τα άτομα με αναπηρία.
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Σωματείο ΑμεΑ του Ν. Ρεθύμνου, τονίζει ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα πληρώσουν με την αξιοπρέπεια και την τιμή τους μια κρίση που δεν δημιούργησαν.
Αναλυτικά η διακήρυξη:
«Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας, και εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, και εμείς τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, σήμερα, 3η Δεκέμβρη 2015, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δηλώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς και επιδεινούμενης πολιτικής λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση. Σήμερα, 3η Δεκέμβρη 2015, διατρανώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε με την αξιοπρέπεια και την τιμή μας μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε.
Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, που βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, κάνουμε πράξη το σύνθημά μας «Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!», παλεύοντας για την εκπαίδευση, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την από- ιδρυματοποίηση, τη διαβίωση στη κοινότητα και τη προστασία ζωής.
Από την αρχή αυτής της κρίσης, με το 1ο και το 2ο μνημόνιο, το ελληνικό αναπηρικό κίνημα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη διάλυση των προνοιακών, υγειονομικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση και τις οικογένειές μας, τον κεντρικό κορμό δηλαδή του Κοινωνικού Κράτους. Το 3ο Μνημόνιο έδωσε τη χαριστική βολή στα δικαιώματα και στους όρους διαβίωσής μας.
ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΑΣ
Εκφράζουμε την πολιτικό- ιδεολογική αντιπαράθεση μας:
• Στην εφαρμογή μιας στενής οικονομιστικής λογικής που υποβιβάζει τα κοινωνικά ζητήματα, όπως το ζήτημα της αναπηρίας, σε οικονομικά και χρησιμοποιεί ως πρωταρχικό κριτήριο λήψης αποφάσεων, συχνά με επιστημονικά αμφισβητούμενη μεθοδολογία, την ανάλυση κόστους- οφέλους
• Στις απόψεις που τάσσονται υπέρ της αποκαθήλωσης του κοινωνικού κράτους
• Στην αποσταθεροποίηση της πραγμάτωσης των δικαιωμάτων, με την επίκληση της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης, τα οποία πηγάζουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Σύνταγμα της χώρας.
• Στην επιδίωξη για μετάθεση των ευθυνών από τη κοινωνία στο άτομο, χαρακτηριστικό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, που αντιβαίνει στον πυρήνα της σύγχρονης δικαιωματικής προσέγγισης για την αναπηρία.
• Στην καλλιέργεια συντηρητικών αντιλήψεων «φιλανθρωπίας», που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε υφεσιακά περιβάλλοντα, οι οποίες αντιμετωπίζουν τους ανθρώπου με αναπηρία με ευκαιριακό και επίλεκτο τρόπο, σε αντιδιαστολή των υποχρεώσεων του κράτους πρόνοιας και τη κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η ρητορική συμπάθειας στα άτομα με αναπηρία χωρίς αλλαγή προσανατολισμού στην οικονομική πολιτική στερείται νοήματος. Η σημερινή πραγματικότητα αποτυπώνεται μέσα από την απαρίθμηση μιας σειράς αντι- αναπηρικών μέτρων.
• Αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας
• Λουκέτο σε δομές που φιλοξενούν ή απασχολούν παιδιά με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες
• Κίνδυνος να μπει λουκέτο σε δομές που έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν για τα παιδιά τους οι ίδιου οι γονείς ατόμων με αναπηρία, σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας
• Περικοπές στη χρηματοδότηση δομών κλειστής φροντίδας, όπου διαβιούν άτομα με αναπηρία σε άθλιες συνθήκες, ξεχασμένα από Θεό και ανθρώπους
• Η επικρατούσα σύγχυση στο τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης, όπου ουδείς γνωρίζει πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουν κάθε χρόνο τα σχολεία
• Αντικοινωνικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των νέων συνταξιούχων λόγω αναπηρίας
• Αύξηση του ποσοστού ανεργίας στα άτομα με αναπηρία
• Τα ξεχασμένα στα νησιά άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση
• Άδικος συνυπολογισμός του αναπηρικού επιδόματος (διατροφικού, εξωιδρυματικού απολύτου αναπηρίας, κίνησης κ.λπ) υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, την ώρα που η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει στο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να υπολογιστεί το πρόσθετο κόστος που επιφέρει η Αναπηρία και οδηγεί νομοτελειακά μέχρι και να χάσουν το σπίτι τους άτομα με βαριές αναπηρίες ή γονείς παιδιών με αναπηρία!
Για τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε να ληφθεί δέσμη συντονισμένων μέτρων άμεσης και μακροχρόνιας προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης και των οικογενειών τους από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στον παραλογισμό των κυβερνητικών οικονομικών επιτελείων και στην αναλγησία των στελεχών κάθε Τρόικας. Παίρνουμε θέση στις διαπραγματεύσεις και δεν θα αφήσουμε να γίνουμε τα τραγικά θύματα ενός νέου Μεσαίωνα.
Οι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και οι περήφανοι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία, δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στην εξόντωσή μας! Με τη σημερινή διακήρυξη δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας με κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Πρωθυπουργό, το Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τη Κυβέρνηση, τη Τοπική Αυτοδιοίκηση Α- Β Βαθμού, τα πολιτικά κόμματα, τους Κοινωνικούς Εταίρους, την Εκκλησία, τα Ευρωπαϊκά Όργανα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, να πάρουν θέση. Καλούμε τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία να στηρίξουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα που απειλούνται από το 3ο Μνημόνιο με εξαθλίωση, απαξίωση και εξόντωση».