«Είναι κοινά αποδεκτό ότι το Ενετικό μας λιμάνι αποτελεί σημαντικό μνημείο της πόλης μας και ως τέτοιο θα πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευθεί. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να είναι απόλυτα προσβάσιμο σε όλους, φυσικά και στα άτομα με αναπηρία.
Η παρούσα κατάσταση είναι άκρως απαράδεκτη, απαξιωτική και τόπος αποφυγής. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διάδρομος πεζών δεδομένου ότι εκεί συνωστίζεται κόσμος ανάμεσα σε ψυγεία, τραπεζοκαθίσματα, σταντ κ.ά. Για τα άτομα με αναπηρία ο τόπος αυτός είναι απαγορευτικός. Είναι επίσης κοινά παραδεκτό ότι η κατάσταση αυτή επιβάλλεται να αλλάξει άμεσα, ώστε το ενετικό μας λιμάνι να γίνει φιλικό και προσβάσιμο σε όλους τους δημότες και τους επισκέπτες του με ή χωρίς αναπηρία.
Ως η πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική λύση για τη λειτουργικότητα και την προσπελασιμότητά του στα ΑμεΑ θεωρούμε ότι αποτελεί η απόφαση του ΚΑΣ και η μελέτη του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό διάδρομο πλάτους 2,40μ. τουλάχιστον. Εάν υπολογίσουμε ότι το αναπηρικό αμαξίδιο καλύπτει πλάτος 72 έως 90 εκ. τότε μπορεί να κινηθεί άνετα με απόσταση ασφαλείας από την πλευρά της θάλασσας. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που κινούνται με τεχνικά βοηθήματα, πατερίτσες κ.ά., αλλά και για τις υπόλοιπες κατηγορίες ΑμεΑ.
Φυσικά, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρχει στις δύο εισόδους του ενημερωτική σήμανση, ηχητική για τα άτομα με προβλήματα όρασης και οπτική για τα άτομα με προβλήματα ακοής.
Φυσικά, θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρχει στις δύο εισόδους του ενημερωτική σήμανση, ηχητική για τα άτομα με προβλήματα όρασης και οπτική για τα άτομα με προβλήματα ακοής.
Το σωματείο μας από την πλευρά του θα προβάλει μέσω του προσβάσιμου τουριστικού οδηγού που είχαμε εκδώσει από κοινού με την Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία και τους δήμους Ρεθύμνης και Αγ. Νάπας σε όλες τις προσβάσιμες μορφές (ιστοσελίδα, BRAILLE, νοηματική, με υπότιτλους κ.ά.) το μνημείο αυτό και τα καταστήματα που υπάρχουν εκεί εφ’ όσον είναι προσβάσιμα στα ΑμεΑ κάτι που επιβάλλεται. Να διαθέτουν δηλαδή ράμπα εισόδου και αναπηρική τουαλέτα.
Πιστεύουμε, δε, ότι ο ευπρεπισμός, η ανάδειξη και προσπελασιμότητα του ιστορικού αυτού μνημείου θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν, η υπεραξία του οποίου θα είναι προς όφελος όλης της τοπικής οικονομίας, αλλά και των κατοίκων και των επισκεπτών μας με ή χωρίς αναπηρία.
Επιτέλους, ήλθε η ώρα να προχωρήσετε άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να εφαρμοστεί η παραπάνω απόφαση προκειμένου να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση, η οποία προσβάλλει τον πολιτισμό μας και αποκλείει τα άτομα με αναπηρία σε μια εποχή, μάλιστα, που ακόμα και το παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού, η Ακρόπολη, έγινε προσβάσιμη στα ΑμεΑ.
Με ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα παραπάνω.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».