Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

υνωστίζεται η ειδική εκπαίδευση και το ΚΕΓΕ …αργεί

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
- Το ΚΕΦΙΑΠ μετατρέπεται σε …πολύ-δομη

Δεν είναι αισιόδοξα τα πράγματα για την παραχώρηση του ΚΕΓΕ για την ειδική επαγγελματική εκπαίδευση, αφού η διαδικασία προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Γιατί μπορεί μεν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει πει καταρχήν το ναι, ωστόσο αποδεικνύεται πως η διαδικασία δεν είναι καθόλου απλή. Και αυτό το διαπίστωσε από τις επαφές που κάνει με τους αρμοδίους σε συνεργασία με το τμήμα παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, καθώς προκύπτει ότι για την παραχώρηση απαιτούνται τουλάχιστον έξι εγκρίσεις από ισάριθμες υπηρεσίες.
Αυτό σημαίνει, γνωρίζοντας κάποιος την ελληνική γραφειοκρατία, πως η διαδικασία παραχώρησης θα είναι χρονοβόρα και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δυνατή η χρήση του κτηρίου – το οποίο απαιτεί άλλωστε και εργασίες αποκατάστασης – για την επόμενη σχολική χρονιά.
Την ίδια ώρα, βέβαια, οι δομές εκπαίδευσης που το σωματείο ΑμεΑ πιέζει να χωροθετηθούν στο ΚΕΓΕ ασφυκτιούν στις σημερινές εγκαταστάσεις.
Όπως ανέφερε στην Κρητική Επιθεώρηση, ο πρόεδρος του σωματείου, Δημήτρης Τσαχάκης, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου) στο οποίο την προηγούμενη σχολική χρονιά φοιτούσαν 40 παιδιά συνωστίζεται σε δύο μικρές αίθουσες του Ειδικού Σχολείου, οι οποίες δεν επαρκούν για τις ανάγκες του εργαστηρίου. Επιπλέον, εκτιμάται ότι την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά τα άτομα που θα καταρτίζονται θα αυξηθούν.
Δεν είναι καλύτερα τα δεδομένα για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του Γερανίου, το οποίο είναι μακριά και σαν κτήριο δεν θεωρείται κατάλληλο. Όσον αφορά τους μαθητές, εκτιμάται ότι κατά τη νέα σχολική σεζόν θα είναι περίπου 20, από 11 που φοίτησαν φέτος.
ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΙΑΠ ΚΑΙ Ο …ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΔΟΜΩΝ
Στο μεταξύ ο κ. Τσαχάκης δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το κτήριο του ΚΕΦΙΑΠ και τη δομή που ουσιαστικά έχει πολλαπλές χρήσεις. Πρόκειται για το γνωστό κτήριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ένα κτήριο που αρχικά προοριζόταν για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία. Υπήρξε σχεδόν εγκαταλελειμμένο, πήρε πολλές μορφές και σήμερα αξιοποιείται πολύ περισσότερο από το παρελθόν, αλλά με αρκετά προβλήματα, όπως αναγνωρίζει ο κ. Τσαχάκης.
Η τελευταία εξέλιξη με την μεταφορά του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, μετά την έξωση του, στο κτήριο του ΚΕΦΙΑΠ «μετακυλύει» για αργότερα την λειτουργία των ξενώνων. «Ενώ πιστεύαμε ότι σε 3-4 μήνες θα λειτουργούσαν οι ξενώνες, τώρα μπήκε το ΚΨΥ στο χώρο που ήταν έξι δωμάτια για τους ξενώνες και είναι άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα. Ελπίζω κι εγώ πως η παρουσία του ΚΨΥ εκεί θα είναι προσωρινή γιατί και το ίδιο το κέντρο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί σε αυτούς τους χώρους αλλά και είναι απαραίτητο να γίνουν οι ξενώνες που θα εξυπηρετούν τους ανθρώπους που χρειάζεται να διαμείνουν», τονίζει ο κ. Τσαχάκης, που προβληματίζεται και για το πού θα στεγαστεί και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Εφήβων και Παιδιών, που έχει ιδρυθεί και θα λειτουργήσει σύντομα. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι στον ίδιο χώρο φιλοξενείται προσωρινά και ο σύλλογος «Αγάπη», ο οποίος εκτιμάται ότι το φθινόπωρο θα μεταφερθεί στο κτήριο του Τιμίου Σταυρού.
ΣΕ ΑΧΡΗΣΤΙΑ Η ΠΙΣΙΝΑ
Σημαντικότερη υποδομή του ΚΕΦΙΑΠ, όμως, παραμένει η θεραπευτική πισίνα, η οποία ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε! «Οι ωφελούμενοι ζητούν εδώ και χρόνια εναγωνίως να λειτουργήσει η πισίνα, η οποία είναι η μοναδική στο Ρέθυμνο. Δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, όμως χρειάζεται μία αντλία θερμότητας για να γίνει θερμαινόμενη», τονίζει ο κ. Τσαχάκης, που εκτιμά πως ο προϋπολογισμός δεν είναι πολύ υψηλός για να στερείται ο νομός μίας τέτοιας υποδομής.
ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το ΚΕΦΙΑΠ λειτουργεί με μόλις τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό και καλύπτεται με συμβάσεις του ΟΑΕΔ. Βασικό για τον κ. Τσαχάκη είναι να λειτουργήσει με προσωπικό αναγκαίων ειδικοτήτων. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι το σύγχρονο όχημα που διαθέτει δε λειτουργεί λόγω έλλειψης οδηγού…
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού, όμως «οι συστηματικοί χρήστες παραμένουν τα ΑμεΑ και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η όσο το δυνατόν πιο καλή λειτουργία του», καταλήγει ο κ. Τσαχάκης.

Πηγή:https://www.goodnet.gr