Ημερίδα ενημέρωσης πραγματοποίησε το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ρεθύμνης το περασμένο Σάββατο στα πλαίσια της 3ης Δεκεμβρίου που είναι παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, με θέμα την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ΑμεΑ.
Μεταξύ άλλων έγιναν εκτενείς αναφορές στα σύγχρονα προβλήματα των ΑμεΑ, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από τους εισηγητές θέματα σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και την ανάγκη για την εδραίωσης ισχυρού δικτύου προστασίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος των ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού forum Ατόμων με αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης και η πρόεδρος του Κέντρου κοινωνικής πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Τσαντιράκη.
Καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι οποίοι λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων στην Αθήνα δεν παραβρέθηκαν, έστειλαν ωστόσο χαιρετισμό.
Τα προβλήματα της καθημερινότητας των ΑμεΑ στην Ελλάδα της κρίσης
Εκτενείς ήταν οι αναφορές των εισηγητών στη δύσκολη καθημερινότητα των ΑμεΑ στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών. Η σύνδεση έγινε μεταξύ αυτών των δύο και τις ελλείψεις αλλά και τα ισχυρά χτυπήματα που έχει δεχτεί η πρόνοια των ΑμεΑ στη χώρα μέσα στην τελευταία πενταετία. Από την πλευρά του ο κ. Βαρδακαστάνης πρόεδρος ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού forum Ατόμων με Αναπηρία που παραβρέθηκε στην ημερίδα, δήλωσε τα εξής: «Πριν την κρίση μπορούσε κανείς να πει ότι η 3η Δεκεμβρίου, η Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ήταν ημέρα διεκδίκησης, εμείς όμως λέγαμε ότι η συγκεκριμένη μέρα ήταν μέρα κορύφωσης των διεκδικήσεων, τώρα που είμαστε στην αποκορύφωση της κρίσης, η 3η Δεκεμβρίου είναι μια μέρα κατά την οποία «συμμαζεύουμε τα κομμάτια μας».
Στις 3 Δεκεμβρίου συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τον κ. Παυλόπουλο, στις μακρές συναντήσεις που είχαμε και με τους δυο, είχαμε την ευκαιρία να τους αναπτύξουμε με πολύ ψύχραιμο, ειλικρινή και έντιμο τρόπο το τι ακριβώς συμβαίνει στα άτομα με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις στις οικογένειες τους, σε όλη τη χώρα. Τους μεταφέραμε τη θέση μας ότι η χώρα αναφορικά με τις ανάγκες και την κρατική στήριξη των ατόμων με αναπηρία θεωρούμε ότι βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της κρίσης και είναι ζωτικής σημασίας να ληφθεί μια γενναία πολιτική απόφαση προστασίας.
Αναφερόμενος σε ένα φλέγον θέμα και για το Ρέθυμνο, αυτό του ΚΕΦΙΑΠ ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε τα εξής: «Αναφορικά με τα ΚΕΦΙΑΠ, ένα θέμα που αφορά άμεσα και το Ρέθυμνο, είχαμε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό χθες και του έθεσα το ζήτημα της μεταφοράς των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο υπουργείο Εργασίας, το ίδιο κάναμε και στην αναπληρωτή υπουργό την κ. Φωτίου και επίσης το θέσαμε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό το συγκεκριμένο θέμα. Ευθεία απάντηση δεν πήραμε αλλά η εμπειρία μας μάς οδηγεί σε εκτιμήσεις. Σαν αποτέλεσμα η προσωπική μου εκτίμηση για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι είναι μια από τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που δεν πρόκειται να τηρηθεί».
Με τη σειρά της η κ. Ελένη Τσαντηράκη, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή την ημερίδα δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή ημερίδα έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και αυτό φαίνεται από τη θεματολογία της που προσανατολίζεται στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Ιδιαίτερος και σημαντικός είναι ο ρόλος πάνω σε αυτό το θέμα του φορέα του κέντρου κοινωνικής πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς αποτελείται από θεραπευτήρια χρόνια πασχόντων, άτομα με αναπηρία από τα κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία ενώ ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που μας επισκέπτονται είναι το μεγάλο εύρος των ηλικιών καθώς υπάρχουν από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι. Επίσης μέσα από τα προγράμματα στο σπίτι τα οποία και λειτουργούμε, απευθυνόμαστε σε ηλικιωμένους και ανάπηρους της ευρύτερης κοινωνίας, ενώ παράλληλα προσπαθούμε μέσα από τους ξενώνες και τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, από τις παροχές που έχει το κέντρο κοινωνικής πρόνοιας να δημιουργήσουμε πυλώνες στήριξης των ανθρώπων αυτών. Είναι δύσκολες οι εποχές και γι' αυτό χρειάζεται μια συντονισμένη κυβερνητική πολιτική και για αυτό πρέπει να γίνουν βήματα και σταθούμε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους».
ΚΕΦΙΑΠ, ΚΕΠΑ και ειδικό γυμνάσιο στα αιτήματα του Ρεθύμνου
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Ατόμων με αναπηρία Νομού Ρεθύμνης Δημήτρης Τσαχάκης μιλώντας για τα προβλήματα των ΑμεΑ στο Ρέθυμνο, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στο Ρέθυμνο τα προβλήματα είναι πολύ συγκεκριμένα τα οποία δεν διαφέρουν και πολύ από την υπόλοιπη Ελλάδα, μεταξύ αυτών το παρόν και το μέλλον του ΚΕΦΙΑΠ του πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, η λειτουργία των ΚΕ.Π.Α., το θέμα της ίδρυσης του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου καθώς για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει απόφαση ίδρυσης του αλλά εκκρεμεί το Φ.Ε.Κ.. Γι' αυτόν τον λόγο έχουμε ήδη έτοιμα έγραφα για να στείλουμε στον υπουργό αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία, κάνοντας μια σαφή τοποθέτηση για τα προβλήματα του Ρεθύμνου ενώ, για το θέμα του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου εκτιμούμε ότι βάσει των κινήσεων που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εξέλιξη και να έχουμε το Φ.Ε.Κ. σύντομα για να προγραμματίσει ο Δήμος τη στέγαση για την επομένη σχολική χρονιά. Παράλληλα στο Ρέθυμνο, έχουμε και το βασικό πρόβλημα που αφορά την πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα και σε αυτό θα συνέβαλλε τα μέγιστα η λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ αλλά δυστυχώς ο παραλογισμός του κράτους το πήγε στην Υγεία καθώς του άλλαξε δραματικά τον σκοπό και τη φιλοσοφία, με αποτέλεσμα τα άτομα με αναπηρία σήμερα να μην έχουν τη δυνατότητα κοινωνικής ένταξης και δεν έχουν πρόσβαση σε άμεσες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη».
Α. Ξανθός: «Η αντιμετώπιση της αναπηρίας είναι ζήτημα δικαιωμάτων»
Στην εκδήλωση χαιρετισμό έστειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δεν είχε τη δυνατότητα να είναι παρών λόγω της συζήτησης και ψηφοφορίας του προϋπολογισμού στη βουλή.
Μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός ανέφερε:
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αποθεραπεία και την αποκατάσταση στην οποία θα συμβάλλουν με τις θέσεις τους οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος, η ΕΣΑμεΑ και οι υπόλοιποι φορείς που σχετίζονται με την αναπηρία.
Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει ενίσχυση των δημόσιων δομών αποκατάστασης, θα ξαναδεί και θα επικαιροποιήσει τις υγειονομικές παροχές ασθενείας από πλευράς ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ).
Θέλουμε στην επόμενη περίοδο να δοθεί προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος, κάτι που θα λειτουργήσει ως κοινωνικό αντιστάθμισμα στις περικοπές που έχουν γίνει στους μισθούς και τις συντάξεις.
Το υπουργείο Υγείας είναι ανοικτό σε διάλογο με τους φορείς και σας διαβεβαιώ ότι θα σταθούμε δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλετε και στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην εμπέδωση των δικαιωμάτων και στον σεβασμό της αξιοπρέπειας των ανθρώπων με αναπηρία. Γιατί πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της αναπηρίας είναι ζήτημα δικαιωμάτων και ο σεβασμός τους είναι κριτήριο πολιτισμού και δημοκρατικότητας μιας κοινωνίας».
Εθελοντική αιμοδοσία
Στα πλαίσια της Εθνικής Ημέρας ΑμεΑ, στις 3 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας, που έχει καθιερώσει το σωματείο Ατόμων με αναπηρία Ρεθύμνου και πλέον αποτελεί θεσμό που σκοπό έχει τη διάδοση και προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας αλλά και την ενίσχυση της ομάδας αίματος που διατηρεί.
Το σωματείο ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες στη φετινή αιμοδοσία και ιδιαίτερα τον Διοικητή του 547 Α.Μ/Τ.Π κ. Θ. Δρακόπουλο και τους στρατιώτες του που προσέφεραν αίμα, τους φίλους και τα μέλη του σωματείου, αιμοδότες και επίσης το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης για τις υπηρεσίες του.