Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Πολύτιμο εργαλείο και οδηγός το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία

 



Πολύτιμο οδηγό για την ρύθμιση των ζητημάτων καθημερινότητας , προσβασιμότητας και ανεξάρτητης διαβίωσης θα προσφέρει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία το οποίο μετά από πολυετείς διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος , αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή , να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει υποδομές, υπηρεσίες αλλά και τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ.

Η καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας αναπηρίας, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η ένταξη στην εργασία και παροχή κινήτρων για την δημιουργία θέσεων εργασίας , η έκδοση οδηγού δικαιωμάτων, η κωδικοποίηση της Νομοθεσίας και αναβάθμιση του συστήματος αξιολόγησης και πιστοποίησης , η αποιδρυματοποίηση αλλά και μια σειρά παροχών με βασική την θέσπιση της παροχής βοήθειας από εκπαιδευμένο προσωπικό σε Άτομα με Αναπηρία αποτελούν ορισμένους από τους βασικούς στόχους και πυλώνες που εντάσσονται στο σχεδιασμό για την επόμενη πενταετία.

Το συγκεκριμένο σχέδιο που αποτελείται από 6 πυλώνες και 30 στόχους, συνοδεύεται από δείκτες αποτελεσματικότητας, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ανά στόχο και ποσοτικοποίηση της δημοσιονομικής δαπάνης και Εθνικός Συντονιστής θα είναι ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες το σχεδιασμό σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.

“Πέρασαν 25 χρόνια, το ένα τέταρτο του αιώνα για να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό”

Την ικανοποίησή του για την ικανοποίηση ενός αιτήματος που μετρά σήμερα 25 χρόνια από τότε που τέθηκε το αίτημα για την εκπόνηση ενός εθνικού προγράμματος για την αναπηρία, εξέφρασε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης.

Ο κος Τσαχάκης τόνισε πως “πέρασε το ένα τέταρτο του αιώνα για να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό” και υπογράμμισε: “Η εκπόνηση του σχεδίου δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία συνιστά μια σημαντική εξέλιξη , ιστορικής σημασίας καθώς για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται με συνεκτικό τρόπο επί των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, στο παρόν και στο μέλλον”.


“Οδικός χάρτης” σε βάθος πενταετίας

Το Εθνικό σχέδιο δράσης αποτελεί τον “οδικό χάρτη” για την επόμενη πενταετία και την υλοποίηση του σχεδιασμού ,όπως υπογράμμισε ο κος Τσαχάκης και εξήγησε: “ Αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία στην πραγματικότητα είναι η εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που η χώρα μας έχει υιοθετήσει που την κύρωσε με τον Νόμο 4074/2012, με το Νόμο 4488/2017 δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή και σήμερα έχουμε το Εθνικό σχέδιο δράσης. Προέκυψε μετά από την εξέταση της χώρας μας τον Αύγουστο του 2019 στη Γενεύη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ. Συμμετείχαν στελέχη και εμπειρογνώμονες από όλα τα Υπουργεία, κατέθεσαν την έκθεσή τους και εξετάστηκαν από την επιτροπή του ΟΗΕ και παράλληλα ήταν και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, όπου κατέθεσε και αυτή την έκθεσή της και εξετάστηκε. Από το πόρισμα της επιτροπής έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις και παρατηρήσεις στη χώρα μας το τι πρέπει να πράξει για τα επόμενα πέντε χρόνια -γιατί κάθε πέντε χρόνια θα εξετάζεται – και είναι αρκετά πράγματα. Αφορά τη Νομοθεσία, δράσεις και στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν και πραγματικά αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης τα περιλαμβάνει όλα , αποτελείται από έξι πυλώνες και 30 στόχους. Περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Ατόμων με Αναπηρία, Είναι ιστορική ημέρα , η 29η Οκτωβρίου που ο Υπουργός παρουσίασε και έθεσε σε διαβούλευση αυτό το σχέδιο δράσης . Η συνομοσπονδία μας , οι 45 δευτεροβάθμιες οργανώσεις της, και τα 500 πρωτοβάθμια σωματεία μεταξύ αυτών και το δικό μας κάναμε προτάσεις, παρατηρήσεις, και όλα αυτά πραγματικά τα συνέθεσαν και έγινε ένα πόρισμα το οποίο κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία στη Βουλή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ενσωματωθεί γιατί θα ψηφιστεί και θα μπει σε εφαρμογή”.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ

Όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα για την καθημερινότητα των Ατόμων με αναπηρία σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο και πλέον το Εθνικό σχέδιο δράσης αποτελεί στοίχημα τόσο για τα Σωματεία όσο και για την κυβέρνηση που θα εκπονήσει το σχεδιασμό και θα περάσει στην υλοποίησή του.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου περιλαμβάνονται όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης, σοβαρές και κρίσιμες παρεμβάσεις που αφορούν το νέο θεσμό που αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά το 2021 , τον προσωπικό βοηθό για Άτομα με Αναπηρία τα οποία δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, την θεμοθέτηση της κάρτας αναπηρίας που θα πιστοποιεί την αναπηρία όπου ζητηθεί και χρειάζεται αλλά και την ΄σύσταση Εθνικής Επιτροπής αποιδρυματοποίησης που αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα για τα Άτομα με Αναπηρία. Όπως τόνισε ο κος Τσαχάκης: “ οι στόχοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν από την επόμενη προγραμματική περίοδο, θα πάνε σε μικρές αποκεντρωμένες μονάδες που θα προάγουν την αποιδρυματοποίηση. Θα φύγουμε από τα μεγάλα ιδρύματα που οι άνθρωποι ήταν ξεχασμένοι και θα πάμε σε μικρές μονάδες όπου το Άτομο με Αναπηρία θα παραμένει στην κοινότητα , κοντά στην οικογένεια και τους φίλους τους, όπως είναι τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας και το Βοήθεια στο Σπίτι. Εκεί θα τους παρέχονται οι υπηρεσίες που χρειάζονται για να παραμένουν στον τόπο τους, στην οικογένειά τους, στο περιβάλλον τους. Αυτή είναι η τάση της εποχής μας ,αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο και αυτό επιτέλους προωθείται και έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο ίδιος τόνισε πως σημαντικούς άξονες θα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός και σε ό,τι αφορά την Νομοθεσία και την προσβασιμότητα, ενώ υπογράμμισε πως κύριο μέλημα της ΕΣΑμεΑ και των Σωματείων ανά την Ελλάδα είναι “το κάθε μέτρο να είναι λειτουργικό και να ανταποκρίνεται στο σκοπό του”. Παράλληλα, ο κος Τσαχάκης πρόσθεσε: “Περιλαμβάνεται η εθνική πύλη παροχών αναπηρίας, δράσεις με βασικό άξονα την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης, η ψηφιοποίηση και κωδικοποίηση της Νομοθεσίας, - γιατί η νομοθεσία είναι διάσπαρτη - και παροχή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτά είναι πολύ σημαντικά και θα προχωρήσουν. Η χώρα μας θα επανεξεταστεί από την επιτροπή του ΟΗΕ , έχει συμβατικές υποχρεώσεις και κυρώσεις και δεν είναι ένα κείμενο το οποίο από μόνο του δεν θα έλεγε κάτι. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, η συνομοσπονδία και εμείς οι οργανώσεις οφείλουμε να δουλέψουμε και να προσφύγουμε.

Όλα αυτά έχουν χρονοδιαγράμματα, έχουν προβλεφθεί οι πόροι και θεωρώ ότι θα πραγματοποιηθούν. Ήδη η ΕΣΑμεΑ έχει προετοιμάσει το Ινστιτούτο της να παρακολουθεί , έχει προτείνει να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Έχουμε καθήκον να παρακολουθήσουμε και να παρέμβουμε σε κάθε στάδιο της διαδικασία και πλέον η κυβέρνηση έχει χρέος. ”