Το σωματείο ατόμων με αναπηρία πραγματοποίησε ημερίδα την Δευτέρα 23 Ιουνίου στην αίθουσα ΞΕΝΙΑ, στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας της κοινής γνώμης για τα ζητήματα της αναπηρίας στη χώρα μας που πραγματοποίησε η εταιρία KAPPA-RESEARCH για λογαριασμό της εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία.
Συντονιστές της ημερίδας ήταν οι φοιτητές του τμήματος πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Β. Δατσέρης και Ι. Καψή.
Ο πρόεδρος του σωματείου ατόμων με αναπηρία Δημήτρης Τσαχάκης πριν την έναρξη της ημερίδας παρουσίασε ένα - ένα τους πρωταθλητές και τον προπονητή του Α.Σ. ΑμεΑ ΙΚΑΡΟΣ που τίμησαν το Ρέθυμνο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ και επέστρεψαν από την Αθήνα την ημέρα αυτή, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν. Ακολούθως κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γ. Σηφάκη πρωταθλητή ποδηλασίας του Α.Σ. ΤΑΛΩΣ που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
Στη συνέχεια ο Δ. Τσαχάκης αναφέρθηκε στην ιστορική αναδρομή της αναπηρίας στη χώρα μας, στις θεσμικές αλλαγές που συντελέστηκαν, τα μεγάλα βήματα που έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια που επέδρασαν θετικά στη ζωή των ΑμεΑ.
Τα θετικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν με τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος ανέφερε ο πρόεδρος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη συγκρότηση, την ανάπτυξη και τη συμβολή του στην αναβάθμιση της ζωής των ΑμεΑ και της θετικής εικόνας της αναπηρίας στην κοινή γνώμη της χώρας μας. Ακόμα ανέφερε:
Η αναπηρία δεν συγκαταλέγεται πλέον στην περιοχή των «ταμπού», του κοινωνικού στίγματος που επέβαλε την απομάκρυνση ενός ατόμου με αναπηρία από τη «θέα» της κοινωνίας. Σήμερα, η αναπηρία γίνεται αντιληπτή ως «συνάντηση» μεταξύ ενός ατομικού προβλήματος και μιας κοινωνικής κατασκευής.
- Στη χώρα μας, το ζήτημα της πρόσβασης στο περιβάλλον, που παραπέμπει ευθέως στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, παραμένει πάντοτε ανοιχτό. Ωστόσο, σε σχέση με το παρελθόν, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη δυνατότητα των ατόμων με αναπηρία να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών και του internet (63,6%) και να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση / πληροφόρηση (55,6%).
- Η πρόοδος που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια ως προς την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία κινδυνεύει να ανασταλεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που χειροτέρεψε τη ζωή των Ατόμων με Αναπηρία τα τελευταία 3 χρόνια (58,8%) δημιουργώντας ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες στις οικογένειες (96,5%) διότι οι πολιτικές της κυβέρνησης που προάγουν την ισότητα και τη διαφορετικότητα στη χώρα μας θεωρούνται λιγότερο σημαντικές και έχουν μικρότερη χρηματοδότηση.
- Στο επίπεδο των διακρίσεων σε βάρος των ΑμεΑ, οι οποίες είναι ακόμη διαδεδομένες στη χώρα μας – σύμφωνα με το 79,4% των ερωτώμενων – και εκδηλώνονται κυρίως στην αναζήτηση εργασίας και στην πρόσβαση σε δημόσιους – κοινόχρηστους χώρους έχει σημειωθεί, επίσης, κάποια μεταβολή: σε ανάλογη έρευνα που είχε διεξάγει η Κάπα Research το 2003, η πλειοψηφία των ερωτώμενων εκτιμούσε ότι τα άτομα με αναπηρία ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας, δηλαδή η έκταση του κοινωνικού αποκλεισμού εθεωρείτο πολύ μεγαλύτερη.
- Η συνολική δεινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει αποδυναμώσει τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της και δεν έχει οδηγήσει σε έξαρση του ατομικισμού, στοιχείο που καταγράφουν συνολικά οι κοινωνικές έρευνες των τελευταίων ετών.
