Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Έργα προσβασιμότητας εδραιώνουν το Ρέθυμνο στο χάρτη της συμπερίληψης

 



Με παρεμβάσεις που θα έχουν κοινωνικό αντίκρισμα και διαστάσεις “υπέρβασης” ετοιμάζεται να μπει στην επόμενη μέρα “της συμπερίληψης” το Ρέθυμνο, όπως δεσμεύτηκε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την 4η Τεχνική Συνάντηση του έργου «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός - Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage».

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που επικεντρώνεται στη βελτίωση της προσβασιμότητας, την ανάδειξη και προβολή φυσικών και πολιτιστικών χώρων. Για την υλοποίησή του, συνεργάζονται ο Δήμος Ρεθύμνης με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο Δήμος Αγίας Νάπας με τον Δήμο Σωτήρας, εκ μέρους της κυπριακής πλευράς. Σκοπό έχει την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και εργαλείων, προκειμένου οι εν λόγω Δήμοι να αναδειχθούν ως τουριστικοί προορισμοί που πληρούν τις προϋποθέσεις ποιοτικής φιλοξενίας όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών .

“Όταν μία πόλη είναι φιλική και προσβάσιμη στους ανθρώπους που έχουν αναπηρία είναι ακόμα φιλικότερη και καλύτερη για εκείνους που δεν έχουν τέτοια προβλήματα” εξήγησε ο κ. Μαρινάκης, υποδεχόμενος στο πλήρως ανακαινισμένο δημαρχείο και γραφείο του τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννη Βαρδακαστάνης και τον δήμαρχο Αγίας Νάπας Κύπρου Χρίστος Ζαννέττου. Αφού ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του (αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες), για τον “ιδιαίτερο ζήλο που εξυπηρετούν αυτά τα προγράμματα”, ο δήμαρχος Ρεθύμνης ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή: Έχει παραληφθεί το ηλεκτρικό αμαξίδιο για την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ που θέλουν να επισκεφθούν το φρούριο Φορτέτζα και σχεδιάζεται το πώς θα γίνει η λειτουργική ενσωμάτωσή του. Παράλληλα, το εμβληματικό μνημείο του Μύλου των Αρμένων αφήνει πίσω του “τη φθορά του χρόνου” και, αφού εγκαταστάθηκε ήδη ο εργολάβος, θα μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού, πλήρως προσβάσιμο κι επισκέψιμο σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Ο Δήμος Ρεθύμνης ετοιμάζεται επίσης να τοποθετήσει σε πάρα πολλά σημεία της πόλης πινακίδες Braille που θα καθοδηγούν τους τυφλούς επισκέπτες.


"Μετρήσιμα και απτά έργα"

“Η αξία αυτού του προγράμματος είναι, ότι εμείς οι δύο πόλεις κάνουμε έργα υποδομής. Αλλά η στρατηγική της ΕσΑμεΑ είναι να ανοίγει δρόμους και να δίνει εγχειρίδια, πληροφορίες και πλατφόρμες για τη συνολική εξυπηρέτηση των ανθρώπων με αυτά τα προβλήματα” επισήμανε ο κ. Μαρινάκης, καλώντας τους συνδημότες του να γίνουν συμμέτοχοι αυτής της προσπάθειας: “Όλοι μαζί (κοινωνία, επιχειρείν, αναπηρικό κίνημα, τοπική αυτοδιοίκηση, περιφερειακή αυτοδιοίκηση) να συνεργαστούμε για να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Τις πόλεις και τα μνημεία μας φιλικά, προσβάσιμα. Και πραγματικά να δώσουμε αυτό το επίπεδο πολιτισμού που δικαιούμαστε να λέμε ότι έχουμε και η Ελλάδα και η Κύπρος”.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης εξέφρασε τη σιγουριά του ότι “οι επόμενες μέρες θα είναι καλύτερες”, πλέκοντας το εγκώμιο του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη και του συναδέλφου του, δημάρχου Αγίας Νάπας Χρίστου Ζαννέττου. Χαρακτήρισε “ωφέλιμη” τη μεταξύ τους συνεργασία, λέγοντας πως “είναι τιμή και για τις δύο πόλεις ότι η ΕΣΑμεΑ έχει επιλέξει εμάς για να ανοίγουμε δρόμους συνολικά για το αύριο και την εξέλιξη των ανθρώπων που έχουν αναπηρία. Είναι όφελος για εμάς ότι καταφέρνουμε και κάνουμε μετρήσιμα και απτά έργα και λειτουργίες για αυτούς τους ανθρώπους”.

Ο κ. Μαρινάκης υποκλίθηκε προσωπικά στον κ. Βαρδακαστάνη, ο οποίος “ έχει σφραγίσει με τις ιδέες του, την τόλμη του, την αποφασιστικότητά του και την ευρυμάθεια του, την εξέλιξη του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα. Είναι ένα ρωμαλέο κίνημα το οποίο διεκδικεί, εμπνέει και απαντά σε σύγχρονα προβλήματα όλων των ανθρώπων”. Δήλωσε ακόμα εντυπωσιασμένος απ’ την πορεία της εξέλιξης της Αγίας Νάπας, την οποία επισκέπτεται συχνά και βρέθηκε εκεί το περασμένο καλοκαίρι, συγχαίροντας τον δήμαρχο Χρίστο Ζαννέττου, το δημοτικό συμβούλιο και τους συνεργάτες που έχουν επωμιστεί την υλοποίηση “αυτών των εμπνευσμένων έργων”. Το Ρέθυμνο και η Αγία Νάπα, άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια είναι αδελφές πόλεις. “Τιμούμε αυτή την αδελφοποίηση με αμοιβαίες συνεργασίες, μία από τις οποίες – η πιο μεστή και παραγωγική, είναι αυτή μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος interreg Ελλάδα – Κύπρος. Είναι δείγμα του επιπέδου πολιτισμού των πόλεών μας” σχολίασε ο κ. Μαρινάκης.


Αισθητά βήματα προόδου για την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, αναγκαία η διαρκής συντήρηση των υποδομών




 Αισθητά είναι τα βήματα προόδου που έχει διανύσει η χώρα με το βλέμμα στραμμένο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ατόμων με Αναπηρία τόσο μέσα από υποδομές, όσο και υπηρεσίες που δίνουν σταδιακά πρακτική υπόσταση στη συμπερίληψη, που αποτελεί ζητούμενο για το αναπηρικό κίνημα επί σειρά ετών. 

Τα βήματα προόδου ωστόσο και ιδιαίτερα οι υποδομές, στις οποίες το Ρέθυμνο πρωτοπορεί και είναι μια από τις πόλεις της Ελλάδας, που έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα καινοτόμες υποδομές για τα ΑμεΑ- όντας ταυτόχρονα και μια πόλη που έχει αναδειχθεί διεθνώς στο σκέλος της βιώσιμης κινητικότητα και της προσβάσιμης και ασφαλούς πόλης – είναι απαραίτητο να συντηρούνται όπως σημείωσε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης. Η συντήρηση των έργων, ο σεβασμός στις υποδομές που είναι πολύτιμες για τα άτομα με αναπηρία αλλά και η διαρκής παρακολούθηση και αναβάθμισή τους, αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία προκειμένου αυτά να μπορούν να εξυπηρετούν αποτελεσματικά το σκοπό τους σε βάθος χρόνους.

“ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ”

Όπως ανέφερε ο κος Τσαχάκης, στον απόηχο της 4ης Τεχνικής Συνάντησης του έργου «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός - Αειφόρος Τουρισμός/ In-Heritage», που έγινε στο Δήμο Ρεθύμνου, παρουσία του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του EDF Ιωάννη Βαρδακαστάνη καθώς και του δημάρχου Αγίας Νάπας Κύπρου Χρίστου Ζαννέττου, τα έργα προσβασιμότητας εδραιώνουν το Ρέθυμνο στο χάρτη της συμπερίληψης που αποτελεί “τη λέξη κλειδί, την έννοια, το στόχο για τη δεκαετία που διανύουμε σε ότι αφορά τα άτομα με αναπηρία. Συμπερίληψη σε όλα. Από την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, την απασχόληση, τον τουρισμό, στις υπηρεσίες, στον πολιτισμό”.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ

Σε επίπεδο χώρας, όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης έχουν γίνει σημαντικά βήματα, με τα ζητήματα αναπηρίας να έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Την Τετάρτη όπως τόνισε αναμένεται συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ζητημάτων των ΑμεΑ στη χώρα.

Ήδη πάντως στα σημαντικά βήματα προόδου έχουν γίνει σε πολλαπλούς τομείς με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ατόμων με Αναπηρία, με βασικό “εργαλείο” και την ψηφιακή πρόσβαση σε υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης, πλέον τα άτομα με αναπηρία μπορούν μέσω της Εθνικής πύλης αναπηρίας, να τυπώσουν την σχετική κάρτα η οποία θα διασυνδεθεί από το νέο έτος με το Taxis αλλά και τον ΕΦΚΑ και έτσι θα δώσει την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και τις παροχές που δικαιούνται. Σε εφαρμογή από το νέο έτος μπαίνει επίσης και ο προσωπικός βοηθός, υπηρεσία που έως το 2025 θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα ενώ το ψηφιακό ΚΕΠΑ θα απαλλάξει τα άτομα με αναπηρία από την ταλαιπωρία αφού θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους φακέλους και τα δικαιολογητικά και να παρακολουθούν ψηφιακά την πορεία των φακέλλων τους. Επιπλέον, σημαντικά βήματα έχουν γίνει και με την δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης που εξυπηρετεί ένα ζητούμενο πολλών ετών, την αποιδρυματοποίηση των Ατόμων με Αναπηρία.

Πρόκειται για ορισμένες από τις κύριες διεκδικήσεις που παίρνουν σταδιακά “σάρκα και οστά” με το Ρέθυμνο να είναι μια από τις πόλεις που μέσω της συνεργασίας και του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα-Κύπρος, έχουν δημιουργήσει πρωτοποριακές υποδομές για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κος Τσαχάκης “Έχουμε καινοτόμες υποδομές στο Ρέθυμνο που είναι ζήτημα να υπάρχουν σε άλλες πόλεις. Αυτό το έχουμε επιτύχει μέσα από τη στρατηγική συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνου, του Δήμου Αγίας Νάππας και της ΕΣΑμεΑ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΕΣΑμεΑ επέλεξε το δήμο Ρεθύμνου σε αυτό το εταιρικό σχήμα. Ο Δήμος Ρεθύμνου με τη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια, από το προηγούμενο ΕΣΠΑ το 2014 μέχρι και σήμερα συνεχίζει σταθερά με το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα Κύπρος”.

ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ

Η 4η τεχνική συνάντηση που αφορά έργα προσβασιμότητας με επίκεντρο τη φύση και τον πολιτισμό, που έγινε το προηγούμενο διάστημα στο Ρέθυμνο, δίνει νέα δεδομένα και διευρύνει τη “βεντάλια” στο Νομό.

Ήδη δρομολογείται η λειτουργία ενός ηλεκτρικού οχήματος οκτώ θέσεων που θα μπορεί να μεταφέρει Ατομα με Αναπηρία σε χώρους του ιστορικού κέντρου και την Φορτέτζα ενώ σε προτεραιότητα βρίσκεται και η μετατροπή του παραδοσιακού ελαιοτριβείου των Αρμένων σε μουσειακό χώρο κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω και τον εξοπλισμό. Η ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου Ρεθύμνης προς την κατεύθυνση αυτή, θα έχει διττό όφελος, αφού όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης θα δώσει τη δυνατότητα σε Ρεθυμνιώτες αλλά και επισκέπτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν σε χώρους πολιτισμού. Ειδικότερα θα τοποθετηθεί σήμανση σε μορφή Braille για την εξυπηρέτηση των ατόμων με προβλήματα όρασης, θα δημιουργηθούν ιστοσελίδες προσβάσιμου τουρισμού, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως τόνισε ο κος Τσαχάκης και για το τουριστικό προϊόν του Ρεθύμνου. “Πλέον και καλώς ο δήμος Ρεθύμνης εστιάζει στο κομμάτι αυτό του τουρισμού που αφορά το 10% του πληθυσμού αυτού και είναι ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο πρέπει να προσελκύσουμε αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το τουριστικό μας προϊόν. Μέσα από τους τουριστικούς οδηγούς, ψηφιακές μορφές, ιστοσελίδες ενημερώνονται πολίτες σε όλο τον κόσμο για το τι υπάρχει στο Ρέθυμνο και όλα αυτά αναβαθμίζουν το Ρέθυμνο και το βάζουν στο χάρτη της συμπερίληψης” ανέφερε ο ίδιος.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται για την δημιουργία υποδομών που θα εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τα Άτομα με Αναπηρία, ιδιαίτερα σημαντικό είναι όπως εξήγησε ο κος Τσαχάκης τα έργα αυτά να συντηρούνται τακτικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έργα καινοτόμα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους, αφού έχουν υποστεί φθορές και βανδαλισμούς. Όπως ο ίδιος πρόσθεσε: “γίνονται υποδομές, αλλά οι μηχανισμοί και στο Ρέθυμνο συχνά αφήνονται στην τύχη τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι πλάκες όδευσης τυφλών, οι ακατάλληλες και επικίνδυνες ράμπες, οι φθορές στα φανάρια όπου και πάλι το Ρέθυμνο πρωτοπορεί. Όταν κάνουμε εγκατάσταση μηχανισμού κάποιας υποδομής θα πρέπει στη συνέχεια αυτό να το παρακολουθούμε και να το συντηρούμε. Χρειάζεται ταυτόχρονα και σεβασμός, γιατί υπάρχουν και οι βανδαλισμοί”.