Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μη προσβάσιμο το δικαστικό μέγαρο στα ΑμεΑ







Τα προβλήματα προσβασιμότητας στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου επισημαίνει με επιστολή του στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ, Δημήτρης Τσαχάκης. Ο κ. Τσαχάκης θυμίζει πως έγιναν οι παρεμβάσεις για την πρόσβαση και την διευκόλυνση των ΑμεΑ, τονίζοντας όμως πως ακόμα και σήμερα δεν είναι τελικά διαθέσιμες στα άτομα με αναπηρία που επισκέπτονται τα δικαστήρια για τις υποθέσεις τους. Επιπλέον, επαναλαμβάνει πως απαιτείται η κατασκευή ασανσέρ στο κτήριο.

Στην επιστολή του ο κ. Τσαχάκης σημειώνει:
«Με αφορμή την επιστολή του κ. Ι. Παπιομύτογλου με τίτλο το δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνης και τα ΑμεΑ που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας στις 16-1-2014 ενημερώνουμε τα εξής:

Τον Νοέμβριο του 2001 το σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης απευθύνθηκε στον τότε υπουργό δικαιοσύνης με αίτημα την πλήρη προσβασιμότητα του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνης στα άτομα με αναπηρία, επικαλούμενοι το άρθρο 21 παρ. 6 του συντάγματος, τους Νόμους του κράτους (ΓΟΚ, υπουργ. αποφάσεις για τα δημόσια κτίρια και τους πρότυπους κανόνες του ΟΗΕ). Η απάντηση από τον τ. υπουργό ήταν άμεση και θετική.

Τον Μάρτιο του 2002 επισκέφτηκε το Ρέθυμνο ο τότε γεν. γραμματέας του υπουργείου ο οποίος έκανε αυτοψία στο κτίριο του δικαστικού μεγάρου συνοδευόμενος από τον τότε νομάρχη, τον τότε εισαγγελέα πρωτοδικών, εκπροσώπους των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας και τον πρόεδρο του σωματείου μας, ο οποίος επέμενε στην εγκατάσταση ανελκυστήρα προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση σε όλους τους χώρους του μεγάρου και τη δημιουργία αναπηρικής τουαλέτας.








Ο τότε γεν. γραμματέας έκανε περίεργες ερωτήσεις όπως: Πόσα ΑμεΑ επισκέπτονται το κτίριο, πόσες φορές την ημέρα χρησιμοποιούν την τουαλέτα κ.α. Ο πρόεδρος του σωματείου μας μη μπορώντας να συγκρατήσει την αγανάκτησή του για τις απαράδεκτες ερωτήσεις και προθέσεις του γεν. γραμματέα του υπουργείου που πρέπει να προστατεύει τους νόμους και όχι να τους αγνοεί, του υπενθύμισε τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα των ΑμεΑ, την κείμενη νομοθεσία. Η απάντηση του τότε γεν. γραμματέα ήταν: Εσείς εδώ στην Ελλάδα ζητάτε ό,τι θέλετε.

Όπως ήταν φυσικό η συζήτηση εξετράπη και ο τότε γενικός διέγνωσε και αποφάσισε για τις ανάγκες μας. Έτσι δημιουργήθηκε μια ράμπα στην είσοδο της πίσω πλευράς του κτιρίου, η οποία είναι μονίμως κλειδωμένη και μια αναπηρική τουαλέτα η οποία είναι και αυτή μονίμως κλειδωμένη. Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις βρίσκονται στο επίπεδο των δικαστικών αιθουσών και είναι άχρηστες γιατί είναι κλειδωμένες και δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους. Αλλά και αν λειτουργούσαν το δικαίωμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ θα περιοριζόταν μόνο σ’ αυτό το επίπεδο. Το δικαστικό μέγαρο όμως έχει και πολλές άλλες υπηρεσίες σε τρεις ορόφους.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι οι πολίτες στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων τους, στην κοινωνική ένταξη και την αυτόνομη διαβίωση.

Η μοναδική λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι η εγκατάσταση ασανσέρ και η λειτουργία των δύο παρεμβάσεων που υπάρχουν.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα το σωματείο μας θα επαναφέρει το παραπάνω θέμα στον νυν υπουργό δικαιοσύνης και θα συνεργασθεί για το σκοπό αυτό με το δικηγορικό σύλλογο Ρεθύμνης και κάθε εμπλεκόμενο φορέα.

Πηγη: www.goodnet.gr