Tεράστια βήματα προόδου έχουν γίνει για τα ΑμεΑ στο Ρέθυμνο τα τελευταία 20 χρόνια, πάντα με τον ίδιο επικεφαλής, τον ιδρυτή του Σωματείου, Δημήτρη Τσαχάκη. Συγκινημένος εξιστορεί τις αλλαγές που δημιούργησε το κίνημα σε μια πόλη που πια διαθέτει διευρυμένα πεζοδρόμια και ράμπες με όδευση τυφλών, φανάρια με ηχητικό σήμα, ειδική πρόσβαση στις παραλίες για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Μια διαδικασία που συνεχίζεται με αρωγό το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
20 χρόνια έχουν περάσει από την ίδρυση του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου και στο τιμόνι πάντα ο ιδρυτής, Δημήτρης Τσαχάκης. Ήδη από μικρό παιδί στο σχολείο τυφλών που φοίτησε ήταν σε κοινωνική εγρήγορση για τα δικαιώματα των αναξιοπαθούντων και έζησε από κοντά όλη την κοινωνική μεταβολή στην Ελλάδα και το Ρέθυμνο, απέναντι στα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία. Συγκινημένος συνομίλησε με το κοινό στην εκδήλωση παρουσίασης σχετικού βιβλίου.
Το παρών έδωσε και ο εκπαιδευτικός, Κωστής Παπαδάκης που τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία 20 χρόνια τα ΑμεΑ στο Ρέθυμνο κατάφεραν από τον εγκλεισμό στο σπίτι και το περιθώριο της κοινωνίας, να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό και να… «ξεθωριάσουν» σε σημαντικό βαθμό το στίγμα που συνοδεύει τους ανθρώπους που έχουν κάποια ιδιαιτερότητα που τούς στοιχίζει στην καθημερινότητά τους και όχι μόνο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το Ρέθυμνο από μια πόλη αφιλόξενη, ίσως ακόμη και εχθρική πριν από 20 χρόνια στα άτομα με αναπηρία, έχει αναχθεί πια σήμερα σε μία από τις πόλεις πρότυπο ανά την Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα, ενώ το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου θα συνεχίσει να χτίζει στον τομέα αυτό μέσα από συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Πηγη:Cretedoc.gr