Άμεση στελέχωση με προσωπικό ζητά το σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου
Τη αγωνία και τη διαμαρτυρία για την πλήρη διάλυση που παρουσιάζει σήμερα το ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου, πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ, εκφράζει το σωματείο Ατόμων με Αναπηρία με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή, κοινοποιώντας την και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Στην επιστολή περιγράφεται η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει σήμερα το κέντρο ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας της εκάστοτε ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου αλλά και των αυθαίρετων αποφάσεων και ενεργειών των διοικήσεων των νοσοκομείων των πόλεων που εδρεύουν.
Το σωματείο ΑμεΑ, στην επιστολή του, ζητά την επαναφορά του ΚΕΦΙΑΠ με την επωνυμία ΚΕΚΥΚΑμεΑ στον τομέα της πρόνοιας (μονάδες κοινωνικής φροντίδας) και όχι στον τομέα της υγείας όπου ανήκει σήμερα, την άμεση στελέχωση με εξειδικευμένο επιστημονικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό και την παράδοση του στην κατάσταση που βρισκόταν το 2011, ώστε να λειτουργήσει σύμφωνα με τους αρχικούς σκοπούς του.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος κ. Τσαχάκης και η Γενική Γραμματέας κ. Κατσιπουλάκη, προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου αναφέρει τα εξής:
«Το σωματείο μας που εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους στην Π.Ε. Ρεθύμνης, είναι μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης και της ΕΣΑμεΑ και αριθμεί σήμερα 1.400 μέλη, με την παρούσα επιστολή, σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το παρόν και το μέλλον του ΚΕΦΙΑΠ, πρώην ΚΕΚΥΚΑμεΑ. Το θέμα αυτό βρίσκεται μονίμως στην επικαιρότητα και προκαλεί την αγωνία και την αγανάκτηση μας, δεδομένου ότι η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου σας αδιαφόρησε στις συνεχείς εκκλήσεις μας για τη στελέχωση και τη λειτουργία του.
Το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης είναι ένα από τα 25 που δημιουργήθηκαν σε ισάριθμες πόλεις σε όλη τη χώρα με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, εντάχθηκαν στο εθνικό σύστημα κοινωνικής φροντίδας με σκοπό την αποκέντρωση των υπηρεσιών υποστήριξης στα άτομα με αναπηρία και τη λειτουργία τους σε εθνικό δίκτυο. Το σωματείο μας αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια με όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία και τη λειτουργία του.
Από το 2003 που παραδόθηκε για χρήση υπολειτούργησε με ελάχιστο προσωπικό και την πλήρη αδιαφορία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας -πρόνοιας. Στο χρονικό αυτό διάστημα πολλοί άσχετοι φορείς προσπάθησαν να στεγαστούν με διάφορους τρόπους σε αυτό το σύγχρονο κτίριο (σχολεία, ΚΑΠΗ, ιατρεία, σύλλογοι, κ.ά) εκμεταλλευόμενοι την εικόνα εγκατάλειψής του, κάτι που αποτρέψαμε με τον αγώνα μας,
Η αβεβαιότητα και οι φόβοι μας για το παρόν και το μέλλον του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης με την ψήφιση του Ν. 4025/2011 επιβεβαιώθηκαν. Με το νόμο αυτό τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ εντάχθηκαν στο ΕΣΥ και υπάγονται στα νοσοκομεία των πόλεων που εδρεύουν. Μετονομάστηκαν σε Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης αλλάζοντας δραματικά τη φιλοσοφία και τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκαν. Ο παραλογισμός με την υπαγωγή στον τομέα της υγείας ουσιαστικά έθεσε στο περιθώριο το ζήτημα της αποιδρυματοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με αναπηρία.
Το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Ρεθύμνης σήμερα βρίσκεται σε διάλυση. Το νοσοκομείο το χρησιμοποιεί ως χώρο αποσυμφόρησης, δεδομένου ότι έχει μεταστεγάσει εκεί τη μονάδα βραχείας νοσηλείας των ψυχικά ασθενών. Ακόμα, στεγάζεται εκεί ο σύλλογος γονέων – κηδεμόνων ατόμων με αυτισμό. Εξάλλου, οι διοικητές των νοσοκομείων δε γνωρίζουν τα θέματα της κοινωνικής φροντίδας και δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτά, θεωρούν ως φτωχό συγγενή της υγείας τις μονάδες αυτές, γι’ αυτό παραχωρούν τους χώρους τους ή τους χρησιμοποιούν για την αποσυμφόρηση των μονάδων υγείας, χωρίς να έχουν κανένα τέτοιο δικαίωμα. Αρμοδιότητα τους είναι να διοικούν τα ΚΕΦΙΑΠ και όχι να διαθέτουν τους χώρους τους όπως νομίζουν. Σύμφωνα με τα τεχνικά δελτία και το τεχνικό πρόγραμμα όλοι οι χώροι των ΚΕΚΥΚΑμεΑ προορίζονται για συγκεκριμένες λειτουργίες, δηλαδή η διαρρύθμιση όλων των χώρων και ο εξοπλισμός τους εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες τους.
Όταν παραδόθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνης, εργάζονταν σ’ αυτό 4 άτομα μόνιμο προσωπικό, σήμερα εργάζεται μόνο μία φυσιοθεραπεύτρια. Αυτή η εικόνα διάλυσης επικρατεί σήμερα στο κέντρο. Κανένας διοικητής και καμία ΥΠΕ δε δικαιούται να παραχωρεί χώρους του κέντρου σε φορείς και υπηρεσίες αγνοώντας τους σκοπούς του και τις ανάγκες μας.
Μετά από τα παραπάνω, άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη επαναφοράς των ΚΕΦΙΑΠ στην πρόνοια με την αρχική επωνυμία τους ΚΕΚΥΚΑμεΑ και την ένταξή τους στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας. Εκεί που ανήκουν φύση και θέση ώστε να ανταποκριθούν στους αρχικούς σκοπούς τους. Την έκδοση οργανισμού και τη στελέχωση του με εξειδικευμένο επιστημονικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό. Την παράδοση του στην κατάσταση που το παρέλαβε την 1-1-2012 η τότε διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης, δηλαδή με το προσωπικό που υπήρχε, τον εξοπλισμό του και με ελεύθερους χώρους όπως ακριβώς παρελήφθη.
Εσείς κ. Υπουργέ γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ και τις ανάγκες που προορίζονταν να καλύψουν δεδομένου ότι με δικής σας πρωτοβουλία ιδρύθηκαν, δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν, κατά ευτυχή συγκυρία σήμερα μετά από πολλά χρόνια είστε ο αρμόδιος υπουργός για τη λειτουργία τους με δεδομένη τη γνώση, την εμπειρία και την πολιτική βούληση για την επίλυση του παραπάνω θέματος που αφορά στην πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία.
Δώστε άμεσα λύση. Το σωματείο μας βρίσκεται σε εγρήγορση και θα αγωνιστεί όπως έπραξε μέχρι σήμερα για να μην επιτρέψει τη διάλυση του κέντρου και την αρπαγή των χώρων του».