Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε το Σωματείο ΑμεΑ Νομού Ρεθύμνης και συνομίλησε με τα μέλη του Δ. Σ. για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία. Το Σωματείο ΑμεΑ Νομού Ρεθύμνης ιδρύθηκε το 1997, αριθμεί περίπου 1400 καταγεγραμμένα μέλη στο Νομό Ρεθύμνου και εκπροσωπείται στην ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) και στην Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Κρήτης. Μέλη του Σωματείου γίνονται τα ΑμεΑ που έχουν ποσοστό αναπηρίας με απόφαση υγειονομικής επιτροπής από 50% και άνω.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Δημήτρης Τσαχάκης αναφέρθηκε αρχικά στις αδυναμίες και τα προβλήματα οργάνωσης του συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας λόγω της εξαρχής λανθασμένης οργάνωσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Αυτό πρέπει να σχεδιαστεί με βάση τη νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία και όχι να αποτελεί δημοσιονομικό εργαλείο μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Αίτημα του Σωματείου είναι οι γνωματεύσεις ΚΕΠΑ, που αφορούν σε αναπηρίες/παθήσεις οι οποίες εντάσσονται στον Πίνακα των 43 μη αναστρέψιμων αναπηριών/παθήσεων και έχουν εκδοθεί από το Σεπτέμβριο του 2011 από τις ΑΥΕ ή ΒΥΕ ΚΕΠΑ, να ισχύουν επ' αόριστο μέσω απλής αίτησης του δικαιούχου στις διοικητικές υπηρεσίες των ΚΕΠΑ. Παράλληλα επισήμανε ότι περίπου 15000 άτομα πανελλαδικά βρίσκονται εγκλωβισμένα στις λίστες αναμονής του ΚΕΠΑ προκειμένου να αξιολογηθεί και να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους.
Τα ΚΕΠΑ λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που αφήνουν για μήνες χωρίς σύνταξη, προνοιακό επίδομα και ασφαλιστική κάλυψη τους δικαιούχους, που ταλαιπωρούν ανθρώπους που υποφέρουν λόγω ελλείψεων σε ιατρικές ειδικότητες, που δεν πρόβλεψαν ένα σύστημα κατ’ οίκον εξέτασης για όσους αδυνατούν ή δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω μόνιμων και μη αναστρέψιμων αναπηριών. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί η καταβολή του ποσού των 46€ από τους αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους κατά την κατάθεση της αίτησής τους αφού τα άτομα με αναπηρία επιβιώνουν με πενιχρά οικονομικά μέσα (η ανεργία των ΑμεΑ σήμερα υπερβαίνει το 95%). Πρόταση του Σωματείου είναι να χορηγείται ενιαίο πιστοποιητικό αναπηρίας για όλες τις χρήσεις, παροχές και υπηρεσίες που προσφέρονται από το Κράτος.
Σχετικά με τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) ο οποίος ισχύει από το 1993 με τις τροποποιήσεις που έγιναν με το ΦΕΚ 2611/ΤΒ΄/2011 και το ΦΕΚ 1506/ΤΒ΄/2012 εκφράστηκε η άποψη ότι είναι απαρχαιωμένος, αντιεπιστημονικός και χρήζει επικαιροποίησης. Χρειάζεται να συμπληρωθούν παθήσεις οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί ακόμη και να διορθωθούν ποσοστά τα οποία δεν στηρίζονται σε επαρκή επιστημονικά και ιατρικά στοιχεία. Διατυπώθηκε το αίτημα να αρθεί η υποχρεωτική κατάθεση πρόσφατων ιατρικών εξετάσεων εντός του τελευταίου τετραμήνου από άτομα με χρόνιες κληρονομικές παθήσεις, αφού αυτή η διαδικασία σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνει άσκοπα τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και την υγεία των αιτούντων (π.χ. μαγνητικές τομογραφίες, αξονικές κ.λπ.).
Ο κ. Τσαχάκης υπενθύμισε την παλαιότερη πρόταση του Σωματείου ΑμεΑ προς το Δήμο για τη δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης, στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης και Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία με βάση ευρωπαϊκά προγράμματα. Χρειάζεται η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς είναι κοινώς αποδεκτό ότι η οικονομική κρίση επιβαρύνει δυσανάλογα τους πιο αδύναμους πολίτες.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ αναφέρθηκε ακόμα στη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του οποίου χρειάζεται η επαρκής στελέχωση με μόνιμο προσωπικό αλλά και η άμεση επαναφορά του στον Τομέα της Πρόνοιας με την προγενέστερη μορφή του (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ). Πρέπει το ΚΕΦΙΑΠ να ενισχυθεί με ψυχολόγο, εργοθεραπευτή και λογοθεραπευτή ώστε να μη χρειάζεται οι ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιωτικές δομές αποκατάστασης. Στον τομέα της εκπαίδευσης ο κ. Τσαχάκης αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη λειτουργίας του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο Ρέθυμνο ώστε να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό στην Ειδική Αγωγή και να αποσυμφορηθούν τα ΕΕΕΕΚ. Υπενθυμίζουμε ότι η ίδρυσή του έχει ανακοινωθεί από το περασμένο καλοκαίρι, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ούτε έχει βρεθεί το κατάλληλο κτίριο για τη στέγασή του και έτσι η έναρξη της λειτουργίας του έχει αναβληθεί. Σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το Σωματείο ΑμεΑ είχε κάνει στο παρελθόν πρόταση για τη δημιουργία Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδικής Εκπαίδευσης στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε ότι η 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, συμβολίζει τους αγώνες των ΑμεΑ για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα πρόνοιας και υποστήριξης και ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν τα ΑμεΑ στο κοινωνικό περιθώριο. Με την κατάρρευση της δημόσιας περίθαλψης, την υποβάθμιση σημαντικών Κοινωνικών Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας και την σοβαρή ανθρωπιστική κρίση τα ΑμεΑ έχουν οδηγηθεί στην απόγνωση και την εξαθλίωση. Η απουσία συντονισμένων πολιτικών για το φάρμακο, η κατάρρευση του συστήματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό κ.α., η έλλειψη προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των ΑμεΑ επιδεινώνουν τις συνέπειες της κρίσης για τα άτομα με αναπηρία.
Το 70% των μελών των Σωματείων ΑμεΑ ζουν ήδη κάτω από τα όρια της φτώχειας και οι εκτεταμένες περικοπές των ζωτικών –για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών τους λόγω αναπηρίας – αλλά και για την ίδια την επιβίωσή τους πλέον προνοιακών επιδομάτων και παροχών τους καθιστούν τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Στον τομέα της εκπαίδευσης ακόμα και τώρα, στις αρχές Δεκέμβρη, υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς για τα Τμήματα Ένταξης και για την παράλληλη στήριξη των μαθητών που χρειάζονται εξατομικευμένη προσέγγιση. Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει (και σε πρόσφατη κοινοβουλευτική παρέμβασή μας), τόνισε ο κ. Ξανθός, ότι η απαξίωση των δομών της Ειδικής Εκπαίδευσης οδηγεί αναπόφευκτα στην ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών αυτών δομών και στη μετακύλιση του βάρους στους γονείς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για τη στήριξη όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, για την αναβάθμιση των κοινωνικών παροχών με βάση τις διευρυνόμενες ανάγκες και για ένα ενιαίο, καθολικό και δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας χρηματοδοτούμενο κατά προτεραιότητα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η προάσπιση και ο σεβασμός των κοινωνικών δικαιωμάτων των ΑμεΑ, κατέληξε ο κ. Ξανθός, είναι κριτήριο πολιτισμού και δημοκρατικής ευαισθησίας μιας κοινωνίας.