Η δουλειά του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος έχει οδηγήσει στη μείωση προκαταλήψεων και στίγματος, κάτι που αναγνωρίζεται και στην ίδια την έρευνα: Στις έρευνες κοινής γνώμης της τελευταίας τριετίας, οι θεσμοί της Πολιτείας και οι διάφοροι φορείς εκπροσώπησης γνωρίζουν πρωτοφανή κρίση καταγράφοντας ρεκόρ αρνητικών απόψεων ως προς το έργο, την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητά τους.
Η συνολική αυτή τάση δεν επηρεάζει τους φορείς εκπροσώπησης των Ατόμων με Αναπηρία, οι οποίοι λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία (7,26 με «άριστα» το 10) για το έργο τους στην προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία.
Η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής κ. Ελένη Αρμάου παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας αναλύοντας τα με γλαφυρό και κατανοητό τρόπο.
ΕΞΑΓΩΜΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1) ΑΝΘΡΩΠΟΙ VS ΑΡΙΘΜΟΙ: Η Στατιστική επιστήμη αποτυγχάνει να αποδώσει το προσωπικό αφήγημα, τις συνθήκες, τις αιτίες.
Οι ερωτώμενοι δηλώνουν χωρίς ενδοιασμό ότι στο νοικοκυριό τους ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει άτομο μα κάποια αναπηρία (κινητική, αισθητηριακή, νοητική, ψυχική ή πολλαπλή) ή με χρόνια πάθηση (νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, θαλασσαιμία) σε σύγκριση με την έρευνα της ΚΑΠΑ 2003.
2) Αποκαλύπτονται αντιφάσεις και οξύμωρα στη συνολική έκφραση στάσεων και παρατηρείται διάσταση θεωρίας και πράξης (ορισμός στάσης κατά ALLPORT).
3) Ζήτημα: Τι σημασιολογικό φορτίο δίδει ο κάθε πολίτης σε όρους των ερωτημάτων π.χ. Επαφή, Ισότητα, Ομοιότητα, Πολιτική, Στρατηγική …; Ποια και τι είδους ερμηνεία; Πώς αυτό επηρεάζει το αποτέλεσμα;
4) Καθρέπτης αντιφάσεων κοινωνίας:
94,2% των ερωτώμενων έχει θετική άποψη για την εθελοντική αιμοδοσία και ένα 4,2% δηλώνει «εθελοντής αιμοδότης».
5) Πολιτικά Συμπεράσματα για τους ψηφοφόρους πχ Κόμμα που υποστηρίζει την κατωτερότητα των ΑμεΑ (Αυτοαναίρεση, Αυτό-ακύρωση).
6) Ένα σταθερό ποσοστό 3,8% (κάπου ως 9%) σταθερά αντίκειται στις Κοινωνικές Πολιτικές: αντί-θέση;
7) Τα αλληλέγγυα αισθήματα των πολιτών για τα άτομα με αναπηρία εμφανίζονται πολύ έντονα και τούτο διότι η συνολική φτωχοποίηση της κοινωνίας οδηγεί στη συνειδητοποίηση πως αναπηρία και φτώχεια δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο.
8) Στις έρευνες κοινής γνώμης της τελευταίας τριετίας, οι θεσμοί της Πολιτείας και οι διάφοροι φορείς εκπροσώπησης γνωρίζουν πρωτοφανή κρίση καταγράφοντας ρεκόρ αρνητικών απόψεων ως προς το έργο, την αποτελεσματικότητα και τη χρησιμότητά τους. Η συνολική αυτή τάση δεν επηρεάζει τους φορείς εκπροσώπησης των Ατόμων με Αναπηρία, οι οποίοι λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία (7,26 με «άριστα» το 10) για το έργο τους στην προσπάθεια κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία.
Ταυτόχρονα, οι θετικές γνώμες για το έργο της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία καταγράφουν ποσοστό 54,3%, ενώ τα ποσοστά θετικών απόψεων για τους φορείς – μέλη της Συνομοσπονδίας ξεπερνούν το 40%.
Τέλος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της έρευνας και ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.