Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Ο δήμος Ρεθύμνης αποκτά σύγχρονες υποδομές πρόσβασης των ΑμεΑ στη θάλασσα



ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑμεΑ Ν.ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ
Το Ρέθυμνο αποκτά πλήρες και πρωτοποριακό σύστημα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα.
Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλ. Χαρίτση η απόφαση ένταξης στο έργο «Προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και βοηθητικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στις παραλίες του Δήμου Ρεθύμνης, συνολικού προϋπολογισμού 144.363,28 ευρώ. Με το παραπάνω έργο προβλέπετε η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού και βοηθητικών εγκαταστάσεων σε δύο σημεία για την πρόσβαση των κινητικά αναπήρων και γενικά των εμποδιζόμενων ατόμων και συγκεκριμένα το σύγχρονο πρωτοποριακό σύστημα Seatrac του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο παρέχει στο χρήστη ασφάλεια και αυτονομία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία μπορούν να απολαύσουν το κολύμπι τους χωρίς τη βοήθεια εταίρου προσώπου. Ακόμα η εγκατάσταση σε ένα σημείο ειδικού εξοπλισμού για την καθοδήγηση και τον προσανατολισμό των ατόμων με προβλήματα όρασης. Το σύστημα αυτό παρέχει ηχητική σήμανση και θα είναι το δεύτερο σε όλη τη χώρα.
Ο παραπάνω σύγχρονος εξοπλισμός και ο επί πλέον υπάρχων αλλά και οι παρεμβάσεις βελτίωσης των ραμπών στα σημεία εγκατάστασης του εξοπλισμού στην ανατολική παραλία δημιουργούν ένα πλήρες και πρωτοποριακό σύστημα πρόσβασης των ΑμεΑ σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ρεθύμνης.
Υπενθυμίζεται ότι το σωματείο ΑμεΑ με επιστολή του στις 12-12-2017 ενημέρωνε τους παράκτιους Δήμους της Περιφερειακής μας ενότητας για το παραπάνω πρόγραμμα και τους προέτρεπε να συμμετάσχουν με σχετικό αίτημα-πρόταση.
Αμέσως ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γ. Μαρινάκης ανταποκρίθηκε δίνοντας εντολή στις υπηρεσίες και στους συνεργάτες του στον προγραμματισμό να συνεργαστούν με το σωματείο ΑμεΑ προκειμένου να υποβληθεί η καλύτερη δυνατή πρόταση για να μη χαθεί για το Ρέθυμνο αυτή η μοναδική ευκαιρία.
Ακολούθησε στενή και εποικοδομητική συνεργασία του σωματείου με τα στελέχη του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Ν. Βόβο και Β. Μυριοκεφαλιτάκη τόσο για τα σημεία που προτείναμε όσο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού, τη χωροθέτηση τους καθώς και τις δυνατότητες τους. Έτσι λοιπόν συντάξαμε και καταθέσαμε μια πρόταση απολύτως ορθή και τεκμηριωμένη σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου.
Οι παραπάνω υποδομές θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των δημοτών μας με αναπηρία και θα συμβάλουν στην Τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία αποτελούν το 10% του πληθυσμού, το δε ποσοστό των εμποδιζόμενων ατόμων υπερβαίνει το 40% και η επισκεψιμότητα του τόπου μας απ’ αυτά είναι υψηλή και έχει χρόνο με το χρόνο αυξητικές τάσεις.
Το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης εκφράζει τη χαρά και την ικανοποίηση του για την παραπάνω θετική έκβαση. Έτσι τα άτομα με αναπηρία από την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο θα έχουν τη δυνατότητα να κολυμπούν, να ψυχαγωγούνται και να αθλούνται στις παραλίες και στις θάλασσες του Δήμου Ρεθύμνης με αυτονομία και ασφάλεια. Τέλος εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Δήμαρχο Ρεθύμνης κ. Γ. Μαρινάκη, στα στελέχη του τμήματος προγραμματισμού Ν.Βόβο και Β.Μυριοκεφαλιτάκη και στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτση.