Ελλειμματικές χαρακτηρίζονται οι κοινωνικές δομές που απευθύνονται στα άτομα με αναπηρία στο Ρέθυμνο. Μετά το λουκέτο που έχει μπει στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, το οποίο σήμερα φιλοξενεί άλλους φορείς -χωρίς όπως καταγγέλλει το τοπικό σωματείο να εξυπηρετεί τους σκοπούς και τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια- δεν υπάρχει καμία άλλη μονάδα στην οποία να μπορούν να εξυπηρετούνται τα ΑΜΕΑ, να εκπαιδεύονται, να δημιουργούν, να απασχολούνται και να επιδίδονται σε δράσεις που θα συμβάλλουν στην αποϊδρυματοποίηση τους.
Η δημιουργία ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης και η κατασκευή μιας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αποτελούν βασικά ζητούμενα για το σωματείο ΑΜΕΑ Ρεθύμνου, το οποίο διεκδικεί την υλοποίηση τους ακόμα και μέσω του νέου ΕΣΠΑ, εκτιμώντας ότι οι δομές αυτές θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια στα χίλια πεντακόσια μέλη του.
Από την άλλη σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ζήτημα της λειτουργίας του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο Ρέθυμνο για το οποίο -εκτός του ότι ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η ίδρυση του- απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξεύρεση κατάλληλου χώρου για να μπορέσει αυτό να στεγαστεί με ιδανικότερη λύση να συστεγαστεί σε ένα σύγχρονο κτίριο μαζί με το ΕΕΕΕΚ, του οποίου το κτίριο είναι ακατάλληλο.
Τα παραπάνω ζητήματα θα τεθούν μεταξύ πολλών άλλων υπόψη του υπουργού Υγείας αλλά και του προέδρου της ΕΣΑΜΕΑ που θα βρίσκεται αύριο Σάββατο στο Ρέθυμνο, ως ομιλητής σε σχετική ημερίδα.
Ο πρόεδρος του σωματείου ΑΜΕΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης ανέφερε: «Στο Ρέθυμνο έχουμε πραγματικά ένα μεγάλο κενό σε ότι αφορά τις δομές. Ειδικότερα, στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης δεν έχουμε, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης δεν έχουμε. Είναι δομές που δημιουργούν οι δήμοι της χώρας και που βοηθούν στην αποϊδρυματοποίηση των ΑΜΕΑ. Επίσης διεκδικούμε την επιστροφή των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στον τομέα της πρόνοιας -τα 25 σε όλη τη χώρα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας -δεν υπάρχει άλλη τέτοια δομή. Βοηθούν στην αποϊδρυματοποίηση με την έννοια ότι τα ΑΜΕΑ έχουν εκεί τη φροντίδα και την υποστήριξη και τις υπηρεσίες που χρειάζονται προκειμένου να μείνουν στην οικογένεια στο περιβάλλον και στην κοινότητα. Η κοινωνική ένταξη, η εκπαίδευση και η κατάρτιση δεν έχουν καμιά σχέση με την υγεία. Όταν πριν 4 χρόνια τα κέντρα αυτά πέρασαν στον τομέα της υγείας, άλλαξαν δραματικά τόσο οι σκοποί των κέντρων αυτών όσο και η φιλοσοφία τους. Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ του Ρεθύμνου δεν λειτουργεί καθώς δεν έχει κανένα υπάλληλο. Στεγάζει άλλους φορείς που παρέχουν υπηρεσία αλλά ως ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ δεν λειτουργεί ούτε με θεσμικό πλαίσιο του χαρακτήρα και του σκοπού που είχε όταν δημιουργήθηκε. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο και είναι ψηλά στην ατζέντα μας το παρόν και το μέλλον των κέντρων αυτών και θα το θέσουμε εκ νέου υπόψη του υπουργού Υγείας. Επιπλέον σαν σωματείο έχουμε παρέμβει στο υπουργείο Παιδείας για το ΦΕΚ που εκκρεμεί για την ίδρυση του ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου, ωστόσο για τη λειτουργία του απαραίτητα προϋπόθεση είναι η εξεύρεση κατάλληλου χώρου».
Με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία το τοπικό σωματείο ΑΜΕΑ διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο εθελοντική αιμοδοσία, η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του νοσοκομείου.
Ο κ Τσαχάκης, ωστόσο αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία τονίζοντας ότι οι παροχές του κράτους είναι πενιχρές και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συμβάλλουν στο τεράστιο κόστος διαβίωσης των ΑΜΕΑ. Μεταξύ άλλων είπε: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις περικοπές και τα εισοδήματα των ΑΜΕΑ, τα οποία έχουν οδηγηθεί σε βαθμό εξαθλίωσης. Σε μια χώρα που δεν έχει δομές, δεν έχει υπηρεσίες, όπου τα ΑΜΕΑ και οι οικογένειες τους αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιωτικές κλινικές και γενικά σε ιδιώτες φάρμακα, γιατρούς, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα το μόνο που παρέχει ως παροχή το κράτος στα ΑΜΕΑ είναι το πενιχρό προνοιακό επίδομα -το οποίο σήμερα τίθεται υπό αμφισβήτηση ή με εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα έχει τη φιλοσοφία ότι δίδεται για να καλύψει το άτομο με αναπηρία στο πρόσθετο κόστος της διαβίωσης του λόγω αναπηρίας και σε αυτή τη χώρα παρά τις εκκλήσεις και τις πιέσεις μας ποτέ η στατιστική αρχή ή άλλη υπηρεσία δεν έχει κάνει μια αποτίμηση ή έρευνα ώστε να αξιολογήσει ποιο είναι το πρόσθετο κόστος του ατόμου με αναπηρία ώστε να συνυπολογίζεται σε όποια περικοπή γίνεται. Τα άτομα με αναπηρία είναι το 10% του πληθυσμού της χώρας και αν συνυπολογίσει κανείς υπερήλικες με αναπηρικές συντάξεις φτάνει το 15%».
Ο πρόεδρος των ΑΜΕΑ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν στην πόλη από το διασυνοριακό πρόγραμμα «Ρέθυμνο-Αγία Νάπα-Καθολικά-Προσβάσιμες Πόλεις» τονίζοντας ότι βελτίωσαν σημαντικά την καθημερινότητα των ατόμων της πόλης.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος δημιουργήθηκαν υποδομές σε πέντε σημεία-παραλίες του δήμου για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση αναγκών ΑμεΑ σε παραλίες του Δήμου, τοποθετήθηκαν συστήματα ηχητικής ειδοποίησης ατόμων με προβλήματα όρασης σε υφιστάμενους σηματοδότες, έγιναν έργα βελτίωσης προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης και εργασίες προσβασιμότητας ΑμεΑ στη δημοτική πινακοθήκη Κανακάκη. Σε αυτά προστίθενται έργα προσβασιμότητας στο Φρούριο Φορτέτσας, η έκδοση προσβάσιμου τουριστικού οδηγού για τον Δήμο Ρεθύμνης και η προμήθεια και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τις παραπάνω παρεμβάσεις.
Ωστόσο ο κ. Τσαχάκης έθεσε θέμα για τις ράμπες που δημιουργούνται στα έργα ανάπλασης, οι οποίες όπως τόνισαν δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των ΑΜΕΑ αφού δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές.