Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Αναβαθμίζεται σταδιακά η καθημερινότητα των ΑμεΑ της πόλης


  

Χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Δημαρχείο Ρεθύμνου κι έπειτα από την υπογραφή των σχετικών εγγράφων, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης παρέδωσε στον πρόεδρο του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, Δημήτρη Τσαχάκη τα δέκα πρώτα ειδικά τηλεχειριστήρια ενεργοποίησης του ηχητικού του συστήματος των φωτεινών σηματοδοτών, ενώ ακολούθησε και η επιτυχής πρώτη δοκιμή του συστήματος στα φανάρια έξω από το Δημαρχείο.

  Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, Άξονας 2 «Φυσικό και Πολιτιστικό Περιβάλλον», με υπότιτλο «Προσβάσιμες Πόλεις», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο πρόγραμμα μετέχει και η Αγία Νάπα από πλευράς Κύπρου. Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης σε υφιστάμενους σηματοδότες κεντρικών οδών του Ρεθύμνου, προκειμένου να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση συνανθρώπων μας με πρόβλημα όρασης μέσα στο αστικό περιβάλλον της πόλης.

Που τοποθετήθηκαν οι συσκευές ηχητικής σήμανσης
  Τα σημεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί τα εν λόγω συστήματα είναι τα παρακάτω: α) στην συμβολή των οδών Αντισμηνάρχου Βασιλάκη και Θεοτοκοπούλου, β) στην συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Χορτάτζη, γ) στην συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Δημοκρατίας, δ) στην συμβολή των οδών Μοάτσου και Κονδυλάκη και ε) στην συμβολή των οδών Ηγ. Γαβριήλ και Κριάρη.

  Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσει ανάλογο σύστημα ηχητικής σήμανσης και στο φωτεινό σηματοδότη που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παχλά και Ειρήνης στα Περιβόλια. Τα ηχητικά συστήματα στα προαναφερόμενα σημεία έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία και έχουν ρυθμιστεί ώστε η χρήση τους να είναι απλή: Με το πάτημα του κουμπιού του τηλεχειριστηρίου ακούγεται κοφτό ηχητικό σήμα το οποίο ενημερώνει το χρήστη ότι το σύστημα έχει ενεργοποιηθεί. Στη συνέχεια και για τις δύο επόμενες πράσινες ενδείξεις του φωτεινού σηματοδότη, ένα συνεχές ηχητικό σήμα ενημερώνει το χρήστη ότι μπορεί να διασχίσει την οδό. Μετά από αυτό ο χρήστης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και πάλι το τηλεχειριστήριο προκειμένου το σύστημα να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

«Σήμερα ανοίγουμε ένα δρόμο»
  «Ήταν μια πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και είναι τιμή για μας που μας επέλεξε, αναγνωρίζοντας της σπουδαία δουλεία που έχει γίνει για την προσβασιμότητα της πόλης και τη φροντίδα που έχει γίνει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου. «Επιλέξαμε, σε συνεργασία πάντα με το Σωματείο αυτή τη μέθοδο, την οποία θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη, η ασφαλέστερη και η πιο προχωρημένη», πρόσθεσε ο ίδιος. Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο πρόγραμμα και τα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν, ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για ένα «στρατηγικό πλεονέκτημα» που αποκτά πλέον η πόλη σε επίπεδο τουριστικής προβολής και υπογράμμισε τη συνεχή στενή συνεργασία Δήμου και Σωματείου ΑμεΑ του νομού προκειμένου το Ρέθυμνο να αναπλάθεται και να διαμορφώνεται πλέον ως πόλη «που σέβεται τον ανάπηρο».

  «Δεν είναι τυχαίο ότι εμείς είχαμε κληθεί στην εκδήλωση που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια στην Αθήνα από το Economist, ένα μεγάλο βεληνεκούς και κύρους παγκόσμιο περιοδικό που διοργάνωσε ειδικό συνέδριο κι είμαστε εμείς αυτοί που μιλήσαμε για τα ΑμεΑ και την προσβασιμότητά τους στην πόλη μας. Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι σήμερα ανοίγουμε ένα δρόμο».




  Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ονομαστικά τον πρόεδρο της Ε.Σ. ΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνη, αλλά και τους ανθρώπους της Τεχνικής Υπηρεσίας που βοήθησαν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «Οι υπόλοιπες δράσεις θα εξελιχθούν μέχρι την άνοιξη. Πάμε πολύ γρήγορα και περνάμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα».

«Μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ»
  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνου, Δημήτρης Τσαχάκης ανέφερε αρχικά ότι «Το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιεί ο Δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με την Αγία Νάπα και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία, μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και στο Ρέθυμνο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ. Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και σήμερα έχουμε τη χαρά να παραλαμβάνουμε τα τηλεχειριστήρια για τους φωτεινούς σηματοδότες, οι οποίοι μετετράπησαν σε ηχητικούς για τους τυφλούς και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης.

  Ξέρετε είναι προβλήματα τα οποία παλεύουμε εδώ και 15 χρόνια ως Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου και πραγματικά μέσα από αυτό το πρόγραμμα, τη συμβολή του Δήμου, των υπηρεσιών του, τους οποίους και ευχαριστούμε, βρίσκουν τη λύση τους. Τα τηλεχειριστήρια αυτά θα τα μοιράσουμε στα μέλη μας, τα οποία έχουν προβλήματα όρασης και αντίγραφα θα δώσουμε και στα ξενοδοχεία για τους πελάτες τους, που τα έχουν ανάγκη.

  Ακόμη θα ήθελα να πω ότι πρόγραμμα αυτό και τα έργα τα οποία προβλέπεται να υλοποιηθούν θα αναβαθμίσουν ποιοτικά της ζωή των ΑμεΑ στην πόλη, θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητά τους».

  Στη συνέχεια έκανε μια παράθεση-παρουσίαση των υπολοίπων έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνου, αναφέρθηκε στις έξι ειδικές θέσεις ΑμεΑ στην παραλία της πόλης, στην ανάπλαση της οδού Τρανταλλίδου, που περνάει μπροστά από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και θα είναι προσβάσιμη με ράμπες, στην τοποθέτηση ανελκυστήρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «Όπου πραγματικά ο ανάπηρος θα έχει πρόσβαση σε όλα τα σημεία και σ' όλα τα επίπεδα του κτιρίου», καθώς και στην τοποθέτηση ανελκυστήρα και τη δημιουργία αντιολισθηρού διαδρόμου για τη διέλευση των αναπηρικών αμαξιδίων μήκους περίπου 50 μέτρων στη Φορτέτζα.


  Σημειώνεται ότι οι συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης που επιθυμούν να προμηθευτούν το τηλεχειριστήριο μπορούν να απευθύνονται στο Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ρεθύμνου (οδ. Μοάτσου, τηλ. 2831056678).

Πηγη: Ρεθ. νέα